#01. A sör rövid történelme
#02. A sörfőző szett bemutatása, tisztítás és higiénia
#03. A sörfőzés folyamata
#04. Sör érlelés és csomagolás
#05. Sörkóstolási tippek, ízhibák és okaik
#06. Sörfőzés otthon
♥
Írásban a Silky Way - Milk Stout sör receptje, a nagy zip's sör-szakácskönyv legfrissebb lapja. Kiadvány a jövő krónikáiból, hiszen egy nyilvánosan még meg sem jelent sört teszünk közkinccsé.
♥
• Egy nagy edénybe beletesszük a szűrőzsákot és rögzítjük.
• 25 l vizet 63-65 fokra melegítünk az edényben.
• Ha elértük a 63-65 fokot, lassan beletesszük a két zsákba csomagolt pale ale és sötét búzamalátát. Ezt csomómentesre elkeverjük.
• Ezután újramérjük a cefre hőmérsékletét. Miután kicsit visszahűl az alapanyagoktól, újramelegítjük 63-65 fokig.
• Beállítjuk a pH-t 5.2-re. Mi citromsavat használunk, amiből kb. 8-10 g szükséges. Vigyázz, részletekben adagold, és mindig mérd vissza.
• Ezen a hőmérsékleten, a 63-65 fokon 60 percig tartjuk.
Ha letelt az idő, jódtesztet végzünk. Kiveszünk egy kis mintát. Ha lehűlt, egy-két csepp jódot teszünk bele. Ha tartja a sárgás színt, akkor jó, ha kék vagy fekete, akkor 10 percet tovább kell tartani ezen a hőmérsékleten, és újra jódtesztet végezni. Addig kell ezt ismételni, míg jó nem lesz a színe.
• Utána 72 fokra emeljük a folyadék hőmérsékletét és beletesszük a csoki- és a Carafa malátát (ezek egy vákuumtasakban vannak).
• 10 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk. Ismét jódpróbával ellenőrizzük a keményítőbontást.
• Majd 78 fokra emeljük a hőmérsékletet és amint elérte, kivesszük a szűrőzsákot a malátával együtt.
Hagyjuk a zsákot lecsöpögni. Nem nyomogatjuk, csak hagyjuk, hogy magától lecsöpögjön.
• Kezdődik a forrásig való melegítés. Amint elérte a folyadék a 100 fokot, beletesszük a Magnum komlót egy komlószűrőzsákba, innentől további 55 percig 100 fokon tartjuk.
• Ellenőrizzük és beállítjuk a pH-t ismét 5.2-re.
• Megmérjük a forralás kezdetén az extrakt tartalmat pl. fokolóval v. refraktométerrel.
• Elvégezzük az erjesztőtartály mosását és fertőtlenítését. Mi lúgos oldatot használunk mosószerként, de akinek ilyen nincs, az bármilyen nátrium-hipokloritos oldatot használhat hozzá. Az erjesztőtartályba beleöntjük a mosószert, lezárjuk az edény tetejét és néhány percig rázogatva benne a mosószert, hagyjuk, hogy az edény teljes belső felülete átmosódjon a folyadékkal. Ha ez megvan, akkor a tartály csapjait is átmossuk a fertőtlenítő-folyadékban. Ha kész, akkor csapvízzel mosószermentesre kiöblítjük a tartályt.
Öblítés után fertőtlenítjük a tartályt. Mi fertőtlenítésre perecetsavat használunk. Ezzel alaposan befújjuk az edény teljes felületét. A perecetsav használatbavételig benne marad. Használat előtt a perecetsavat kiöntjük, de vízzel már nem öblítjük!
• Ha letelt az 55 perc, a sörlében lévő komlózsákba beletesszük az East Kent Golding komlót, a laktózt pedig a sörlébe szórjuk.
• Még 5 percig forraljuk a sörlevet.
• Kivesszük a komlózsákot. Megmérjük a kész forró sörlé pH-ját és extrakt tartalmát.
• 5-6 perces intenzív keveréssel forgásba hozzuk a folyadékot, hogy Whirlpool hatást érjünk el. Örvényt csinálunk, hogy az edény aljának közepére leülepedjen a kicsapódott fehérje, a forró seprő, amit nem akarunk az erjesztőbe vinni.
• Várunk még 5-10 percet, hogy minden leülepedjen az aljára.
• Utána lassan áttöltjük a sörlevet az erjesztővödörbe.
• A tetejét rátesszük és perecetsavat vagy vizet fecskendezünk a légzsilipbe a jelzésig.
• A sörlevet visszahűtjük 17 fokra és beletesszük az élesztőt. Jól összerázzuk, hogy elkeveredjen.
• Az erjesztővödröt ekkor a lakás leghidegebb pontjára tesszük és ott tartjuk 1-1,5 hétig. Addig dolgozik az élesztő.
• Utána átöntjük a sört egy másik tartályba és cukoroldatot teszünk bele.
• Ehhez 500 ml vizet felforralunk. Amikor még meleg, beleteszünk 65 g kristálycukrot és hagyjuk, hogy feloldódjon a vízben a cukor.
• Ha már szoba hőmérsékletűre visszahűlt a cukoroldat, akkor a sörhöz öntjük és elkeverjük.
• Majd ezután palackokba töltjük a sört. Ha lehet, sötét, csatos üveget használjunk hozzá.
• Lezárjuk a palackokat és további 1,5 hétig a lakás leghűvösebb pontján tartjuk.
• Ezután betesszük a hűtőbe a palackozott sört és még egy hétig várunk, hogy iható legyen.
♥
#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - a Közösségi Sörfőzés Nagy Napja
Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat
#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - A Közösségi Sörfőzés Nagy Napja 2. rész
Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat
#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - A Nagy Közös Sörfőzés Napja 3. rész
Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat
#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - A Közösségi Sörfőzés Nagy Napja 4. rész
Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek