.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2020. 04. 27. - kocsmablog
Sörfőzés otthon

Maradj otthon és főzzél sört! kezdeményezés mellékterméke, hogy az online videók anyaga írásban is kikerült a miskoci zip's kapcsolódó Facebook eseményének hírfolyamába. De ember legyen a talpán, aki erre néhány nap elteltével rátalál, szóval CTRL+C, CTRL+V ügynökünk a történelmi megmaradás érdekében teszi a dolgát.

#01. A sör rövid történelme
#02. A sörfőző szett bemutatása, tisztítás és higiénia
#03. A sörfőzés folyamata
#04. Sör érlelés és csomagolás
#05. Sörkóstolási tippek, ízhibák és okaik
#06. Sörfőzés otthon

Írásban a Silky Way - Milk Stout sör receptje, a nagy zip's sör-szakácskönyv legfrissebb lapja. Kiadvány a jövő krónikáiból, hiszen egy nyilvánosan még meg sem jelent sört teszünk közkinccsé.

• Egy nagy edénybe beletesszük a szűrőzsákot és rögzítjük.

• 25 l vizet 63-65 fokra melegítünk az edényben.

• Ha elértük a 63-65 fokot, lassan beletesszük a két zsákba csomagolt pale ale és sötét búzamalátát. Ezt csomómentesre elkeverjük.

• Ezután újramérjük a cefre hőmérsékletét. Miután kicsit visszahűl az alapanyagoktól, újramelegítjük 63-65 fokig.

• Beállítjuk a pH-t 5.2-re. Mi citromsavat használunk, amiből kb. 8-10 g szükséges. Vigyázz, részletekben adagold, és mindig mérd vissza.

• Ezen a hőmérsékleten, a 63-65 fokon 60 percig tartjuk.

Ha letelt az idő, jódtesztet végzünk. Kiveszünk egy kis mintát. Ha lehűlt, egy-két csepp jódot teszünk bele. Ha tartja a sárgás színt, akkor jó, ha kék vagy fekete, akkor 10 percet tovább kell tartani ezen a hőmérsékleten, és újra jódtesztet végezni. Addig kell ezt ismételni, míg jó nem lesz a színe.

• Utána 72 fokra emeljük a folyadék hőmérsékletét és beletesszük a csoki- és a Carafa malátát (ezek egy vákuumtasakban vannak).

• 10 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk. Ismét jódpróbával ellenőrizzük a keményítőbontást.

• Majd 78 fokra emeljük a hőmérsékletet és amint elérte, kivesszük a szűrőzsákot a malátával együtt.
Hagyjuk a zsákot lecsöpögni. Nem nyomogatjuk, csak hagyjuk, hogy magától lecsöpögjön.

• Kezdődik a forrásig való melegítés. Amint elérte a folyadék a 100 fokot, beletesszük a Magnum komlót egy komlószűrőzsákba, innentől további 55 percig 100 fokon tartjuk.

• Ellenőrizzük és beállítjuk a pH-t ismét 5.2-re.

• Megmérjük a forralás kezdetén az extrakt tartalmat pl. fokolóval v. refraktométerrel.

• Elvégezzük az erjesztőtartály mosását és fertőtlenítését. Mi lúgos oldatot használunk mosószerként, de akinek ilyen nincs, az bármilyen nátrium-hipokloritos oldatot használhat hozzá. Az erjesztőtartályba beleöntjük a mosószert, lezárjuk az edény tetejét és néhány percig rázogatva benne a mosószert, hagyjuk, hogy az edény teljes belső felülete átmosódjon a folyadékkal. Ha ez megvan, akkor a tartály csapjait is átmossuk a fertőtlenítő-folyadékban. Ha kész, akkor csapvízzel mosószermentesre kiöblítjük a tartályt.

Öblítés után fertőtlenítjük a tartályt. Mi fertőtlenítésre perecetsavat használunk. Ezzel alaposan befújjuk az edény teljes felületét. A perecetsav használatbavételig benne marad. Használat előtt a perecetsavat kiöntjük, de vízzel már nem öblítjük!

• Ha letelt az 55 perc, a sörlében lévő komlózsákba beletesszük az East Kent Golding komlót, a laktózt pedig a sörlébe szórjuk.

• Még 5 percig forraljuk a sörlevet.

• Kivesszük a komlózsákot. Megmérjük a kész forró sörlé pH-ját és extrakt tartalmát.

• 5-6 perces intenzív keveréssel forgásba hozzuk a folyadékot, hogy Whirlpool hatást érjünk el. Örvényt csinálunk, hogy az edény aljának közepére leülepedjen a kicsapódott fehérje, a forró seprő, amit nem akarunk az erjesztőbe vinni.

• Várunk még 5-10 percet, hogy minden leülepedjen az aljára.

• Utána lassan áttöltjük a sörlevet az erjesztővödörbe.

• A tetejét rátesszük és perecetsavat vagy vizet fecskendezünk a légzsilipbe a jelzésig.

• A sörlevet visszahűtjük 17 fokra és beletesszük az élesztőt. Jól összerázzuk, hogy elkeveredjen.

• Az erjesztővödröt ekkor a lakás leghidegebb pontjára tesszük és ott tartjuk 1-1,5 hétig. Addig dolgozik az élesztő.

• Utána átöntjük a sört egy másik tartályba és cukoroldatot teszünk bele.

• Ehhez 500 ml vizet felforralunk. Amikor még meleg, beleteszünk 65 g kristálycukrot és hagyjuk, hogy feloldódjon a vízben a cukor.

• Ha már szoba hőmérsékletűre visszahűlt a cukoroldat, akkor a sörhöz öntjük és elkeverjük.

• Majd ezután palackokba töltjük a sört. Ha lehet, sötét, csatos üveget használjunk hozzá.

• Lezárjuk a palackokat és további 1,5 hétig a lakás leghűvösebb pontján tartjuk.

• Ezután betesszük a hűtőbe a palackozott sört és még egy hétig várunk, hogy iható legyen.

#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - a Közösségi Sörfőzés Nagy Napja

Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat

#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - A Közösségi Sörfőzés Nagy Napja 2. rész

Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat

#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - A Nagy Közös Sörfőzés Napja 3. rész

Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat

#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörsulija - A Közösségi Sörfőzés Nagy Napja 4. rész

Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 25., szombat

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr115645026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása