.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2020. 04. 14. - kocsmablog
A sörfőző szett bemutatása, tisztítás és higiénia

Maradj otthon és főzzél sört! kezdeményezés mellékterméke, hogy az online videók anyaga írásban is kikerült a miskoci zip's kapcsolódó Facebook eseményének hírfolyamába. De ember legyen a talpán, aki erre néhány nap elteltével rátalál, szóval CTRL+C, CTRL+V ügynökünk a történelmi megmaradás érdekében teszi a dolgát.

#01. A sör rövid történelme
#02. A sörfőző szett bemutatása, tisztítás és higiénia
#03. A sörfőzés folyamata
#04. Sör érlelés és csomagolás
#05. Sörkóstolási tippek, ízhibák és okaik
#06. Sörfőzés otthon

A legfontosabb dolog, amit a sörfőzőknek hosszú távon biztosítania kell, az az egyenletes sörminőség. A sörfőző feladatai közé tartozik az is, hogy meggyőződjön arról, hogy a termék a lehető legjobb minőségben érkezik meg a vásárlóhoz a definiált élettartamán, azaz a minőségmegőrzési idején belül. Mert a sörfőzés folyamata nem a palackozással, hanem a sör elfogyasztásával ér véget. Csakúgy, mint az élelmiszeriparban, a sörfőzésben is rendkívül fontos a berendezések tisztán és higiénikusan tartása, minden lépés előtt és után, ezzel biztosítva a specifikált végtermék minőséget.

Kezdésképp fontos, hogy tisztázzuk a különbséget a tisztítás és a fertőtlenítés között. Az első a tisztítás. Ez a folyamat arra fókuszál, hogy eltávolítsuk az összes szerves és szervetlen anyagot a felületekről. Ugyanis ezek maradékai jelentik a termék fertőzések első forrását.

A sörfőzés folyamata során sok különböző anyaggal dolgozunk, amik vízben oldódnak, ilyenek például a fehérjék, a cukrok és olyanokkal is, amik vízben oldhatatlanok, mint a komlógyanta. Szerves anyag esetén a leggyakrabban használtak a nátrium-hidroxidot tartalmazó lúgos oldatok, köszönhetően kedvező áruknak és hatékonyságuknak.

A szervetlen anyagok esetében, mint az ásványi üledékek, savas oldatot használunk. A sörfőzés során alapsavas tisztítószerként általában salétromsavat használunk, hogy a legnagyobb hatékonysággal tudjuk eltávolítani a lerakódott szervetlen anyagokat.

A fertőtlenítési folyamat arra fókuszál, hogy amennyire csak lehetséges, fertőtlenítsünk minden olyan felületet, amik érintkezni fognak a termékkel. Világossá kell tennünk, hogy a berendezések, eszközök kötelező fertőtlenítésére a sörlé hűtőtől kezdve van szükség.
Mert a sörfőzés folyamán a forró oldalon, a forralással mindent sterilizáltunk, de a sörlé lehűtése után a fertőzésveszély megnő. Ennek kivédése érdekében különböző fertőtlenítőanyagokat használhatunk, mint: nátrium-hipoklorit, hidrogén-peroxid és perecetsav, az utóbbi széles körben használható a sörfőző iparban.

Tisztáznunk kell, hogy az otthoni sörfőzéshez használt eszközök anyagai mint, műanyag, alumínium miatt a használt tisztítószereken változtatnunk kell. A nátronlúg és a salétromsav túl erős lenne ezekhez az anyagokhoz ugyanabban a koncentrációban, amit a nagy gyárak használnak a rozsdamentes berendezéseiknél.

A kurzushoz kifejezetten ajánlanék nektek egy tisztítószert a Five Startól, aminek a neve PBW ami egy porállagú sörfőzde tisztító, illetve szintén ettől a cégtől a StarSan nevű fertőtlenítőszert. Amennyiben ezeket alkalmazzuk az otthoni sörfőzéshez, eszközeink tisztán, tökéletes állapotban állnak majd készen a főzés napjára.

Most pedig néhány szó az eszközökről és magáról a módszerről amit használni fogunk. Elnevezése BIAB, Brew in a bag, ami magyarul zsákban történő sörfőzést jelent. Véleményem szerint ez a legnépszerűbb és legegyszerűbb módszer az otthoni főzéshez. Amire szükségünk lesz, egy megfelelő méretű főzőedény attól függően, hogy mekkora mennyiségben szeretnénk sört előállítani, és egy műanyag kanna, amit erjesztőtartályként fogunk használni.

Az első folyamat, amit ebben edényben végzünk, hogy megtöltjük vízzel és beletesszük a malátaszemekkel megtöltött zsákot, hogy az enzimek átalakítsák a keményítőt erjeszthető és vízben oldódó cukrokká. Eközben termométer (hőmérő) segítségével folyamatosan figyeljük a hőmérsékletet.

Ahogy a módszer neve is utal rá elengedhetetlen eszközünk lesz a szűrőzsák a folyamat során. Ez fontos számunkra, hiszen így tudjuk különválasztani a malátatörkölyt a színlétől. Így nevezzük azt a cukor oldatot, amit a cefrézés után kapunk.

#maradjotthon #főzzélsört a zip’s és a Jameson online sörisulija - Tisztítás, higiénia és az eszközök

Közzétette: zip's brewhouse – 2020. április 11., szombat

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6215640354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása