.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

Vlagyimir Iljics 2022.08.19. 15:15:35

Hol vannak a cicusok?

Bejegyzés: Macska

Alex Maties 2021.08.10. 01:31:25

Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már nem képes azt vezetni.

Ennek a legjellemzőbb oka az alkoholos befolyásoltság. Alapvetően kétféle szélsőség van ezen a területen, aki kockáztat, úgy gondolja, hogy 1-2 sör vagy 1-2 pohár bor után hazavezet és van, aki a legcsekélyebb mértékű alkoholfogyasztás esetén is sofőrt hív. A tapasztalatunk az, hogy nem éri meg kockáztatni, akármilyen kis mennyiségű alkohol esetén sem. Sajnos találkoztunk már olyan esettel, amikor a fentebb említett kis mennyiség után az ügyfél úgy gondolta, hogy autóba ül, aminek a vége az lett, hogy igazoltatás és szondáztatás után elvételre került a jogosítványa, így kényszerből sofőrszolgáltatást hívott. Ha ezt előbb teszi, akkor sok időt és pénzt spórol magának, és a jogosítványa is megmarad.
Nemcsak alkoholos befolyásoltság miatt hívhatunk sofőrt. Amennyiben akár fáradtság vagy rosszullét miatt nem érezzük magunkat alkalmasnak a vezetésre, érdemes sofőrszolgálatot hívni. Van, akinek a fáradtság miatt volt balesete fél órával a hazaérkezése előtt. Érezte, hogy már nem képes vezetni, mégis úgy gondolta, nincs más választása, mint folytatni az utat, mert haza kell érnie. Sofőrszolgálattal biztonságosan hazaért volna baleset nélkül.

Fontos, hogy mérlegeljünk, mire vagyunk képesek. Ha kétség merül fel bennünk azzal kapcsolatban, hogy biztonságosan tudunk-e még közlekedni, ha nem érezzük magunkat képesnek a vezetésre, ha már nem tudunk koncentrálni, akkor ne adjunk esélyt annak, hogy baj történjen. Érjünk haza biztonságban sofőrszolgálattal!

forrás: www.soforszolgalatbp.hu

Bejegyzés: Sofőrhívó app

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2021.01.05. 17:44:53

Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak – írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

2020. december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, amely felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, melyek a következők:

- étterem;
- büfé;
- cukrászda;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
- italüzlet, bár;
- zenés-táncos szórakozóhely;
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
- gyorsétterem;
- rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely.

Az új rendszer 2021. január 1-én hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.

Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.

Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.

Bejegyzés: A vendéglátóhelyek típusai

IPAfai Pap 2020.12.25. 13:10:58

Ez nagyon menő találat!

Bejegyzés: Pesti pinceszerek

élhetetlen 2020.12.18. 21:04:28

Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfeljebb a gyógyszertárakra vonatkozhat. Melyik kisüzemi sörfőzdét kell választani? Majd azt is megmondják? Minden kisüzeminek keresnek gazdát, vagy csak a kivételezetteknek? A kisüzemi sörfőzdék nyissanak kicsi sörívókat, és ha már lesz a termékükre vevő törzsközönség, akkor a bevételből majd terjeszkedjenek. Ne az állam tegye a seggük alá a forgalmat biztosító/lehetővé tevő törvényt. Ennyi erővel bármelyik cukrász kérhetne egy törvényt, hogy az ő sütijét is kötelező legyen árusítani jól menő, nagy cukrászdákban is. Abszurd.

Bejegyzés: Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?

balkon-úr 2020.12.18. 12:47:40

A kisüzemű sörgyártók, majd biztosítanak poharat is a sörhöz, mert elég komikus lenne nagyüzemű sörgyárak poharába csapolni a sört. Az árakkal van még gond, a kereskedelemben a kisüzemi sörgyártók palackozott sörei nagyon magas árfekvésben találhatóak, néhol drágábban a Belga söröknél. Helyre kéne tenni az ár-érték arányt.

Bejegyzés: Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.12.03. 16:19:35

2020. június 9-én hasonló értékrendek mentén - cseh sörök nélkül, több magyar kisüzemi sörrel - a Pepin helyén új hely nyitott, nevezetesen a Crafty Bar: www.facebook.com/craftybar.hu

Bejegyzés: Pepin kézműves söröző

apuska · http://kocsma.blog.hu 2020.11.20. 13:50:24

A Rákóczi út alatt található Neked csak Dezső megszűnik és helyét egy új szellemiségű projekt veszi át. Ez pedig a Craft Head Brewpub & Bistro.
Fontos kiemelni, hogy a lokáció, a személyzet és a hely hangulata, varázsa megmarad. A szolgáltatások minősége és szellemisége fog változni, emelkedni.

Ennek első állomása egy jól összeállított, nagy választékkal bíró, fenntartható sörbolt. A jelenlegi korlátozások miatt csak ezt lehet most üzemeltetni. A bottleshop jelenleg is nyitva, hétfőtől vasárnapig várja az érdeklődőket 11-19 óra között, de a Wolton keresztül házhozszállításra is van lehetőség.

A helyről további információk később, a korlátozások feloldásában reménykedve a decemberi, teljes nyitással.

Bejegyzés: Neked Csak Dezső - Brewpub & Bistro

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2020.11.15. 11:12:59

Szerintem mindig szar hely volt.

Bejegyzés: Akali borozó

Herczeg Alma 2020.09.07. 16:58:27

Sziasztok! Akinek tetszett ez a cikk az kóstolja meg a dubicz.hu/bor-webshop - ban kapható ZSIZSI frizzante 2019-et, tipikus példa a legutolsó bekezdésben leírtakra.

Bejegyzés: Pezsgő, gyöngyözőbor, habzóbor

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.08.10. 19:36:55

Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így nem csak zászlóshajója a hazai gin reneszánsznak, hanem egy csapásra a világ élvonalában landolt.

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest!

Több mint 800 gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel többszáz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

A kóstolás során 100-as skálán pontozzák a mintákat, a 90 fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra vissza-ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy éppen a szakmában csak „az Orr”-nak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de helyet kap számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is.

A vaktesztelés során az Opera Gin a maga kategóriájában a lehetséges 100-ból a London Dry Gin kategória 4. legmagasabb pontszámát jelentő 96 pontot érte el. Az Opera Ginről a bírák alábbi jellemzést adták: Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.

Bejegyzés: Első Magyar Gin Manufaktúra

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2020.07.16. 21:47:16

Amikor behozták a soproni Heinekent, egyértelműen gyengébb volt, mint a megszokott import. Talán azóta változott a helyzet, de én nem mertem többet inni azóta.

Bejegyzés: Sopronban készül a legjobb Heineken

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.07.15. 22:47:53

A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest. A tavaly debütáló és hamar népszerűvé váló magyar kézműves gin márka így már nem csak a Red Dotot érő arculatával, hanem a szakmai elismerést érő ízével is büszkélkedhet, és ezzel elindulhat a világhír felé.

A brandytől a vodkáig minden fontos szeszesital kategóriában külön versenyt hirdetnek a magát mára a világ legnagyobb szeszesital vakkóstoló versenyévé kinövő The Global Spirits Masters keretein belül. A 2008 óta létező rendezvény méretére jellemző, hogy évről évre rekordokat dönt az indulók száma: 2019-ben már csak ginből több mint 300 tétel mérettette meg magát. A koronavírus hatásaként ugyan idén a jelentkezők száma nem érte el az előző évit, de azért a Gin Masters 2020-on így is sűrű volt a mezőny, a maga közel 200 nevezésével. Az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. által tavaly bevezetett Opera Gin Budapest a Premium Gin kategóriában érdemelte ki az aranyérmet, kiemelkedő (80-89 közötti) pontszámokat szerezve a vakteszteken a bíráktól. Mint azt a The Spirits Business szaklap eredményhirdető cikke külön is kiemelte, az Opera „remek textúrájáért” és „elegáns, étcsokoládés jegyeiért” érdemelte ki a figyelmet.

Bejegyzés: Első Magyar Gin Manufaktúra

Kovács G. Maláta 2020.05.15. 13:13:49

Csak szólok, hogy Budapesten ezen a hétvégén sem fogjuk élvezni a kocsmázás örömét!
serteperte.blog.hu/2020/05/15/nyitnikek_626

Bejegyzés: A pesti borozók világa

Ezüstvándor Arion 2020.05.02. 00:00:13

Milyen kár, hogy ezekből a régi borozókból alig-alig maradt már.
szerettem a hangulatukat. Néha beültem én is és csak néztem a vendégeket, cigiztem, fröccsöztem.

Bejegyzés: A pesti borozók világa

Örömhernyó 2020.05.01. 13:48:11

Faterom sose ment be egy kocsmába se. Mert azt vallotta, hogy oda csak züllött, lecsúszott alakok járnak. De ilyen termelői borozókból hazahordta a bort és otthon iszogatta. Mennyivel jobb, amikor a családot boldogítja az ember? A kocsmában, borozóban legalább hasonszőrűek közt vannak.
Ja, borozóban adtak ki annak idején ilyen jó erős nylonzacskóban is bort. Kb. olyan erős volt, mint egy régi tejeszacskó, csak átlátszó. A sarkait dróttal kötötték el, nem tudom miért. Kifejezetten nem minőségi érzetet keltett, de nagyon jó furmintot adtak ott, máig emlékszem rá.

Bejegyzés: A pesti borozók világa

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2020.05.01. 09:38:17

Kitűnő poszt. Bennem (bár nyilván éreztem mindig is) igazából csak most tudatosult az, amiről az utolsó bekezdés szól, szóval hogy nem az ivás a lényeg a kocsmákban, mert inni otthon (vagy akárhol) is lehetne, hanem az, hogy a társaság fölment a rosszalló pillantások alól, ellazít.

Bejegyzés: A pesti borozók világa
süti beállítások módosítása