.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

Utolsó kommentek:

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2021.01.05. 17:44:53

Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak – írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

2020. december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, amely felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, melyek a következők:

- étterem;
- büfé;
- cukrászda;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
- italüzlet, bár;
- zenés-táncos szórakozóhely;
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
- gyorsétterem;
- rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely.

Az új rendszer 2021. január 1-én hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.

Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.

Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.

Bejegyzés: A vendéglátóhelyek típusai

HozzászóláSoma Következő 2020.12.26. 12:45:17

Az utolsó előtti képen Menyhárt Jenő szódázik egy női személlyel.

Bejegyzés: Pesti pinceszerek

IPAfai Pap 2020.12.25. 13:10:58

Ez nagyon menő találat!

Bejegyzés: Pesti pinceszerek

élhetetlen 2020.12.18. 21:04:28

Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfeljebb a gyógyszertárakra vonatkozhat. Melyik kisüzemi sörfőzdét kell választani? Majd azt is megmondják? Minden kisüzeminek keresnek gazdát, vagy csak a kivételezetteknek? A kisüzemi sörfőzdék nyissanak kicsi sörívókat, és ha már lesz a termékükre vevő törzsközönség, akkor a bevételből majd terjeszkedjenek. Ne az állam tegye a seggük alá a forgalmat biztosító/lehetővé tevő törvényt. Ennyi erővel bármelyik cukrász kérhetne egy törvényt, hogy az ő sütijét is kötelező legyen árusítani jól menő, nagy cukrászdákban is. Abszurd.

Bejegyzés: Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?

balkon-úr 2020.12.18. 12:47:40

A kisüzemű sörgyártók, majd biztosítanak poharat is a sörhöz, mert elég komikus lenne nagyüzemű sörgyárak poharába csapolni a sört. Az árakkal van még gond, a kereskedelemben a kisüzemi sörgyártók palackozott sörei nagyon magas árfekvésben találhatóak, néhol drágábban a Belga söröknél. Helyre kéne tenni az ár-érték arányt.

Bejegyzés: Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.12.03. 16:19:35

2020. június 9-én hasonló értékrendek mentén - cseh sörök nélkül, több magyar kisüzemi sörrel - a Pepin helyén új hely nyitott, nevezetesen a Crafty Bar: www.facebook.com/craftybar.hu

Bejegyzés: Pepin kézműves söröző

apuska · http://kocsma.blog.hu 2020.11.20. 13:50:24

A Rákóczi út alatt található Neked csak Dezső megszűnik és helyét egy új szellemiségű projekt veszi át. Ez pedig a Craft Head Brewpub & Bistro.
Fontos kiemelni, hogy a lokáció, a személyzet és a hely hangulata, varázsa megmarad. A szolgáltatások minősége és szellemisége fog változni, emelkedni.

Ennek első állomása egy jól összeállított, nagy választékkal bíró, fenntartható sörbolt. A jelenlegi korlátozások miatt csak ezt lehet most üzemeltetni. A bottleshop jelenleg is nyitva, hétfőtől vasárnapig várja az érdeklődőket 11-19 óra között, de a Wolton keresztül házhozszállításra is van lehetőség.

A helyről további információk később, a korlátozások feloldásában reménykedve a decemberi, teljes nyitással.

Bejegyzés: Neked Csak Dezső - Brewpub & Bistro

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2020.11.15. 11:12:59

Szerintem mindig szar hely volt.

Bejegyzés: Akali borozó

Herczeg Alma 2020.09.07. 16:58:27

Sziasztok! Akinek tetszett ez a cikk az kóstolja meg a dubicz.hu/bor-webshop - ban kapható ZSIZSI frizzante 2019-et, tipikus példa a legutolsó bekezdésben leírtakra.

Bejegyzés: Pezsgő, gyöngyözőbor, habzóbor

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.08.10. 19:36:55

Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így nem csak zászlóshajója a hazai gin reneszánsznak, hanem egy csapásra a világ élvonalában landolt.

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest!

Több mint 800 gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel többszáz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

A kóstolás során 100-as skálán pontozzák a mintákat, a 90 fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra vissza-ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy éppen a szakmában csak „az Orr”-nak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de helyet kap számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is.

A vaktesztelés során az Opera Gin a maga kategóriájában a lehetséges 100-ból a London Dry Gin kategória 4. legmagasabb pontszámát jelentő 96 pontot érte el. Az Opera Ginről a bírák alábbi jellemzést adták: Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.

Bejegyzés: Első Magyar Gin Manufaktúra

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2020.07.16. 21:47:16

Amikor behozták a soproni Heinekent, egyértelműen gyengébb volt, mint a megszokott import. Talán azóta változott a helyzet, de én nem mertem többet inni azóta.

Bejegyzés: Sopronban készül a legjobb Heineken

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.07.15. 22:47:53

A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest. A tavaly debütáló és hamar népszerűvé váló magyar kézműves gin márka így már nem csak a Red Dotot érő arculatával, hanem a szakmai elismerést érő ízével is büszkélkedhet, és ezzel elindulhat a világhír felé.

A brandytől a vodkáig minden fontos szeszesital kategóriában külön versenyt hirdetnek a magát mára a világ legnagyobb szeszesital vakkóstoló versenyévé kinövő The Global Spirits Masters keretein belül. A 2008 óta létező rendezvény méretére jellemző, hogy évről évre rekordokat dönt az indulók száma: 2019-ben már csak ginből több mint 300 tétel mérettette meg magát. A koronavírus hatásaként ugyan idén a jelentkezők száma nem érte el az előző évit, de azért a Gin Masters 2020-on így is sűrű volt a mezőny, a maga közel 200 nevezésével. Az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. által tavaly bevezetett Opera Gin Budapest a Premium Gin kategóriában érdemelte ki az aranyérmet, kiemelkedő (80-89 közötti) pontszámokat szerezve a vakteszteken a bíráktól. Mint azt a The Spirits Business szaklap eredményhirdető cikke külön is kiemelte, az Opera „remek textúrájáért” és „elegáns, étcsokoládés jegyeiért” érdemelte ki a figyelmet.

Bejegyzés: Első Magyar Gin Manufaktúra

Kovács G. Maláta 2020.05.15. 13:13:49

Csak szólok, hogy Budapesten ezen a hétvégén sem fogjuk élvezni a kocsmázás örömét!
serteperte.blog.hu/2020/05/15/nyitnikek_626

Bejegyzés: A pesti borozók világa

Ezüstvándor Arion 2020.05.02. 00:00:13

Milyen kár, hogy ezekből a régi borozókból alig-alig maradt már.
szerettem a hangulatukat. Néha beültem én is és csak néztem a vendégeket, cigiztem, fröccsöztem.

Bejegyzés: A pesti borozók világa

Örömhernyó 2020.05.01. 13:48:11

Faterom sose ment be egy kocsmába se. Mert azt vallotta, hogy oda csak züllött, lecsúszott alakok járnak. De ilyen termelői borozókból hazahordta a bort és otthon iszogatta. Mennyivel jobb, amikor a családot boldogítja az ember? A kocsmában, borozóban legalább hasonszőrűek közt vannak.
Ja, borozóban adtak ki annak idején ilyen jó erős nylonzacskóban is bort. Kb. olyan erős volt, mint egy régi tejeszacskó, csak átlátszó. A sarkait dróttal kötötték el, nem tudom miért. Kifejezetten nem minőségi érzetet keltett, de nagyon jó furmintot adtak ott, máig emlékszem rá.

Bejegyzés: A pesti borozók világa

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2020.05.01. 09:38:17

Kitűnő poszt. Bennem (bár nyilván éreztem mindig is) igazából csak most tudatosult az, amiről az utolsó bekezdés szól, szóval hogy nem az ivás a lényeg a kocsmákban, mert inni otthon (vagy akárhol) is lehetne, hanem az, hogy a társaság fölment a rosszalló pillantások alól, ellazít.

Bejegyzés: A pesti borozók világa

szép új világ... 2020.05.01. 06:46:03

jó szöveg, visszaadja a hangulatot. Grat

Bejegyzés: A pesti borozók világa
süti beállítások módosítása