.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 05. 10. - apuska
Utazás a sörök világába

Helyszín: Fogasház
Időpont: 2017. május 4.
Google Maps

A Love Beer nap során a sörök világával ismerkedtünk, igazi sörszakértők segítségével, öt különböző állomáson keresztül.

Érdekel a sörkészítés, vagy a sörök és a gasztronómia? Mindig ki akartad próbálni a sörcsapolást? Szeretsz versenyezni?

Tették fel a költőinek tűnő kérdést a Heineken Hungária által szervezett sajtóesemény kapcsán, és csábítottak az újabban az Instantot is magába szippantó Fogasházba, hátha tudnak nekünk még újat mutatni, vagy ha nem, legalább jól érezzük magunk. Talán nem lövöm le a poént, a vendéglátásra nem volt panasz. Rögtön a program kezdetén csapatokba rendeződtünk, s miként a vak véletlen a beerporn.hu képviselői mellé sodort, fiatalos csapatunk bízvást remélte, hogy erős szakmai fölénnyel indul a hírek és magazinok világában utazó tartalomgyártók népes táborában.

Öt csapat öt állomáson egymást váltva mérte össze tudását és képességeit.

A nagy sörkvíz

Amit mindig is tudni akartál, de...

Egy félhomályos teremben beültünk egy tévé elé, amin 15 sörös tematikájú kérdés jelent meg a Legyen Ön is milliomos mintájára, annak hanghatásaival, 4-4 válaszlehetőséggel. A csapattagok egyénileg kellett megválaszolják a kérdéseket egy tableten keresztül, majd az összesített eredményt vették alapul. A kérdésekre adott válaszokat Lehmajer Viktor sörtermelési vezető bevonásával átbeszéltük, hogy minden kétség eloszoljon. Azt tudtad, hogy 2016-ban a magyar fesztiválok több mint 70%-át a Heineken Hungária támogatta? Én nem, s bár meglepett ez a magabiztos fölény, jól tippeltem.

 

Ízteszt

Vakon is felismered a kedvenced?

Ez izgalmas volt. Számozott műanyag poharakba volt kitöltve 9 különböző ital, amihez illat és íz alapján párosítani kellett a márkát. Soproni klasszikus, Heineken, Soproni IPA, Krusovice barna, Edelweiss, Affligem blonde, Mort Subite kriek lambic, Strongbow honey, Gösser Natur Zitrone 0,0%. És aztán megtalálni a hozzájuk tartozó jellegzetes aromatípusokat, amihez a kóstolási irányelvek adtak valamiféle útmutatót.

kostolas.jpg

Mondjuk a két láger sör vakon megkülönböztetése nem ment simán. És Szabó Árpád technológia- és minőségbiztosítás vezető se túlozta el a kóstoló közben a segítségnyújtást, de a végén elárulta, mire kellett volna figyelnünk még jobban. 

 

Tökéletes csapolás

Élet a pult másik oldalán

A csapolt sör megítélése nagyban múlik azon, hogy milyen a minősége annak a sörnek, amit egy vendéglátóhelyen eléd raknak. Van néhány elemi szabály, amit betartva, nagyot hibázni nem lehet.

tokeletescsapolas.jpg

Nem kell hozzá nagy gyakorlat, hisz még nekünk is ment. Mi több, Müllhauser Ádám sörfejlesztési vezető egy direkt rossz példán keresztül azt is bemutatta, hogy egy zsíros üvegfalú pohárban mennyire összeesik a sör habja, illetve egy jó példán keresztül, hogy sörhab lehúzó használatával még ízletesebb lehet a sör.

 

Kalásztól a korsóig

Ő elvetette, learatta, mi megfőztük...De hogyan is?

Miből készül a sör? Ismerjük fel az alapanyagokat! Ért fogdosni, szaglászni, kóstolni, majd Turóczy Németh Ildikó sörtechnológus levezette, hogyan lesz ebből sör.

Bár a sörfőzés folyamatának lépéseit nekünk kellett még sorba rakni, rekeszekből kirakva a megfelelő sormintát.

sorfozes.jpg



Gasztro kaland

Találd meg a sörök párját!

5 sör, 5 étel. Vásárhelyi István sörgasztronómus instrukciói alapján figyeltük az ízek összecsengését, hogy mivel mi illik a legjobban össze, és ha több tippünk volt, kizárásos alapon közelítettünk az egyetlen elfogadható megoldás felé.

Kiváló falatkák voltak, aminek az ízeit az italok még jobban kiemelték. A barna Krusovice kiválóan összecsengett a tiramisuval, az Edelweiss a gyömbéres tonhal- és jégsalátával, a Strongbow Gold a húzott sertéshússal, marinált káposztával és hagymával, a Soproni IPA a marhapofa pörkölttel, zsemle gombóccal, savanyú uborka csíkokkal, és a világos Krusovice a chorizóval, pálpusztai szárított paradicsom kanapén. Na, de ezen hangzatos nevek után következzenek a receptek.

gasztro.jpg

 

Minden verseny végén hirdetnek győztest. Persze hogy...

gyoztescsapat

Győztes mindenki, akinek jutott a sörből. Egészségünkre!

lovebeer.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2712491451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása