.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 08. 21. - apuska
Fogasház
pixel cégér

Helyszín: 1073 Bp., Akácfa u. 51.
Újralátogatás: 2011. augusztus 10. 18:00-21:40
Első látogatás: 2009. szeptember 02. 17:50-22:40

> A központi udvar csecse, nyilvánvalóan a Fogasház becse.

Adatlap

Elérhetőség: +36 20 800 8953
Web: http://fogashaz.hu/
Facebook oldal: www.facebook.com/fogashaz
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs, P, Szo: 12-04; V: 16-04
Extrák: kiállítások, rendezvények, wifi, tánctér, kivetítő, színház, csocsó, ping-pong, filmvetítés, kerékpártároló

Árlap

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
Soproni, 430 Ft Heineken, 550 Ft
Arany Fácán, 480 Ft Soproni Démon, 450 Ft
Edelweiss, 630 Ft Gösser Lemon, 480 Ft
- Soproni Szűz, 430 Ft
Bor (1dl) Rövid (4cl)
Fehér Frittmann Duett, 200 Ft Unicum, 650 Ft
Rosé Katona, 200 Ft Becherovka, 600 Ft
Vörös Frittmann, 200 Ft Jim Beam, 650 Ft
Chardonnay Nyakas, 370 Ft Ördögi pálinkák, 750 Ft
Üdítők (2dl) Egyéb
Happy Day rostos gyümölcslevek, 220 Ft Capuccino, 350 Ft
Szénsavas gépi üdítők, 160 Ft Tea, 300 Ft
Szóda, 40 Ft Ropi, 140 Ft
Red Bull, 550 Ft Törley pezsgők (0,75l), 2700 Ft

Fotók

Vélemények

apuska:

"3 és fél éve tartó új és újabb helyeken elkövetett folyamatos kocsmateszteléseink után, megannyi ön- és blogkritikus kocsmáros visszajelzését figyelembe véve most érkezett el a történelmi pillanat, mikor hivatalból tértünk vissza egy olyan helyre, amit kis csapatunk előzőleg már felmért. Az is igaz, hogy 2009 szeptemberében cseppet sem voltunk a Fogas kultúrházzal kíméletesek, de miként minden változik, és alkalmanként még javul is, ismét belemerítettük pennánk a messzeföldön híres budapesti romkocsmakultúra akácosába, ezúttal hátha lenyűgöznek. Ha a mende-mondáknak hinni lehet, a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest teljesen kicserélődött a személyzet, teljes belső felújítást végeztek, beapplikáltak a tánctér fölé egy minőségi hangrendszert, és alkalmanként fénnyel festik meg a falat és az eget! Ami pedig a programokat illeti? A bejárat melletti iskolatábla ritka sorközeit látva azt gyanítom, még színesebb.

Egy romkocsma esetében a felújítás persze nem azt jelenti, hogy ki lett minden makulátlanul festve vagy hogy az udvar újra lett kövezve, viszont új funkciókkal töltötték meg a régen kihasználatlan helyiségeket, és megszüntették a közvetlen életveszélyre utaló sajátos stílusjegyeket. A bejárati folyosóról nyílik mindjárt egy kerékpárbolt és szerviz, illetve ezzel szemközt egy pizzasütő, estefelé. A bringák közt kikoptatott parketta, akár az Óz a nagy varázslóban a sárga tégla, út az állatitatók és a laktanyai zuhanyzók szerelemgyermekét megszégyenítő férfi mosdóba, ahogy a ráccsal lezárt lépcsőfeljáró is csak elméletben vezet fel a gangra, illetve a kulccsal rendelkező keveseket a plexigömbök mentén, gyakorlatban.

Ám a központi udvar csecse, nyilvánvalóan a Fogasház becse. A régi sörpadokat megszüntették, a bontott ajtókból álló pult helyére téglából épült egy szép, a műanyag korsók a múlté, s bár egy tábla szerint 'a jövő analóg', a jelenben becserkészhető a szabad wifi. És ha a tetőre nézünk? Hoppá, van! Igen, ez is komoly változás, épp csak egy mobilabb csíkot kaptak belőle ki a komfortosabb szellőzés miatt, mi azért is jó, mert adott esetben a papírmaségömbök így az esőben is büszkén lógnak, s nem szakadnak rá éjjelente a bárasztalok között vadul táncolókra. Ja, szerettem a hordókba telepített növényeket! Viszont nem értettem, mitől ennyire csupaszok, egyben nyomasztóak a környező szobákban a falak, hova tűntek a képek, és hogy miért jó ezekben ücsörögni?

A Fogasház udvara egy barátságos oázis, míg körülötte minden, ami fallal el van választva, valami oda nem illő befejezetlen tér, miben jóval több a lehetőség, mint amit mi megcsíptünk. De azért jó lehet ide bringával és ping-pongütővel érkezni, s a tánctérről úgy elmenni, hogy valaki hozzásegít..."

kalimpa:

"első felmérésünk óta elég nagy változáson - esetleg tulajváltáson - ment át a Fogasház, azt gondolom, hogy a javára, még ha nem is minden igényt kielégítően. de azért próbálkoznak, lássuk:

a fogasház a már-már klasszikusnak számító romkocsma berendezésekkel és belső gangos térrel operáló ivó- és szórakozó egység, ahol jól megfér egymás mellett a képzőművészet, a tánc és sörözés felbecsülhetetlen értéke. a kiszolgálás a pultnál történik, ámde hihetetlenül gyorsan és összeszedetten, még akkor is, ha iccaka buli van, és nem egy-két ember lézeng a várva várt söréért, hanem a hömpölygő tömegen kell átverekednünk magunkat, vigyázva a kecsesen ringó csípőkre és a felszabadultan sörükkel táncoló fiatalok testi épségére.

ajánlom mindenkinek, aki kicsit ki akar szakadni a diszkó hangulatból, és szeretne bulizni belépődíj, feszes pólós, tapogatós biztonsági őrök nélkül egy felszabadultat. ja, és a játékoskedvű emberkék akár a ping-pong tudásukat is csillogtathatják a kisteremben lévő asztalon, elég vicces, mikor a labda ide-oda pattog, sörös korsókba, táskákba...

amit negatívumként tudok csatasorrendbe állítani a sok jó mellett, az még mindig a WC, na az most is katasztrófa, az általam gyűlölt bádogvályú, kosz, mocsok, semmi higiénia, sem kéztörlő, sem szappan."

anyicska:

"Kétszer kerültem a Fogasházba. Először valamikor télen, és őszintén szólva ebből az intenzív italozásnak köszönhetően mára már csak foltok maradtak: sok ember, hangos zene, füst, félhomályban úszó arcok, testek. A legélesebb emlékem Saci, a rendező asszisztense, aki Csak szex és más semmi c. filmben olyan szenvedélyesen rágógumizott. Ha jól emlékszem, odamentem szegény Jordán Adélhoz, és arra hivatkozva, hogy nagy rajongója vagyok, koccintani akartam vele. Nagyon kedves volt, türelmesen magyarázta, hogy nemrég szült és még inkább kihagyná az alkoholt. Pillanatnyi állapotomban nem is értettem meg, de néhány perc múlva elfogadtam… Az éjszaka többi része egy nagy kérdőjel maradt, de szerencsémre reggel a saját ágyamban ébredtem fel, jelentős következmények nélkül.

Amikor hallottam, hogy megint Fogasházba készülünk, az előző élményemből indulva egy zajos, szűk, emberekkel teli helyre számítottam, bár sejtettem, hogy szerda koraeste nem ugyanaz, mint a szombat éjszaka. Egészen más hangulat fogadott. Mintha templomba léptem volna – olyan szent, méltóságos csend vett körül. Egy bérház magas falai közé kerültem, árnyékos udvarba, ahol egy pár ücsörgött csak, és halkan beszélgettek. Amikor felnéztem, az égbolt kék négyszöge mellett a jellegzetes gangok vonták magukra még a figyelmemet, minden szinten számtalan ajtók nyílnak, amelyek sokféle titokzatos helyiségekbe vezetnek. Az egyik korláton olvasható egy nagy PLASTENKA felirat, ami némi ékezeti hibáktól eltekintve egy cseh szó, aminek a magyar jelentése esőkabát. De hogyan került ide? És hány fogsort javítottak ebben a házban, mielőtt italokkal kezdték ellátni a szomjas szájakat? Ezt nem tudom pontosan, de egy biztos, ennek a helynek jellegzetes a hangulata, amely annak titokzatos múltján alapul. És sokrétegűségén is! Forró nyári éjszakákon nagy bulik vannak itt, de napközben egy csendes, árnyékos hely, ahova el lehet menekülni a kegyetlen városi kánikula elől a felfrissülést kínáló fröccsökkel. Különböző kulturális programokat is kínál a Fogasház – koncerteket, színházi előadásokat… és aki inkább sportra vágyik – asztalteniszezhet is!

Azon gondolkoztam, hogy ha már olyan sok helyre jutottunk, érdemes lenne megörökíteni a kocsmákat nem csak a szóban és fotóban, de képzőművészetileg is – érdekes lenne előállítani budapesti kocsmák színes terepasztalát, és ha egyszer sikerül, annak a Fogasház az egy igen magas dombja lesz!"

"Korlát kint, teli bringatároló szoba bent. Mi kell még?"

Értékelés

  ági anyi fló dan kali apu doma pam tusi
dizájn 4 4 3 3,5 4 4 4 4 4
kiszolgálás 5 5 5 5 4 4 5 4 4
közönség 4 4 5 5 4 4,5 5 5 4
zene 4,5 4 4 4 4,5 4,5 4 4,5 4
füst 3,5 - - - 4 4,5 - 4,5 -
mosdók 3,5 2 3 3 2,5 2,5 3 2 2
árszínvonal 3,5 3 4 4 3 3 3,5 3 4
  4,00 3,67 4,00 4,08 3,71 3,86 4,08 3,86 3,67

 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr503148204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása