.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 04. 21. - apuska
Krak'n Town

Cím: 1085 Budapest, József körút 31/a.
Látogatás: 2016. december 22. 17:45-20:40
Google Maps

A Krak'n Town az a hely, amit biztosan megmutatsz az idelátogató külföldi ismerőseidnek, és ők meg biztos hüledeznek, hogy ez igen, ők eddig azt hitték, hogy Budapest menősége = romkocsma.

Telefon: +36 30 364 5658
Facebook: fb.com/krakntown
Web: http://krakn.hu

Vélemény

apuska:

2016. szeptember 1-én nyitottak meg hivatalosan az egykori Suszterinas helyén, a szépen kikupálódott Rákóczi téren, és nekünk még csak nem is szóltak. Szóval mindent ehhez képest kell mérni! Vagy 2316-hoz? Mert a helyi időszámítás 300 évvel eltér, de erről majd később.

És milyen hülye név már ez, hogy Krak'n Town? Igazi nyelvtörő. Cserébe baromi menő, amit az is igazol, hogy a sajtója lenyűgöző, mintha csak kötelező lenne róla írni, a sok idevágó cikk után kicsit megzavarodtam, hogy Józsefváros ügyeletes üdvöskéje kapcsán mik a saját gondolataim, és melyek azok, amit idő közben magamévá tettem. Na, de nézzük időrendi sorrendben a megjelenéseket, amit rajtam kívül úgyse olvas végig senki:

- HVG: A Pál utcai fiúk ma Füvészkert helyett kézműves sörözőkben játszódna (2016.09.01)

- Beerporn: GŐZerővel indul Budapest első steampunk bárja (2016.09.02)

- NOWmagazin: Mintha egy nagy költségvetésű filmbe csöppentünk volna – megnyílt az ország első steampunk étterme, a Krak’n Town (2016.09.02)

- ZETApress: Krak’n Town malátabarátoknak (2016.09.02)

- We Love Budapest: Mélytengeri búfelejtő és steampunk Disneyland – megnyitott a Krak'n Town (2016.09.05)

- Nullker: Steampunk kraft a Rákóczi téren – Megnyílt a Krak’n Town (2016.09.05)

- Vendéglátás Magazin: Kalandok a félalvilági búfelejtőben (2016.09.05)

- OFF media: Steampunk saloon nyílt Budapesten (2016.09.06)

- HírExtra: Krak'n Town: Dimenziókapu a Rákóczi térnél (2016.09.06)

- Nullahategy: Gőzpolip és viktoriánus világvége a körúton – Krak’n Town (2016.09.08)

- Kézműves sört a népnek: Krak'n Town megnyitó avagy Grimm sört a népnek! (2016.09.09)

- Kávéház Magazin: Hőlégballon reptér sörkedvelő utazóknak (2016.09.10)

- Szeretlek Magyarország: Krak'n Town: vagány steampunk gasztrokocsma nyílt Budapesten (2016.09.11)

- Marie Claire: Steampunk Saloon nyílt Budapesten (2016.09.13)

- No Salty: Kézműves sör, brit pubfood, Krak'n Town! (2016.09.14)

- Index: Furcsa egy hely lett Budapest új steampunk kocsmája (2016.09.19)

- Kritikus hajlam: Krak'n Town - mese sörhabbal (2016.09.20)

- Sörbúvár: League of Extraordinary Beers - Krak'n Town (2016.09.29)

- Mandiner: Az utolsó piszoárig steampunk hely a Krak'n Town (2016.10.07)

- Frappa Magazin: Csáprengeteg és kraftsörök – élet a Krak ’n Town fedélzetén (2016.10.11)

- Mandiner:  „Ez egy újrahasznosított történet” – Így születik egy steampunk étterem (2016.11.24)

- Reset: Egy új sörözőben jártunk, de úgy éreztük magunkat, mint a Szigeten (2016.12.03)

- Utazónet: Sörforradalom (2016.12.05)

- HírExtra: Krak'n Town: Pesti poén: felháborodott, mert keserű a sör (2016.12.09)

- Kocsmaturista: Ilyen egy sörbemutató 2316-ban! – Rock Me Kapucinus a Krak’n Town-ban (2016.12.25)

- Magányos Maláta: Helyajánló: Krak’n Town (2017.02.08)

- Gluténérzékeny: Gluténmentes sörök a körúton – Krak’n Town söröző (2017.04.09)

A fenti válogatást valóban felesleges elolvasni, inkább összefoglalom én a lényeget. A Krak'n Town egy steampunk kocsma. A steampunk egy stílus, amit egy olyan képzelt világ ihletett, amiben gőzzel működnek a gépek, ezért van a kelléktárában egy csomó rézcső, szelep, nyomásmérő, fogaskerék és mindenféle mechanikus alkatrész. A stílus köré épített komplex történet egy alternatív valóságban teljesedik ki, az ott dolgozók mind cinkosok, a poszt-apokaliptikus jövőn átívelő szerepjáték felkent résztvevői, a meteorit becsapódásban kis híján megsemmisült civilizáció túlélői, akik egy jobb világot vágynak, és ezért küzdenek.

Oké, akkor ezért vannak ilyen vicces ruhákban, és hordanak cilindert meg hegesztőszemüveget. Na, de miből jött az elnevezés? A cégérben is felvillantott kraken egy óriás polipra hasonlító mitológiai lény, a tengerek réme, ami hatalmas csápjaival hajókat süllyeszt el, és ha ez nem lenne elég, ha a szemébe nézel, rögtön az irányítása alá kerülsz. Egyszóval: félelmetes! Történetünk fiktív szereplői pont ezt a tulajdonságát használják ki, mert az ICON-ok, többek közt a sör és az alkoholmérés monopóliumát magukénak tudó brutális karhatalom megtestesítői is rettegik, ezért a vonulási útjukat kerülik, a csempészek meg pont ezért nem, ahol is egy krakenra hasonlító fémszerkezetben szállítják a tiltott árut, máskor meg a felhők felett hőlégballon flottáikon, csak hogy a fizető vendégeknek legyen a Krak'n Town-ban mit enni és inni. Fontos, az ellenállás ezen a ponton szerveződik, a Krak'n Town a birodalmi önkény ellen harcolók titkos központja.

A keret kerek, a Jules Verne világát idéző kellékek a legapróbb részletig kidolgozottak, a hely átalakulásának 1 évében sikerült a megszokottól valami nagyon eltérőt és minőségit produkálni. A dizájn ritka igényes, tuti nagyon sokba került, és gyakorlatilag hibátlan! A plafonon csimpaszkodó világító szemű kraken az előtérben, a tégláig visszabontott falban a tengeralattjáró ablak, a bőrülések falmentén, a Munkáspárt sírna ezekért a vasipari remekbe hajó székekért, és akkor ott vannak még a művészi igényességű grafikák az asztallapokon, az antikolt fotók, a 19. századra jellemző tapéta a meghitt beugrókban, az ernyős lámpáival megszelídített galéria, és persze a közlekedő folyosó fölött lebegő és szemet gyönyörködtető hőlégballonok. WC-re mennél? Tuti ott is elidőzöl. A tükör, a mosdó, a piszoár, de még a vécépapírtartó is csodálatra méltó, annyira finoman kidolgozott minden részlet.

A munkálatok december elejére jutottak odáig, hogy a földszinti Steampunk Saloon után az alagsorban megnyílhatott az önálló bejárattal a hajnali órákig nyitva tartó Krak'n Town Underground. Ez a rész direkt vesztette el éttermi jellegét, ide esténként sem hordják le az egyértelműen drága és relatív szűkre szabott étlap sokszor még szűkebbre kalibrált kínálatát, így a sokak szerint értelmezhetetlen angol konyha levesei, salátái, kolbászkái, húsos pitéi, steakjei és desszertjei helyett marad a sör, a kézműves, a kraft, a kisüzemi 15 csapon(!), plusz egyet fenntartanak a Guinnessnek, és ez további 8-cal egészül ki fenn. Tök jó, hogy ebből a 8-ból sörkóstoló is kérhető, ami nyolcszor 1 dl egy fogaskeréken felszolgálva és 1700 forintba kerül, de felárért kérhetsz sörkorcsolyát is.

A kötélkorlátos, falfestményes lépcsőfordulón át visszatérve a pincéhez, a magasított asztalaival és bárszékeivel a szépen megvilágított boltíves, madárkalitkás helyiség abban is különleges, hogy ez egyfajta sport- és kézműves kocsma fúzió, ahol főleg a külföldiek körében népszerű közvetítések, pl. NFL, NHL, NBA és rögbimeccsek futnak a képernyőkön. Már amikor nem egy előre beharangozott esemény helyszíne a körúti villamosoktól néha beremegő alagsor, ugyanis heti rendszerességgel vannak itt sörpremierek, amely sör bármelyik főzdéé lehet, de hogy a csapon meddig él, lesz-e újabb rendelés, azt a fogyasztó dönti el.

Ugyanabból a sörből 2-3 hordónál többet egyszerre nem vásárolnak. Ha 2-3 nap alatt elfogy, cserélik másra. Így napi szinten 3-4 sör legalább változik, az aktuális sörlista a fogyasztói értékelésekkel együtt nyomon követhető a Facebook-on, amit az Untappd business szolgáltatása hajt.

Bár a főszerep egyértelműen a söröké, borokból és töményekből is szép a választék, van pl. 14 féle whisky, s ha már Krak’n Town, akkor a Kraken rum sem hiányozhat. Mi több, akkora ezen a rumon a hangsúly, hogy a 'Főzd meg a Krak'n Town sörét!' pályázat követelményeként a Kraken rummal való harmonizálást is meghatározták.

Este 6 és 10 óra között ritka, hogy foglalás nélkül találj szabad szalon asztalt, de előtte-utána van rá esély. Az alsó szintre eleve nem is foglalhatsz - talán a 4-es metró szomszédságában a legújabb hátsó különterem a kivétel -, így annak ellenére érdemes úton-útfélen egy jó sörre bepróbálkozni, hogy a tömegnyomor is egy lehetőség, mert a hely varázsa folyamatosan vonzza az érdeklődőket.

A szalon fedélzetén dolgozóknak egytől-egyik fel van építve a személyre szabott karakterük, és elvben ekképp viselkednek a látogatókkal. A probléma ezzel csupán csak annyi, hogy ha minden előismeret nélkül szembesül vele a vendég, akkor simán kényelmetlenül érezheti magát, ha meg tudatosan a szerepjáték oldaláról közelít, és teszem azt dekódolja, hogy ellenséges ügynökök razziája várható, akkor kap-e érte ingyen sört, vagy a személyzet vélt vagy valós karakterétől függően lesz kínos, hogy megpróbálta?

A Krak'n Town az a hely, amit biztosan megmutatsz az idelátogató külföldi ismerőseidnek, és ők meg biztos hüledeznek, hogy ez igen, ők eddig azt hitték, hogy Budapest menősége = romkocsma. A magyarok meg kizárólag ünnepnapokon járnak ide, mert lehetetlen úgy tekinteni rá, mintha az itt képviselt szint normális lenne, de talán egyszer, mondjuk 300 év múlva, ebben a sokszor lesajnált Közép-Európában is mindenki megengedheti majd magának.

kalimpa:

Kíváncsian vártam anno a megnyitó utáni szárnyalását a helynek, szépen beharangozta az index egy kellemes cikkel.

A külcsín nagyon rendben, én még hasonló kocsmában nem jártam, így nagy reménnyel érkeztem.

Nálam a sok-sok pozitívum: a nagyon igényes dizájn, a jól kitalált ruhák a dolgozókon, illetve az apró részletekre is ügyesen odafigyelő belsőépítészet. A kiszolgálás kedves és segítőkész, a wc tiszta.

Viszont a negatívum: a baromi drága sörök nálam nagy fekete pont, szerintem aránytalanul sokat kérnek ezekért a házi italokért. Megértem, hogy ezt máshol nem kapni, de akkor is sok, drága nekem. Bár nem is vagyok igazán az efféle italok nagy kedvelője, de ha barátságosabb árak lennének, akkor biztos járnék többet, mert a hangulat kárpótol sok mindenért.

Összességében jó kis kocsma ez, főleg hogy van egy kisebb pince is, ami a nagy tömeg esetén elég praktikus tud lenni egy kis iszogatásra.

cilu:

Már belépéskor bizalommal töltött el a Brewdog embléma, és mikor kezembe került a Kapucinus sörfőzde premier IPA-ja, ez a bizalom tovább fokozódott. Mint a halott pónik elkötelezett rajongója teljes mértékben elégedettséggel töltött el a kortyolgatása, méltó klubtag a death pony mellett, ha a minőség egyenletes marad, még versenyre is kelhet vele, el voltam ragadtatva.

A hely stílusa hangulatában idézte a prágai Cross klubot, nagyon igényes a dizájn, ami még a mellékhelyiséggel is egységes, rézszínre festett csövek, minden a sörfőzés körül forog.
Nekem nagyon bejött.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Jam72, 1100 Ft
Üveges sör: -
Bor (1 dl): Ház bora, 300 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 790 Ft
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas, 390 Ft
Meleg ital: Capuccino, 490 Ft
Harapnivaló: Ciderben párolt csirkés pie, 2490 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8311686655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása