Helyszín: Pannonhalmi Főapátság
Időpont: 2020. augusztus 5. 11:00-17:00
A Zirci Apátsági Manufaktúra sajtóbemutatója és a Pannonhalmi Főapátság sajtóbemutatója között napra pontosan 5 év telt el, és egyik jobb volt, mint a másik. A biztató rajtot követően a zircieknél további visszhang semmi - bocs, a megújult Alevation termékcsalád, gyönyörű dobozokban, pont nem rég jött ki -, és megkockáztatom, hogy bátor főzőkapacitásuk töredékét kihasználva komoly sikerélmény nélkül léteznek, miként a vallás, mi őket körülveszi. Persze mindegy is, inkább csak azt keresem, mire ez a lelkesedés történelmi apátságok körében, hogy pénzt nem sajnálva vágnak bele kétes megtérülésű beruházásokba, csak mert a 300.000 régi könyv egyik-másikából kiolvasott hagyományaikat felelevenítve úgy gondolják, ők is tudnának jó sört főzni?
Értem én, hogy az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. És azt is megtudtuk, hogy a 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét, és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását. Ráadásul az ötlet sem hirtelen. A levéltári emlékek nyomán 2016-ban merült fel először, hogy a Főapátság saját falain belül indítsa újra a helyi sörfőzést. A 2020-ban útjára induló termékcsaládot több év előkészítés, az infrastruktúra kialakítása, és belga apátsági sörfőzdékbe tett látogatások alapozták meg.
A sajtótájékoztató része volt egy fotókivetítős élménybeszámoló, ami arról a négy napról szólt, amit Belgiumban töltöttek, a világ egyik legjobb sörét főző Westvleteren-ben. A kevesek számára feltáruló apátsági falak között gyűjtött tapasztalat szólt üzletpolitikáról, hogy miként működik Belgiumban egy kisüzemi meg egy közepes méretű sörfőzde, ami teljesen szuper, épp csak itt nincs akkora kultúrája a sörfogyasztásnak, mint a hanyatló nyugati imperialistáknál. Grátisz a kóstolt sörök több kimondottan Pannonhalmára szabott receptúrának is ihletet adtak, így tisztelegve a hosszú évszázadok alatt tökéletesedett belga apátsági sörök kategóriája előtt.
Márk Atya a sörfőzde gondolatának megszületéséről így mesélt:
Abban biztosak voltunk, hogy autentikus apátsági söröket szeretnénk főzni. Tudtuk, hogy a belga sörök kiforrott édeskés ízlésvilága régóta kedvelt idehaza és receptúrájukat hosszú évszázadok alatt tökéletesítették. A meglévő bencés ismeretségeink mentén indult el a gondolkozás, miként lehetne velük, illetve a trappistákkal kapcsolatot építeni, eszmét cserélni. Több apátsági sörfőzdével vettük fel a kapcsolatot, és bíztunk a pozitív fogadtatásban. Az, hogy az egyik legkisebb, a külvilág felé csak mérsékelten nyitott, és közben talán a legnagyobb hírnevű westvleteren-i Szent Sixtus apátság fog elsők között pozitívan reagálni, az minden várakozásunkat felülmúlta.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Wesvleterenben a főzés minden mozzanatába betekintést engedtek a pannonhalmi delegációnak. Nem titkolóztak, mindenben segítettek, jó szándékkal diskuráltak a magyarokkal a legmélyebb szakmai kérdésekről is. Az utazás elvezetett Achel-be is, ahol jelenleg nincs trappista közösség, (az apátság épületének egy részét egy katolikus lelkiségi mozgalom használja), a sörfőzde által mégis fennmaradhatott a trappista szellemiség. Koningshoeven – ahol, a La Trappe készül –, egy igazi nagyüzem, több 150 ezer hektolitert meghaladó termelés folyik. A harmadik helyszín, Zundert meglátogatása azért volt érdekes, mert néhány éve indult a sörfőzde és
gyógynövényeket is használnak a gyártás folyamán. A pontos összetételt természetesen titkosan kezelik.
A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjében készülő sörök természetesen magukban hordozzák az apátság életében generációkon át öröklődő kézműves hagyományt, a fűszernövények ismeretét, a borászatban szerzett megannyi tapasztalatot és a tökéletességre törekvést.
Hortobágyi Cirill OSB, a Pannonhalmi Főapátság főapátja azt mondta:
Amikor először beszélgettünk a sörfőzdéről, akkor előttünk állt a pincészetünk példája. A sörrel egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert a barokk korban már volt sörfőzdénk, de nem az volt a célunk, hogy ugyanazt rekonstruáljuk, hiszen azóta történt egy nagy technológiai fejlődés, stílusbeli váltás. A hagyományban akkor van igazán fantázia, ha az mai és élő tud lenni.
Tihanyi Fülöp, a Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének sörfőző mestere, a Pannonhalmi Bencés Alumni tagja, fiatal kora ellenére egyetemi oktatóként, majd kisüzemi sörfőzdékben sörfőző laboránsként sajátította el a sörkészítés tudományát, kihangsúlyozta:
A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek. A kiváló minőséget biztosítja, hogy szeparálással és nem pasztörizálással érjük el a termékek 12 hónapos szavatossági idejét. Emellett saját laborunk ellenőrzi folyamatosan a sörök minőségét. A legjobb minőségű, belga apátságokban is használt alapanyagokkal dolgozunk, és a legmodernebb vízprofil képző technológiával érjük el, hogy a sörfőző víz is tökéletesen illeszkedjen a sörök stílusához.
Fotó: Hajdú D. András
Tihanyi Fülöp úgy alakította ki a végleges receptúrát, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle. A nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok, és a bencésekre jellemző magas minőségre törekvés így együtt alakította ki azt a receptet, ami méltóképpen építi tovább a Főapátság termékeinek hagyományát.
A pincészet mára jól ismert termékeinek nyomán járva a Főapátság reménye az, hogy a számukra oly fontos értékteremtés itt is megvalósul, és a sörfőzde termékei ismert és kedvelt választásként jelennek meg az újdonságot kereső fogyasztók asztalán.
Ezt hangsúlyozza a sörfőzde mottója is: A lélek egészségére!
A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéje ezt szem előtt tartva, a belgiumi tapasztalatokra építve olyan termékpalettát épít fel, amely a hétköznapi megpihenéshez, de akár az ünnepek átélésének ritmusához csatlakozva minden fontos pillanat tökéletes kiegészítője lehet. A sörökkel is a Főapátsághoz méltó színvonalú hagyományt kívánnak teremteni a szerzetesközösség és a fogyasztók életében egyaránt.
A sörről
2020-ban egy négytagú, belga típusú apátsági sörökből álló család kerül piacra (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel). 2021-től minden évben várhatóak szezonális és exkluzív sörkülönlegességek.
BLONDE - Belga típusú, apátsági, szűretlen világos sör
Illatában keveredik a komló fűszeressége és az élesztő gyümölcsös jellege. Ízében egyszerre jelenik meg a maláta édeskés karaktere és a komló enyhén citrusos keserűsége, melyet száraz, frissítő kortyérzet követ. Fogyasztása 9-11°C-on javasolt!
Alkohol: 5% (V/V)
Balling: 12 B°
DUBBEL - Belga típusú, apátsági, felsőerjesztésű szűretlen barna sör
Visszafogottan komlózott keserűsége teret enged a belga kandiscukor karamellás édességének és a malátás ízjegyeknek. Az élesztőnek köszönhetően jellegzetes banános, mazsolás illatok társulnak a krémes habhoz, melyek egy enyhén alkoholos, kerek kortyérzetet eredményeznek. Fogyasztása 12-16 °C-on javasolt!
TRIPEL - Belga típusú, apátsági, felsőerjesztésű, magas alkoholtartalmú szűretlen világos sör
Magas alkoholtartalma ellenére inkább a komló citrusos, gyümölcsös és az élesztő fűszeres illata jellemzi ezt
az aranysárga sört. Komlózottsága enyhén keserű, de jellegzetes ízt ad a sörnek, ami egy közepesen testes, száraz kortyérzetet eredményez. Fogyasztása 7-9 °C-on javasolt!
QUADRUPEL -Belga típusú, apátsági, magas alkoholtartalmú barna sör.
Erőteljes malátás, karamellás illatok jellemzik, amelyek szépen összesimulnak az élesztő karakteres jellegével. A maláta és a belga kandiscukor édessége a magas alkoholtartalommal társulva egy kerek, közepesen száraz kortyérzetet eredményez, visszafogott keserűséggel. Fogyasztása 12-16 °C-on javasolt!
Alkohol: 10% (V/V)
Balling: 21,5 B°
Forgalmazás
- 2020. július 17-től a Pannonhalmi Főapátság webshopjában;
- A Főapátság vendéglátó egységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten;
- Vendéglátóhelyek és delikáteszek elsősorban Budapesten, Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton környékén.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek