.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 08. 17. - apuska
Jurta korcsma

Google Maps

Cím: 1146 Budapest, Thököly út 95.
Látogatás: 2016. augusztus 11. 17:00-20:35
Google Maps

A nemzeti érzelmű vonal maradt, csak jól kimaxolták, és az hagyományőrzés címen egy sokkal romantikusabb formát öltött.

Telefon: +36 30 547 7417
Facebook: fb.com/jurtakorcsma
Web: http://jurtakorcsma.hu

Vélemény

apuska:

Ezen a szent helyen, a Hungária és a Thököly út kereszteződésénél, éveken át kőkemény skinhead kocsma működött, Fsz. liga söröző néven. A falra hánya-vetin egy Nagy-Magyarország és egy birodalmi sashoz vagy turulhoz hasonlítani akaró madár volt felfestve, indulatoktól terhes nemzeti érzelmektől volt hangos, csésajó a Magyar Narancsban megjelent Öt és feles című cikksorozatában a csepeli Italbankhoz hasonlóan ezt is durván megemlegette: "Boldizsár a Fsz. Liga vendéglátó Sörözőbe ment le, bár sokáig tétovázott, mikor elolvasta: Nemzeti Radikális Korcsma. Nemzeti légkör. Zenegép (Nemzeti Zenékkel). Légkondicionált helyiség. Vajon ő, Boldizsár, akiről tudvalevő, és látható, hogy szerecsen király, bemehet-e? Betlehembe? Nem törnek-e vesztére? Vesszen Trianon, olvasta, és látta a falon, amint épp darabokra tépik Magyarországot. Nagymagyarország-térkép, Erdélyi Induló (Előre vitézek, Horthy katonák), Nemzeti dal. A nemzeti zenegépből megszólal a nemzeti zene (Szülőföldem szép határa, / meglátlak-e valahára), és Boldizsár a messzi napkeletre gondol. Itt is csocsó (magyar), a sarokban tévé (Magyar 1, 2, 3, 4), síugrás, nem magyar. Kozmopolita darts. Kér egy korsó magyar, Sopronról, a leghűségesebb városról elnevezett sört (290). A magyar itallapon magyar címer. Magyarok Söre (240). Ám multi Johnnie Walker, kolonialista Coca és ruszki Kalinka. Meleg tea. Egy úr műbőr kabátban műbőr tasakos Szokol rádiót hallgat, a szocializmusból maradt itt, maga is műbőr, megtekinthető, fogható (MR 1, 2, 3, 4). Boldizsár bemegy a vécébe, és olvassa a matricákat. Igazságot Magyarországnak! Győzzenek a Hungaristák! Mi kimondjuk, hogy van cigánybűnözés! Boldizsár összehúzza magát, olyan kicsire, mint Magyarország. Úgy megy ki, itt se volt. De hol van a gyermek?"

 fszliga.jpgthokoly_ut_95-20091001.jpg

forrás: Google Maps / Itt ivott

2011. december 6. egy új időszámítás kezdete, innen datálható a Jurta hivatalos története. A kialakításkor az volt a cél, hogy a mindennapok szürkeségéből egy ősi világba repítsenek, így a helyiségek kialakítása, díszítése, a táltosdobok és egyéb kiegészítők mind-mind megidézzék a régi jurtákat.

A nemzeti érzelmű vonal ergo maradt, csak jól kimaxolták, és az hagyományőrzés címen egy sokkal romantikusabb formát öltött. A kínálat is előnyére változott, feltűntek a helyben készített ősmagyar étkek (kenyérlángosok, tarsolyok, jurták) és újmagyar kézműves sörök (lentebb sorolom). Ahogy sokan mások, a Jurta nevével én is az utóbbi kapcsán találkoztam a Kézművessörök.hu oldalon először. Ami a legfurcsább, hogy amíg lehetett a honlapon a helyeket pontozni, magasan vezette a népszerűségi listát. Tudatos marketing vagy objektív véleménynyilvánítás?

Az biztos, egy laza csütörtök délután 17 órakor erős félház volt, 18 órakor nem volt szabad asztal, 20 órakor már csak páran voltunk. Ez egy délután ivós hely? Messze a belvárostól. Igaz, a legkomfortosabb közlekedési csomópontban, a 7-es busz megállójával pontosan egy vonalban, pár lépésre az 1-es villamosétól, röpke percekre a zuglói vasútállomástól. Útba esik jövet-menet, egy sörre beülni várakozni, vagy enni valamit, ha nem vagy idegenszívű, tökéletes.

Hatalmas pincehelyiség. Egy nagy tér és a bejárattal szemben egy különálló kisebb, falán az erdélyi indulóval, a plafonra szerelt ventilátorok fáradhatatlanul pörögtek. Nagy az alapzaj. Az egyik sarokban tévé, rajta aktuálisan olimpia, párhuzamosan a nemzeti rockzenekarok dalaiból gondosan összeválogatott Youtube lejátszási listáról az Egészséges Fejbőr slágerei szóltak, miközben sok apró társaság ezeket elnyomva egymással beszélgetett.

Kiszolgálás a pultnál, csapon Arany Ászok, Dreher és a Hidegkomlós, ezek fogynak jellemzően. Kézműves sörök kizárólag üvegben, egy rovásírásos hűtőben, aminek ha kinyitod az ajtaját, sípol, szóval ne nyitogasd. Naná, hogy a Csiki is jelen. A pultra kirakott kézműves sörös árlapra rákerült egy egész korrekt kis leírás a műfajjal spontán ismerkedőknek, bár a kétoldalas tördelés nehézkes, leleményes a magyar, összerakja magában, így ott a sör neve, ára (a kiszerelés hiánya fájó), a főzde neve, erjesztési módja, altípusa, színe, hogy szűrt vagy szűretlen, az alkoholfok, és egy rövid jellemzés, ami kocsmakvíz kérdéseknek is jó lenne - 39 tétel 8 helyről (Jászdózsa, Szent András, Bigfoot, Fóti, Legenda, Rothbeer, Reketye, Csiki).

Ha az igényesen összerakott apácarácsos, hímzéses, faragott motívumokat megszokja a szemed, az ablakokon kinézni a legnagyobb showműsor. Emberek derékig, válogatott lábak járják kötelező kűrjeiket, szoknyák lebbennek. A téglákkal szépen kirakott ablakbeugrók este hangulatvilágítást kapnak, a súlyos székek és asztalok egy-egy zenés rendezvény kapcsán kirakhatóak partszélre, ilyenkor felszabadul a parkett, és teret ad a válogatott mulatságoknak.

Ha büszke vagy a magyarságodra, itt a helyed!

attila:

Soha nem vetkőzi le a közeget, amivel indult. A helyszín nem alkalmas arra, hogy kizárólag kézműves söröző legyen, cserébe ezt a feladatot félállásban is ellátja, ami az igényesebb sörisszáknak vonzó opcióvá teszi a környéken.

Teljesen korrekt hely, a neve nem vezet félre, egy nagy pincejurta, ahol a WC ajtó a hagyományos budiajtókat idézi - jó értelemben.

 

zsolt:

Tipikusan az örök élet plusz egy napra tervezve. A berendezés masszív, a bútorok és kiegészítők a helyén, jól néz ki, és mindig is jól fog kinézni!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Dreher hidegkomlós, 390 Ft
Üveges sör: Csiki sör, 650 Ft
Bor (1 dl): Varga Egri Bikavér, 150 Ft
Rövid (4 cl): Unikum, 470 Ft
Üdítő (2 dl): Kimért szénsavas üdítő, 120 Ft
Meleg ital: Tea, 180 Ft
Harapnivaló: Kenyérlángosok, 1150-1490 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr147064769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása