> Rövid sörgyártúrán vettünk részt, ahol többek közt megmutatták a Dreher Hidegkomlós előállításában főszerepet játszó komlóágyút, és az egyik sörmester még azt is elmondta, mekkorát lehet vele lőni.
Mivel a tavalyi DreherFeszten osztatlan volt a sikere az erre az alkalomra kis tételben lefőzött 4 sörkülönlegességből a Dreher Hidegkomlósnak, idén a Dreher Sörgyárak beruházott egy úgynevezett komlóágyúra, amelyet nemrég telepítettek a gyárban. Az első hordók egyenesen az V. Jubileumi Sörfesztiválra érkeztek, a népszerű rádiós műsorvezető Fittikém által, hogy az ide kilátogatók se maradjanak le a kóstolásról.
Nemrég a termék bevezetésre került a kiskereskedelemi és a vendéglátó piacra egyaránt. Az első Hidegkomlóst szállító teherautók június 15-én hagyták el a sörgyárat, folyamatosan építik a termék disztribúcióját, hogy minél hamarabb mindenhol elérhető legyen. A Dreher Hidegkomlós 0,5 literes palackban, 0,5 literes dobozban, és a kiemelt sörözőkben csapolva (tehát hordóban) egyaránt kapható. Az ára megegyezik a Dreher Classic árával. A termék alkoholtartalma 4,5%. A Dreher Sörgyárak várakozása szerint a Dreher Hidegkomlós megnyeri azokat a különlegesebb ízre vágyó fogyasztókat is, akik szívesen kipróbálják az újdonságokat, ugyanakkor ragaszkodnak a jól ismert márkához.
A hidegkomlós technológia
Gyártásához egyedi fejlesztésű berendezést használnak, ún. komlóágyút - az alakjáról kapta a nevét -, melyben speciális komlókészítményt és a kész Dreher Classic sört hidegen cirkuláltatják. Ekkor a különleges komlóból kioldódnak az íz- és illatanyagok - ettől kapja a sör a különleges ízvilágát. A Dreher Hidegkomlós készítése során három különböző komlót használnak: kettőt a sörfőzés klasszikus lépésénél, vagyis a komlóforralásnál, a harmadikat pedig a speciális berendezésben, a komlóágyúban. A gyártási folyamat a klasszikus módon folytatódik, illetve zárul: a szűrés után a terméket palackba, dobozba és hordóba fejtik.
A Hidegkomlós ízvilága
Specialitása az extra komlós aroma, hisz a hidegkomlózásos technológia során a sörhöz egy speciális komlót adnak, és ez tovább gazdagítja a Dreher ízét. Az extra komló testesebb ízhatást eredményez, amely ugyanakkor nem tolakodó. A kapott sör szervesen ötvözi a láger sörök letisztult ízét a kézműves sörök egyedi, bonyolultabb ízvilágával. A receptúra összeállítását gondos tervezés és tesztelés előzte meg: így találták meg a tökéletes ízharmóniát. A Dreher sörökre jellemző kellemesen karakteres ízt az új komló is gazdagítja. Illatában és ízében egyértelműen dominál az aroma komló, amely citrusos, enyhén gyantás, zöld növényekre emlékeztető, frissítő hatást kölcsönöz a sörnek. Ezen tulajdonságai alapján a köztünk megbúvó szakértők felismerni vélték benne a Citra fajtát, a teringettét és a kutyafáját.
- Nemzeti Sörfigyelő teszt
- Kontár Komlókutató teszt
- Mese Habbal vélemény
- Serteperte vélemény
- Sörbúvár vélemény
- HVG Gasztro: A sör fűszere a komló
- Táfelspicc: Titkos zugok a kőbányai sörgyárban
Hogy mekkorát képes lőni a komlóágyú? Rövidesen kiderül. A tudás és technológia adott, az innovációs próbálkozásuk tetszik, akár a legkifinomultabb ízlésvilággal bíró sörkritikusoknak is meg tudnának felelni, amennyiben nagyüzemi méretek között nem a gazdaságosság lenne az elsődleges szempont. Kár lenne őket ezért elítélni.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek