.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 08. 3. - kocsmablog
Soproni A.P.A. - a kocsmaújonc

Helyszín: Liebling
Időpont: 2016. július 28. 15:00
Google Maps

Ale sörrel rukkolt elő a Soproni! Ez egy nagyüzemi technológiával előállított felsőerjesztésű sörkülönlegesség, szóval senki nem állítja róla, hogy kézműves. A 7,1% alkoholtartalmú Soproni A.P.A. sikerrel mutatkozott be a Budavári Sör- majd a VOLT fesztiválon, míg a nyár további részében a népszerűbb vendéglátó egységekben kóstolható kizárólag csapról.

2016. július 14-én debütált a budapesti vendéglátóhelyeken a Soproni sörkülönlegessége, az American Pale Ale. A Soproni újdonságát tavaly nyáron kezdték el fejleszteni, mikor is a sörfőző mesterek 3 vadonatúj variánssal rukkoltak elő, majd a fogyasztókra és a szakmai közönségre bízták, hogy melyiket vezessék be a nyári szezonban néhány kiemelt vendéglátóhelyen. Több százan, fogyasztók, szakértők és a média képviselői értékelték a 3 kisszériás változatot (Apa, Belgian lager, 6% lager).

A temékkóstolási kérdőívet direkt megtartottam. Ilyen sörfogyasztási szokásokra vonatkozó kérdések szerepeltek rajta:

- Mennyire szereted a sört? (egyáltalán nem -> nagyon szeretem)
- Milyen gyakran fogyasztasz sört? (ritkábban, mint havonta egyszer -> naponta többször)
- Milyen gyakran fogyasztod a következő sörtípusokat? (világos láger / barna sör / búzasör / ízesített sör, radler / kézműves sör

Rákérdeztek az adott sörre vonatkozóan külön-külön, hogy az egyes tulajdonságainak milyennek kellene lenni: szín, keserű, édes, gyümölcsösség, alkohol tartalom, szénsavasság, ihatóság, fűszeresség (sokkal kevésbé -> sokkal inkább)

- Mennyire illik a sör a koncepcióhoz? (egyáltalán nem -> teljes mértékben)
- Mennyire illik ez a sör a Soproni márkához? (egyáltalán nem -> teljes mértékben)
- Mennyire ízlik neked a kóstolt sör? (egyáltalán nem -> teljes mértékben)
- Megvennéd? (biztos nem -> mindenképpen)
- Milyen nevet adnál a sörnek? (Soproni .................)

A 3 sörkülönlegesség közül az A.P.A. nyerte el leginkább a fogyasztók tetszését, így a fesztiválok közül elsőként a Volton, a vendéglátóhelyek közül pedig a Pontoon-ban és a Fogasházban debütált a nedű.

A kedvenc sörkülönlegesség kiválasztása mellett, mint ahogy látszik, névötleteiket is leadhatták a fogyasztók. Pár extrém névjavaslat mellett olyan ötletek érkeztek be, mint a Soproni Bátor, Soproni Élmény, vagy a Soproni Hűség. A legtöbben mégis a hagyományos elnevezést preferálták, így a sörkülönlegesség megtartotta típus-nevét (Soproni A.P.A), amely különleges, hiszen eddig nem volt ilyen, mégis hordozza a fajta jellegét.

A fűszeres, mégis könnyed American Pale Ale elnevezés rövidítéséből született A.P.A. kivételes élményt nyújt azoknak a sörkedvelőknek, akik különleges felfrissülésre vágynak, ugyanakkor csalódni sem akarnak a minőségben. A sört az eredeti Soproni Klasszikus receptje alapján főzik, kizárólag magyar árpamaláta felhasználásával, amit az ALE élesztő és a különleges komlózás tesznek egyedivé. A Soproni American Pale Ale ízében magyar, jellegében amerikai, minőségében Soproni.

 „Örömmel tapasztaljuk, hogy a sörfogyasztók egyre nyitottabbá válnak a kategória felfedezésére, kíváncsiak a különlegességekre, újdonságokra. Ez a nagy sörgyártók számára egyszerre jelent kihívást, tudunk-e elég gyorsan reagálni a változó fogyasztói igényekre, valamint nagyszerű lehetőséget arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a sörözést. Bízunk benne, hogy fogyasztóink legalább olyan örömmel fogadják ezt a terméket, ahogyan mi kiengedtük azt a piacra.” - mondta Zab Gábor, a HEINEKEN Hungária Zrt. marketing igazgatója.

A sajtótájékoztatón a martfűi üzemben dolgozó Papp Nándor sörfőzőmester úgy fogalmazott: „Kicsit irigyeltük a kézműves sörfőzdéket, nagyon szerettük volna megmutatni, hogy mi sem csak a kémcsövekhez értünk. Ideje volt bizonyítani, hogy ismerjük és szeretjük a sört. Ezzel a nagyipari főzdék között mi lettünk az elsők. Speciális amerikai élesztőt használunk, sőt, a fűszerkomló is amerikai típus – ezek adják az eltérő, izgalmas ízt. Nem komlóztuk túl, szerettük volna, hogy inkább, harmonikus, könnyebben fogyasztható legyen. Az iparral ugyan szembementünk, de a kézműves stílust sem vettük át maradéktalanul. Ez a mi APÁnk.”

img_0943.jpg

fotó: Mudri László

A szűretlen A.P.A. sör ízére a könnyedség, üdeség jellemző, illatában a tipikus citrusos, az Ale sörökre jellemző illat dominál. A Soproni újdonsága nem túl keserű, sokkal inkább fűszeres, enyhén virágos az utóíze. A pasztőrözés nélkül készült Soproni A.P.A. igazi sörélményt nyújt, a sör fogyasztása élményben hasonló, mintha a sörgyár csapjából kaptuk poharunkba az aranysárga, friss sört, ami egyelőre kizárólag csapolt kiszerelésben érhető el néhány népszerű vendéglátó egységben.

- Kobuci, 1033 Budapest, Fő tér 1.
- Pontoon, 1051 Budapest, Antall József rakpart 1.
- Fogas, 1073 Budapest, Akácfa utca 51.
- Grund, 1082 Budapest, Nagytemplom utca 30.
- Bocskai Sör, 1113 Budapest, Bocskay utca 63-65.
- Bohém Söröző, 1115 Budapest, Etele tér 4.
- Grill Terasz, 3400 Mezőkövesd, Olajfa utca 16.
- Harmadik Félidő Söröző Pub, 4024 Debrecen, Csapó utca 67.
- Bár-Ka Kávézó, 5700 Gyula, Dózsa utca 23.
- Hotel Azúr, 8600 Siófok, Vitorlás utca 11.
- Gázfröccs Romkocsma, 9400 Sopron, Deák tér 28.

A lista folyamatosan bővül, mintegy 100 hellyel számolnak a jövőben, itt érdemes néha ránézni az aktualitásokra: http://www.soproni.hu/apa/

És ha meghozza a várva várt sikert? A Soproni frissen csapolt mintájára a rövid szavatossági idő sem feltétlen kizáró ok, hogy a szortiment állandó tagjává váljon és palackba kerüljön, persze a Soproni Klasszikusnál egy kicsit drágábban - miheztartásképp hordóárban 28,5% a különbség.

Soproni A.P.A. témában megjelent további cikkek, kritikák:

- Origo: Megkóstoltuk a Soproni legbátrabb sörét
- Player: A Soproni megirigyelte a kézműves sörfőzdéket és merészet lépett
- HVG: APA! Kezdődik
- Beerporn: Soproni: szerettük volna megmutatni, hogy nem csak a kémcsövekhez értünk
- Sörbúvár: Soproni A.P.A
- Fenékig: Kritika #121 // Soproni A.P.A

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr268922436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása