Helyszín: Budapest, IX. kerület
Időpont: 2016. április 8-9.
Az Élesztő több 9. kerületi kocsmával társszervezésben egy új "craft beer hopping" fesztivált indít útjára április 8-án, pénteken, melynek neve District IX.
Fő célja, hogy ráébressze a pesti közönséget, hogy a 9. kerület ma a kézműves sör által leginkább átitatott pesti kerület. Ezt bizonyítandó ezek a vendéglátóhelyek összefogtak, és erre a hétvégére tömeges sörtúrát hirdettek a Kálvin téri Monyótól a Tűzoltó utcai Élesztőig, mely 1999 méteren belül, 18 vendéglátóhelyen 99 csapon 99 féle sörrel készülnek. Kis szerencsével nagyon sokan átélik és bejárják ezt az utat, melyben 5 úgynevezett Brewery Pub is szerepel, ami ugye nem csak egy kocsma, hanem sörfőzde is tartozik hozzá. Konkrétan a Monyó, a Jónás, a Green Sheep, a Hedon kis boltja a Beer to Go és a Kaltenberg Sörház, de pár hónapja még a Kombó is köztük lett volna. Ám ez így is rekordszámú a fővárosban! Hozzájuk csatlakozik még több remek vendéglátóhely a Ráday utca mentén: a BudDog, a Doktor Blazej, az IF Café, a Manga Cowboy, a Check In - Lónyai, a Skanzen klub, majd a körúton túl a Mandarin, a Tompa Angyal, az Élesztő Importer, aHazai kézműves finomságok, a Pepin, a Pesti Burger és Bár, és természetesen az Élesztő - bezárólag. Erre az alkalomra mindenki összefog, együtt kommunikálnak.
kép forrása: Google Street View
A 9. kerület egy sörkerület. Itt egy csomó magyar és már nemzetközi kézműves sör kóstolható, és ezek túraszerűen, különböző útvonalakon bejárhatóak. Ezért nem is lesz meghatározva konkrét útvonal, se kezdőpont vagy végcél, a csapon lévő sörök ismeretében - valós időben! - tetszés szerint alakítható a program. A vendéglátóhelyek adottak, így terv szerint csak egyetlen utcai kitelepülésre lehet számítani a Bakáts téren, ahol a Legenda busza tölti ki majd az egyetlen nagyobb "száraz lyukat".
Jelen elképzelések alapján mindenki kap egy térképet, abba pecséteket lehet gyűjteni a különböző helyeken, és aki elér egy bizonyos teljesítményt, és az igazoló szelvényeket leadja, jutalomban részesül.
A District IX.-ban az a jó, hogy a jövőben meg se kell szervezni. A lehetőség mindig adott, a helyek állandóak, ergo pár méteren belül bármikor összehozhattok egy saját sörfesztivált a barátaiddal. A mostani különlegessége tényleg csak az összhang, bár mindenki a saját sörkínálatára hagyatkozik, az Élesztő születésnapján arra is figyelnek, hogy ne nagyon legyenek duplikációk. Persze a résztvevő helyek száma a tárgyalások függvényében még bővülhet, és dedikált vezetők is rászervezhetnek a szabad fogású túrákra, de a szervezők részéről a koncepció ennyiben kész.
Közép-Európa első cask ale-je
A 3. születésnap alkalmából az Élesztő egy történelmi jelentőségű sörpremierrel is készül, ami pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. A londoni Signature Brew a Hübris csapatával együttműködve megfőzi hazánk és valószínűleg Közép-Európa első cask-ale-jét, melynek neve az lesz: Három. Ez a sörtípus a lehető legtermészetesebb, legegészségesebb és legkellemesebb módja a sörivásnak, melyben a mesterséges CO2 nem változtatja meg a sör tulajdonságait, de egyúttal a legkényesebb is, ezért extra odafigyelést igényel a kocsma személyzetétől. Azonban az Élesztő, mint a főváros legtudatosabb kocsmája képes rá, hogy bevezesse ezt az egészen újfajta sörözési kultúrát.
kép forrása: http://www.caskdays.com/
Talpalatnyi borbár
Ha ez még nem lenne elég. A három éve alapított Élesztő a mostani, harmadik születésnapjára új egységgel bővül. Egy eddig kihasználatlanul álló helyiségben megnyitják a VinoPiano borbárt, mely maga is három éve kezdett el kistermelői borokkal foglalkozni. Kis képzavarral élve az újhullámos sör szelleme a hazai borkultúrára is hatással van.
kép forrása: VinoPiano Facebook
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek