.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2013. 12. 3. - apuska
Jónás kézműves sörház

Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
Látogatás: 2013. november 27. 18:15-21.00
Google Maps

Ki jár plázába kocsmázni?

Telefon: +36 70 930 1392
Facebook: fb.com/jonaskezmuvessorhaz
Web: http://balnabudapest.hu

Vélemény

apuska:

Sokig úgy tűnt, bármennyire is látványos eleme lehetne a pesti Duna-partnak az egykor a nagyon menő Buddhabeach klubnak is helyet adó régi Közraktárakra épülő CET (Central-European Time), a projekt el volt átkozva, s csak hosszú pereskedés után lett belőle valami. És tényleg. Lett belőle valami! Igaz, ezt már Bálnának hívják, de az 1050 főt befogadó multifunkcionális rendezvényterem, a kilátó terasz, a felszín alatt a 250 parkolóhelyes mélygarázs, a föl-alá 3 szinten tervezett galériák, könyvesboltok, éttermek, kávé- és teaházak, a dunai partszakasz teljes hosszán elnyúló teraszok  funkcionalitása, kihasználtsága és sikeressége erősen megkérdőjelezhető, nem ismétlem, itt már leírták előttem: miért.

Ennek ellenére - nekik legyen igazuk -, van aki lát a Bálnában fantáziát! A Jónás kézműves sörház megálmodói messze a legjobb adottságú üzlethelyiségre vetettek szemet, azt az önkormányzatnál szeptemberben megpályázták (nem lehet csak úgy kibérelni), 1 hét alatt megtervezték, és pontosan 34 napjuk volt arra, hogy a 2013. november 8-i megnyitóra elkészüljenek vele.

Ami a bizakodásukra okot adhat, hogy a további fejlesztési tervek alapján hajókikötő és buszparkoló is épül majd elé, vagyis az elgémberedett végtagjaikat kinyújtóztatni akaró és remélhetőleg szomjas turisták ki sem tudják kerülni, miközben a dunai hajók, a Gellért Hotel és a Budapesti Műszaki Egyetem látványa adott és nagyon rendben, akár nappal, akár éjjel. De megkockáztatom, egyszerű honpolgárként is megéri idejönni. Ahhoz képest, hogy mennyire drága is lehetne, nem az! A saját főzésű, legolcsóbb Arany Jónás kézműves sörük 550 forintjával teljesen korrekt, a másik, a Ravasz hód, meg annyira jól sikerült, hogy két és fél hét alatt elfogyott az első főzet, az időről időre Élesztőben is kapható sörök (pl. Pokerface, Jokerface, James Brown ale, Távoli Galaxis) itt is, ott is kb. ugyanannyiba kerülnek, ha meg a mindenhol fellelhető 4 cent Unicum 600 forintos árát nézzük, az sem vészes. Ráadásul van egy saját bejárati ajtajuk. Vagyis a Bálna nyitva tartási idejét megfejelve addig itathatják a vendégeket, amíg mindenkinek jól esik, ráadásul nem zavarnak vele senkit, mert garantáltan nincsenek rosszul alvó lakók a közelben. Esetleg az előadásokon vegetáló Corvinus Egyetem diákjai? Két óra között egy jó kávéra még akár be is térhetnek. Egyébként tényleg minőségi italok jellemzik a helyet, kézműves sörök, neves borok, válogatott pálinkák, izgalmas szörpök, szóval semmi kommersz. Mert számítanak az ízek, számít az a különlegesség!

Ennek megfelelően a belbecs is képvisel egy nívót. Jól passzol a kissé indusztriális környezet a csupa üveg Bálnához, a háromszög üvegtáblákat csillagalakzatban elválasztó vascsövek egyfajta továbbértelmezései a közéjük fotón illeszkedő fogaskerekek, a vashíd és az annak szerves részét képező absztrakt korlát valami szenzációs, a szabadjára engedett légtechnika, a fémesen csillogó pult és sörcsap, a felcsiszolt betonpadló meg mind-mind a mostanában trendi és divatos irány. Ergo a stílus eredetisége megkérdőjelezhető. A különböző elemek tényleg sokszor visszaköszönnek máshol, pont ahogy a sörösüvegekbe oltott hangulatlámpák, az asztalon a mécsesek, a sörfőzés menetét magyarázó folyamatábra, a magyar népmese motívumok, a sörrevalónak kitett korsó, de én mégis bírtam, egyben volt az egész, már el is képzeltem, hogy milyen jó lesz ott kiülni nyáron.

kalimpa:

jó seggű lányok járnak a Jónásba, az már tuti!

halott a belsőépítészet. úgy tűnik, meghaltak azok a kreatív emberek, akik kitalálhatnának valami eredetit. kocsma a Bálnában? oké, hogy Jónás, de van még megannyi asszociációs lehetőség. miért ismétlődik ugyanaz a rideg-hideg dizájn és berendezés? a wc, a pult, a kiszolgálás - tökéletesen steril. a sör mondjuk finom, bár hasra azoktól sem estem, szóval ez a kocsma inkább csak oké, de nem különösebben tetszett.

balu:

Azt a kibaszott proletár mindenségit! Hogy a fenébe kerültünk ide?

A drone-country műfajjal a Bálna gyomrában, a pláza parkolóban ismerkedtem meg. Üres, hideg, minimál, modern, szürke és kongó. No problem, az ember léptékű plázában negyedóra keresgélés után megtaláltam Jónást, ami a Bálna szeme, figyeli a Dunát, mert a Dunát figyelni kell, mert a Duna az jön.

A Jónás osztja a kézműves sört, csak pénzed legyen. Ahhoz képest, hogy sörforradalom van, meg minden, a sörgasztronómia még mindig gyerekcipőben jár, és ennek megfelelően a sör gourmandok sem lepik el még a helyet. Itt a sör mosolyog helyetted. Az emberek kiegyensúlyozottan semmilyenek, olyan ez a Jónás, mint a népjóléti északi népek birodalma A kiállhatatlan (Den Brysomme mannen) című norvég-izlandi játékfilmben.

Egyébként nagyszerű volt a legdrágább, az 1000 forintos sörre is beruházni, aztán megkérdezni róla a barátokat, akik az összeset végigkóstolták, hogy mit gondolnak:
- ez valami borzasztó,
- ez a hétszáz forintos lesz,
- biztos nem a legdrágább.

Nem mind arany, ami fénylik.

anyicska:

Nem emlékszem, nyertem-e valaha valamit, így óriási meglepetés és öröm volt megnyerni 500-ik lájkolókent egy sört Jónásban. Következő nap ki is váltottam! Mivel nem tudtam eldönteni melyik sört válasszam, rendeltünk egy kis kóstolót – mind a 8 fajta sörből, ami csapon volt (1.800 Ft) 1-1 deci. Nálam a Pokerface nyert, bár a bodzás is izgalmas volt.

Gyönyörű helyen van a kocsma, bár a Jónást nem is igazán nevezném kocsmának, inkább sörbárnak, hiszen egy plázában van, és ki jár plázába kocsmázni? A Jónás inkább bár, vagy ahogyan magát nevezi: sörház.

Szóval szép helyen van. Kilátással a Dunára, Gellért hegyre, nyáron ki lehet majd ülni az óriási teraszra. A mosdó tiszta, szép, csak meglepően magasak a WC kagylók, így nekünk rövid lábúaknak kissé kellemetlen, de mivel tiszta a terep, megoldható. A kiszolgálás kedves, segítőkész, cetliket is ragasztottak a korsókra, hogy tudjuk, milyen sört iszunk éppen.

Egyetlen egy kifogásom van, éspedig az, hogy búza nem volt csapon - de elvileg szokott lenni, így legalább van még plusz egy okom visszajönni. Gyertek ti is!

sörtúra:

A Bálna gyomrában jártunk, ahol egy kézműves söröket kínáló egység nyílt, ötletesen Jónás névre keresztelve.

A hányattatott sorsú Bálna a Corvinus épületeinek a szomszédságában nyílt meg hosszú macera után. Az egész építmény a kézműves dolgokra épült, ezért tökéletesen beleillik az összképbe az oldalában található Jónás Kézműves Sörház. Nem nehéz megtalálni, főleg úgy, ha az ember Csepelről érkezik, ugyanis a parkon áthaladva pont ez lesz az első (valójában az egyetlen) üzlet. Másik ismertetőjele, hogy előtte áll egy sárga foodtruck, ami a kaját hivatott szolgáltatni a sör mellé. Ez a Robur Bisztró névre hallgat, és a hamburger a fő profilja. Nem tudni, hogy ez csak ideiglenesen székel a Jónás előtt vagy véglegesen itt parkolt le, úgyhogy ne lepődjetek meg, ha mégsem találjátok.

Maga a Jónás nem viszi túlzásba a belső dekort, ami szerintem így tökéletes. A nagy krétatábla a pult fölött már megadja a hangulatot, de egy hátsó falon a sörfőzésről is találhatunk egy gyorstalpalót. Van egy kis galéria is, ahol a sötétbe burkolózva szinte mintegy megfigyelő sörözhetsz. Ez olyan érzést adott, mint a páholy, és ehhez mérten a befogadóképessége is kb. 10 emberre van optimalizálva.

A lényeg azonban a sörökben rejlik, ha már Kézműves Sörház. Összesen 8 féle különböző sört lehet a csapon találni, amik mind kézművesnek nevezhetőek. A Jónásnak van saját söre, de a nagy kedvenceket is meg lehet találni. Ha elfogy az egyik sör, akkor egy másik másik fajta kerül azonnal a helyére, hogy minél többféle kézműves sört kóstolhassanak a Jónásba látogatók. Személy szerint nekem a sörcsap is nagyon bejött. A Jónás próbál ténylegesen mindenből kézművest adni, és ennek fényében a gyümölcslevek és a szörpök is házilag készülnek. Erről nem tudok véleményt mondani, nem fogyasztok 0%-os folyadékot, ha kocsmázom. Bár egy ismeretlen, de látszólag balfasz csávó megkínált az éppen akkor vásárolt gyümölcsléből, hogy kóstoljam meg. Természetesen az ilyenkor szinte reflexszerűen előtörő 'Buzi vagy?' kérdést szerettem volna feltenni neki, de mivel hivatalból voltam ott, nagyon kulturáltan csak egy 'Nem, köszi' volt erre a reakcióm.

Summázva a látogatásomat, nagyon nagy örömmel tölt el, hogy végre nem kell bemásznom a város központjába, ha szeretnék 1-2 jó sört meginni. Az árak pont ugyanolyanok, mint mindenhol máshol.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Arany Jónás, 550 Ft
Üveges sör: Legenda Diesel, 650 Ft
Bor (1 dl): Nyakas Aligvárom, 350 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 600 Ft
Üdítő (5 dl): Szörpök, 490 Ft
Meleg ital: Capuccino, 490 Ft
Harapnivaló: Melegszendvics, ...

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr905667640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása