.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2013. 07. 22. - apuska
Élesztő

Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.
Látogatás: 2013. május 1. 19:30-21:00
Google Maps

A sörforradalom még mindig tart, és elsöpörni már nem lehet!

Telefon: +36 70 233 5052
Facebook: fb.com/elesztohaz
Web: http://elesztohaz.hu

Vélemény

apuska:

Megnyílt az Élesztő! A kézműves sörök mekkája, az egész évben nyitva tartó Főzdefeszt. Éljen a hírérték! Sajnos elfoglaltságaimnál fogva a premier beszámolóról lemaradtunk, noha fejben megvolt, a nyitás napján (2013. április 26.) a tömeggel együtt ittunk, (bibibí, még a Távoli Galaxisból is), majd 5 nappal később a munkát lazítással ünnepelve megint, majd 3 és fél hétre rá - a Home Brew! Studio premierjén -, csak hogy legyen komoly összehasonlítási alapunk, megint.

Aki ezt a kézműves sörös műfajt érti/szereti, annak Bart Dani neve bizonyára sokat mond. Na, most ő fogott össze a Skanzen dohányzó (lakás)kocsma tulajával, és az általa gerjesztett minőségi keresletre állandó kínálattal reagálva, új életet leheltek az egykor üvegfúvó műhelynek, aztán parkolónak, majd a Tündérgyárnak is helyet adó IX. kerületi romkocsmába.

Vad, minden épeszű elképzelést felülmúló, a csodálatos fűzfa és az egész kerthelyiség körüli teljes épületegyüttest kihasználó közel és távoli terveket szőttek, hogy aztán lépésről lépésre felépítsenek egy a kézműves sörbirodalom bázisául szolgáló szakrális helyet, ahova zarándokok százai látogatnak el nap mint nap. Most az elején tartanak. S miként a cél nemes, de minden kezdet nehéz, azt is elnézzük nekik, hogy a megnyitó napján alkalmanként 15-20 percet kellett sorban állni, hogy megkóstolhassuk a 17(!) féle csapolt sör valamelyikét. Egy héttel később? Bár a bosszantó soroknak nyoma sem volt, a legjobb sörök kikoptak, szinte zavarban voltunk, hogy akkor most mit? 3 hétre rá? Hogy megkóstolhassuk a Gólem gerillafőzde kísérleti ipáját és búzasörét, névlegesen be kellett lépnünk egy egyesületbe, aminek a tagjaiként (tagdíjat fizetve) megkínáltak egy kereskedelmi forgalomba még nem került főzettel.

Trükkös magyarok. Már megint ezek a kiskapuk. Jó hír, hogy ezúttal a vendégek igényeivel is találkozva, pont mint a már emlegetett lakáskocsma esetén, amihez hasonlóra itt is számítani lehet. Szóval adott egy kocsma, ami egyszerre karolja fel a kivert dohányosok nemzeti ügyét, plusz azon bátor sörfőzőkét, akik hétről-hétre 30-50 literekkel próbálkoznak, hogy hosszú kísérletezések árán megtalálják a saját tuti receptúrájukat, amivel pozitív visszajelzések esetén kiállnak a piacra. És az Élesztő ebben is partner, mondhatni esélyt ad az életre!

Az Élesztő kialakítása alapvetően egy örökölt forma. A Tündérgyár levetett dolgai itt maradtak, amit praktikus okokból nem szívesen dob ki az ember, így hát azokat átalakítja, barkácsmódszerekkel apránként változtat rajta. Az asztalokon pl. jól látszik ez a folyamat. A régi, rozoga asztalok helyett a régi pedálhajtású varrógépek vázaira szerelt új bútorlapos megoldások lesznek lassan többségben, ezekre madáreledelnek látszó pörkölt maláta kerül rágcsálnivalónak (nagyon finom!), az arcok körülötte meg lelkesen hümmögnek, hogy 'hmm, ez de jó, ezt már kóstoltad?' És kóstolják, és kóstolják, majd alkalmanként visszajárnak és elhozzák magukkal a tudatlan sörisszákat, a kézműves sörbirodalom bázisául szolgáló szakrális helyen térítenek, fenntartva a reményt, hogy a 17 csappal működő Élesztő kert mellett az egész épület egyfajta gasztronómiai központtá alakul, és a régi ipari udvar, mint afféle nemhivatalos aprócska sétálóutca, kaput nyithat apró éttermek, kávézók, sörfőzdék, bárok és vendégszobák bejárataira.

És ez még csak a magyar vonal. De hamarosan beindul a London-Budapest sörexpressz, és a Crate Brewery, valamint a Camden Brewery söreit is árulni fogják, mert a cél már nem kisebb, mint a főváros és a régió kézműves sörközpontjává válni, házi sör bemutatókkal, házi sörfőző iskolával, színházteremmel, konferenciákkal, lakáséttermekkel és sörvacsorákkal..., mert a sörforradalom még mindig tart, és elsöpörni már nem lehet!

kalimpa:

A régi Tündérgyár lett kissé átalakítva - a dizájnon egy kissé húztam volna még -, egy kézműves söröket kínáló hellyé. Csapolt és üveges sörök egyaránt kaphatóak, finomak, zamatosak, színesek; cserébe nem túl olcsók.

Bár vannak állandó beszállítóik, a kínálat attól is függ, miből mennyire fogytak ki. Mi relatív rosszkor jöttünk (éljen május elseje!), így épp csak 7 különböző sör volt csapon, mögötte pluszban egy flegma pultos, de sebaj, nem az ő egészségére ittunk.

Személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből a történetből. Sok sikert kívánok hozzá!

balu:

Dizájnról még nem nagyon tudunk beszélni. A megboldogult Tündérgyár nyomait viseli magán a hely, kivéve a WC-t, ami egyszínű fehér lett. A sörökről meg szóljon az, aki profin el tudja különíteni a szájában az ízeket!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Keserű Méz, 650 Ft
Üveges sör (0,33l): Brewdog Punk IPA, 1200 Ft
Bor (1 dl): Katona Rajnai fehér, 220 Ft
Rövid (4 cl): Madarasi pálinkák, 900 Ft
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas üdítő, 350 Ft
Meleg ital: ...
Harapnivaló: Grillzöldségek pestoval, fetával, 1000 Ft

Értékelés

3,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr915261954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása