.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 12. 4. - apuska
Városban app - Mit eszik a város hőse?

Ismerős az Egy nap a városban blog neve? Ha Budapesten történik valami jó, rendszerint maguk is megnézik, többek közt egy csomó vendéglátóhelyen megfordulnak, a véleményükre érdemes odafigyelni. Tapasztalataikat most egy telefonos alkalmazásba sűrítették.

Átérzem a helyzet komolyságát. A Kocsmablog szerzőjeként engem is motivál, hogy írásaimnak hosszabb életutat adjak. És mi lehet egy okostelefon alkalmazásnál erre alkalmasabb? Jókor, jó helyen, mindig kéznél. Mert nincs annál hasznosabb, ha konkrét élethelyzetekben, valós igényeket kielégítve tudunk segíteni egy döntést, ugyanakkor a szócsőként használt alkalmazás lehet bármennyire profi, ha nem éri el a potenciális felhasználókat.

Nyitott szemmel járok, már egy csomó kísérletet láttam. A programajánlók egykor királya, a Pesti Est jött ki érdemben először az egészen jól használható mobilEST alkalmazással, de ugyanerre a sémára felhúzva működik ma is a FUNZINE Budapest angol nyelvű leírásokkal, nagy lendülettel tette oda magát 2013-ban a kizárólag vendéglátóhelyekre szakosodott Kocsma.hu, és ezzel egy időben próbálta a PubHunter is megvetni a piacon a lábát. Most hol vannak ők? Elég megnézni az utolsó programfrissítés dátumát.

Tény, naprakészen tartani a mögöttes adatbázist, minőségi saját tartalmakat - fotókat, írásokat - készíteni, baromi nagy meló, sok emberes foglalkozás. Megszólítani a közönséget, elérni hogy rendszeresen használják, komoly médiabefektetést igényel, és a siker akkor sem garantált.

Mit lehet tenni? Specializálódni. Ahogy tette ezt a Charge Me Up! alkalmazás, és így működik a tárgyban szereplő Városban alkalmazás, amit a szerzők azért hoztak létre, hogy blogon megjelent írásaikat alapul véve a közelben lévő legjobb helyeket megmutassák, legyen az street food, étterem vagy csúcskonyha. De itt nem is a kereső a lényeg - felhasználói oldalról persze vitatkozhatnánk -, ami ennél sokkal fontosabb, hogy használatával több tucat menő helyen úgy lehet kedvezményesen enni és inni a fővárosban, hogy közben a Gyermekétkeztetési Alapítvány számlájára is utaltál, amivel közvetlenül segíted az éhező gyermekeket. Az eredmény: enni adsz az éhező lurkóknak, miközben te magad is spóroltál a kaján, ergo így leszel a Város Hőse! És mit érdemel a Város Hőse? Minőségi ételeket és szolgáltatást! Nem pont ilyen egy win-win szituáció

gyea.jpg

De ez mégis csak egy jó hely kereső mobiltudományokkal is foglalkozó blog, szóval hosszú bevezető után nézzük, mit tud az alkalmazás. Ezen a téren csodákat ne várjunk, semmi technikai újítást nem tartalmaz a hasonló funkcióval bíró sorstársaihoz képest. A kötelező elemeket néhány ikonban a felső menüsorban hozza: Közelben / Helyek / Város Hőse / Térkép / Magunkról, de azt üzembiztosan. Vagyis lehet benne keresni távolság és név szerint - megszámoltam, jelen pillanatban 257 tételből. A távolság alapú listanézet mutatja a címet, a "V" betűt tartalmazó darabok, hogy a tagságért cserébe hol jár kedvezmény, egymondatos összegzések, és szerencsésebb esetben a helyre jellemző kisméretű fotók próbálnak kedvet csinálni két oszlopos megjelenítésben. A konkrét elemre kattintva előjönnek a további fontos információk, így a telefonszámok, nyitva tartás, a blog részletes értékelése, de hogy az illusztrációként berakott apró térkép darabra bökve a navigációt kicsikarni miért nem lehet, érthetetlen, és opcionálisan az is tök menő lenne, ha a nyitva tartás alapján az adott időben épp nyitva tartó helyeket valahogy megkülönböztetné. A név alapú listanézet létjogosultsága és logikája szintén megkérdőjelezhető, mert oké, hogy idekerült a szöveges keresés mező (az első fülön se lett volna útban), ami nem csak a hely nevében keres, de megjelenítéskor ugyanúgy a távolságon alapul a sorrend, viszont kevésbé szexi a képernyőkép, és kevesebb adat látszik. Már ha épp hajlandó a távolság érzékelésére, mert ritkán, de olyanba is belefutottam, hogy lehetetlen volt a távolságot a programból kicsikarni, miközben internetem volt, és a helymeghatározás funkció is működött.

kozelben.jpg

Pár írás felett észrevettem, hogy található egy "English version" link, ami a bestbudapest.blog.hu oldal helyi idő szerint 85 bejegyzésének egyikére vezet. Mi az az ismérv, amivel be lehet kerülni ide? Akar szólni a városban app a turistákhoz is?

englishversion.jpg

A tartalom frissítés gyakorisága, mi számomra még fontos kérdés. A blogon szereplő legújabb írások gasztro témakörben vajon automatikusan bekerülnek az alkalmazásba? Ha bezár egy hely, akkor arról tudni fognak és törlik? Egy két nappal ezelőtt megjelent anyagot a programban még nem találtam, de ami 6 napja került fel, azt igen - természetesen a blogos formázások nélkül. Talán azért is szükséges lehet némi manualitás, mert az alkalmazásban csak jó helyeket ajánlanak, így például a blogról ismert Karcsikám-sorozat nevezetességei, amik valami csoda folytán túlélték a rendszerváltást és gasztroforradalmat, innen kimaradtak. Ergo amivel itt találkozunk, arról biztosan elmondható, hogy a szerzőpáros valamelyik tagja kipróbálta és minőségi. Jó ajánlólevél a helyeknek itt megjelenni!

pipiter.jpg

A Város hőse menüpont alatt a klubkártya kiváltásához a regisztrációnál használt emailcímet kell beírni, és havi 3500, 5000 vagy 7500 forint felajánlást lehet a már említett Gyermekétkeztetési Alapítvány gyea.hu weboldalán tenni. A regisztráció után kb. 2 perc, mire a klubtagságod aktív lesz.

adomany.jpg

A "Belépek a fedélzetre" gombra kattintva a program megmondja, van-e aktív támogatásod (a program havonta ellenőrzi), de ennek használatára a pénztáros is meg fog kérni, ha van, jár a kedvezmény -, illetve egyes helyszíneken be kell az appal egy QR-kódot is olvasni. Amíg aktív tag vagy, havi díjtól függetlenül jár az összes kedvezmény. Az általad támogatott gyermek látható lesz egy csoportképen és havi rendszerességgel beszámolót küld majd az életéről csak neked (7500 Ft), vagy legfeljebb kettőtöknek (5000, 3750 Ft) az "Őt támogatod" gombra kattintva, de ez a funkció leghamarabb másfél hónappal a klubtagság megkezdése után lesz csak aktív. A "Kik a Város Hősei?" gombra bökve ismét felugrik egy blogbejegyzés, ami azon túl, hogy megmagyarázza a kezdeményezést, felsorolja azokat a helyeket, ahol a kedvezményeket igénybe lehet venni. Ők a másik támogatói kör, a jó arcok, akik részben átvállalják azzal a támogatásod költségeit, hogy helytől függően 10-20 százalék kedvezményt, ingyen üdítőt vagy ingyen ételeket adnak, mellyel Te néhány száz, vagy néhány ezer forintot megspórolhatsz alkalmanként.

varoshose.jpg

Hiszem, a Térkép menüpont senkinek nem okoz meglepetést. Itt a Google Maps-re kétféle jelölővel feltűzdelve látszódnak a listában felsorolt helyek, amire kattintva megjelenik annak neve, a fotó, az egymondatos összegzés és a kedvezmény, amennyiben van ilyen. Még egy kopp, és megjelennek a részletek. atyaég, navigáció itt sincs.

A Rólunk menüpont megint nem túl elegáns, mert az közvetlenül a varosban.blog.hu főoldalára visz. Az asztali webhely nézetre, ami sehogy nem fér ki széltében a képernyőre, és még a készülék elforgatására se reagál. Persze ki lehet találni, mi volt a cél, a weboldal menüsorát megvillantva mindenkiben tudatosítani, hogy a Városban alkalmazás csupán egy szelete annak az egésznek, amit Szűcs Ádám és Magyarósi Csaba 2010 óta nap mint nap megoszt a közönséggel, hogy felhívják a figyelmet Budapest szerethető arcára.

terkep-rolunk.jpg

Itt az idő, most vagy soha. Ez egy végtelenül szimpatikus kezdeményezés, egy olyan jótékonysági projekt, amiben mindenki ingyen dolgozott, így az alkalmazásról annak hibáival együtt is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ha zavar mások nehéz sorsa, ne habozz, a blogger srácok megteremtették neked a felületet, hogy célzottan és okosan segíts, miközben új és újabb élményekre vezetnek rá szeretett városunkban, a Városban!

Az alkalmazás szinte egyedülálló módon négy platformra is letölthető: Androidra, IOS-re Windows Phone-ra, és apk formájában BlackBerry-re is, amíg utóbbinál nem kerül fel a BB World-be.

*A cikk eredetileg a Magyar Telekom facebook oldalán a Mobiltudós blogban jelent meg.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4713716812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása