.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 01. 16. - apuska
Etterem.hu - Találd meg a Te helyed!

Félrevezető a megnevezés, miszerint etterem.hu. Több ez annál. Vagy ha úgy tetszik, kevesebb. Válogatásukban a kocsmák egy külön kategória, amire a kocsma.hu is odavezet, és a kapcsolódó alkalmazás is felhívja rá a figyelmet.

Sok évig árulták a kocsma.hu domain-t. Hazudnék, ha azt mondanám, sosem szemeztem vele, majd 2012-ben valaki megvette, és nekiállt vele foglalkozni. 2015-ben az oldal átirányításra került, és majd egy évig a vibu.hu weboldalra mutatott (úgy tippelem, neve a tulajdonos Viral Media Kft és a Budapest szókapcsolatból ered), aztán 2016-ban kikerült az oldalra egy üzenet, hogy a kocsma.hu most már az etterem.hu tagja.

Ergo az étteremkereső és kocsmakereső weboldal először külön-külön futott, majd fokozatosan alakult azzá, amilyen képet magáról ma mutat.

Az etterem.hu weboldala egy letisztult, mutatós, jól használható kétnyelvű keresőfelület, a vendéglátó helyekhez tartozó étel- és itallappal, felszereltség állapottal, Facebookkal való összekapcsolás vagy regisztráció mellett asztalfoglalási és véleményezési lehetőséggel, kedvencnek jelöléssel. Az oldal alján - okát nem értem -, Yogi Berra, 1925-ben született amerikai baseballjátékostól található egy szállóigévé vált idézet:

Amikor megkérdezte a pincér, hogy négy vagy nyolc szeletre vágják a pizzámat, azt mondtam; Négy. Nem hiszem, hogy meg tudnék enni nyolcat.

De nézzünk rá inkább a térképre. Látod a piros pöttyöket? Azok mind egy-egy kocsmát jelölnek. Oké, a 23. kerületben nincs egy se, és mintha a 20. kerületben is csak a Foci söröző üzemelne, de ezt engedjük el, hisz ok és okozat érthető, kinek van energiája a külváros, vagy épp a vidék kocsmáit felfedezni, egyáltalán kit érdekel? Valahol meg kell húzni a határt...

etteremhu-terkep.jpg

Legyen az Etterem.hu mindig nálad, töltsd le az alkalmazást, és találd meg a hozzád közeli helyeket bárhol, bármikor - mondja a főoldalon egy banner. Én nem voltam rest, eszerint cselekedtem!

etteremapp-banner.jpg

És most meg fogsz lepődni, az alkalmazás neve is Etterem.hu! Igazából a weboldal képességeit másolja azzal a különbséggel, hogy a telefon helymeghatározó funkciójának hála a tartózkodási helyedhez képest rendezi sorba kategóriánként a helyeket, bár valljuk be őszintén, a kategóriák elég kényszeredettek, és ez alól csak a Teház a kivétel. :)

- éttermek (pizzériák, sushi éttermek,  steak house-k, hamburgerezők)
- kávézók (kávézók, teaházak, cukrászdák, fagyizók)
- kocsmák (romkocsmák, kézműves sörök, sörkertek, kocsmák)
- szórakozóhelyek (éjszakai klubok, szórakozóhelyek, bárok, koktél bárok)

etteremapp01.jpg

Mint mindig, nálam a fő mintavétel most is a budapesti kocsmák. Tény ami tény, szép gyűjtést sikerült összehozni.

etteremapp02.jpg

Hogy hány olyat találtam benne, ami időközben bezárt? Sokat. És az alkalmazásban nem is nyílik lehetőség ezen észrevételeim jelentésére, ahogy ajánlani sem tudok olyat, aminek a listában lenne a helye. (Ami jó hír, a weboldalon élők ezek a funkciók, itt csupán az a kérdés, mennyire foglalkoznak vele?)

etteremhu5.jpg

etteremhu6.jpg

A lista egyes elemire bökve felugrik a hozzátartozó adatlap, és mi fontos, bemutatkozások és minden nemű jellemzés nélkül. Pusztán a tények és a közösségi funkciók, amihez regisztráció szükséges.

etteremapp03.jpg

Regisztráció után 5 pontos skálán értékelhetünk 6(!) csillaggal, majd szövegesen. Tölthetünk fel a helyről saját fotókat, jelölhetjük kedvencnek, megoszthatjuk másokkal, és be is csekkolhatunk. Láthatóvá lehet tenni az egész heti nyitvatartást, a további információkban az extrákat, a helyről készült összes fényképet, grátisz a kapcsolatok közt a BKV járatokkal való megközelíthetőséget.

etteremapp04.jpg

etteremapp05.jpg

A térképes nézet az ország összes kocsmáját mutatja. Csak a viszonyítás végett, Magyarország legnagyobb városaira rákeresve a budapesti 516 darabon túl Debrecenben 53 db, Szegeden 51 db, Miskolcon 35 db, Pécsett 71 db, Győrben 24 db, Nyíregyházán 21 db, Kecskeméten 22 db, Székesfehérváron 24 db, Szombathelyen 16 db kocsmát találtam. A találatok a kocsmák tulajdonságai alapján tovább szűkíthetők, vagy ha a neve alapján konkrét helyre keresel, akár úgy is.

etteremapp06.jpg

A térképen található ikonra bökve feljön annak a neve, és az alkategóriák, amibe azt besorolták. Innentől a jobb alsó sarokban található ikonok egyikével egészen rá lehet közelíteni, míg a másikkal a program közvetlenül meghívja a Google Map navigációt, mi a szokásos módok egyikén odavezet.

etteremapp07.jpg

Az etterem.hu alkalmazás funkcionalitásában nincsen semmi különleges, ám megvalósítása példaértékű. Adatbázisának mérete okán ma a legjobb választás, hogy új helyeket fedezz fel a környékeden, ahol enni és inni lehet, tippet ad Magyarország valamennyi városában, összességében több ezer vendéglátóhellyel. És a lista közel sem teljes. Ugyanakkor a szépszámú töredék naprakészen tartása érezhetően melós, a vendéglátóhelyeket jellemző adatokat gyakran kell frissíteni, ám a változásokat a tulajdonosok csak a legritkább esetben jelzik. Ezért az egyszeri felhasználó mit csinál? A pontatlanságok miatt gyakran csalódik, és vagy csak fenntartásokkal használja az alkalmazást, vagy rosszabb esetben le is törli.

A Google Play statisztikája szerint a telepítések száma 1000 és 5000 közé tehető. Az iTunes ilyet nem közöl, de biztos, hogy ez a szám ott se több, mondjuk a belé fektetett marketing kb. annyi, amit a honlapon látni, és amit az idevágó Facebook oldal hozzátesz - nem sok, konkrétan fél éve inaktív. És ami még árulkodó, hogy ha az "étterem" vagy a "legjobb étterem" szókapcsolatra rákeresünk a Google-ban, az etterem.hu az első 100-ban sincs..., szóval az ország legnagyobb gasztronómiai közössége az új felhasználókért folytatott harcban rosszul teljesít, ami nyilvánvalóan nem segíti az értékesítést, és félő, hogy szép lassan bedőlni látszik ez is.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7013572643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása