.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Kovács G. Maláta: Csak szólok, hogy Budapesten ezen a hétvégén sem fogjuk élvezni a kocsmázás örömét! serteperte.blo... (2020.05.15. 13:13) A pesti borozók világa
  • Ezüstvándor Arion: Milyen kár, hogy ezekből a régi borozókból alig-alig maradt már. szerettem a hangulatukat. Néha b... (2020.05.02. 00:00) A pesti borozók világa
  • Örömhernyó: Faterom sose ment be egy kocsmába se. Mert azt vallotta, hogy oda csak züllött, lecsúszott alakok ... (2020.05.01. 13:48) A pesti borozók világa
  • Csöncsön: Kitűnő poszt. Bennem (bár nyilván éreztem mindig is) igazából csak most tudatosult az, amiről az u... (2020.05.01. 09:38) A pesti borozók világa
  • szép új világ...: jó szöveg, visszaadja a hangulatot. Grat (2020.05.01. 06:46) A pesti borozók világa
  • kocsmablog: 10 millió forintért a tiéd lehet: player.hu/auto-motor-2/kocsma-ikarus/ (2020.03.30. 14:56) Bus Pub
  • Utolsó 20
2014. 07. 9. - palackborbár
Miért olcsóbb egyik bor, mint a másik?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Megvan a szitu, mikor ott állsz a közértben a boros polc előtt és nem tudsz választani? És végül az ár alapján döntesz!

Az előző borszerda cikkekben már esett róla szó, hogy milyen a szakmailag jó bor. Ez nyilván sokban hozzájárul egy bor árához.

Első sorban a termelési tényezők határozzák meg a bor árát. Egy sűrű, koncentrált bornak jellemzően az a titka, hogy a termést korlátozzák. Közgazdaságilag is könnyű megállapítani, hogy ugyanarról a területről ha kevesebb bor készül, az bizony drágább is lesz.

Fontos még, hogy milyen szőlőfajtából készül. Vannak fajták, mint például a Furmint, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir, melyek eleve nagyobb potenciállal rendelkeznek. Nehezebb a művelésük, nagy a kockázat például egy Pinot Noirnál, hogy igazán szép lesz-e a bor, mivel a szőlő igazán kényes, ezeket a tényezőket a borász mind beépíti az árba.

Az is logikus, hogy a természetes maradékcukor tartalmú édes borok, legalább októberi vagy novemberi szüretből származó alapanyagból készülnek, melyek megint csak sok kockázattal járnak a borásznak. Arról nem is beszélve, hogy a töppedő szőlő veszít a térfogatából, így azonos mennyiségű szőlőből kevesebb édes bor készülhet, mint száraz. Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy megemlítsük, olyan nem létezik, hogy 2000-2500 Ft-os tokaji aszú! A technológia, a hosszú érlelés, a drága alapanyag és a tény, hogy ez a bortípus nem készül minden évben, mivel sok időjárási tényezőnek kell teljesülnie egy időben. A hungarikum desszertbornak palackja jellemzően 3000 Ft felett kezdődik, az igazán szép példányok pedig 10.000 Ft körül mozognak, vagy akár még drágábbak is lehetnek.

Általánosan a boroknál az sem mindegy, hogy a szőlő kap-e fahordós érlelést, és milyen hordóba teszik. A bor érlelése idő, energia és pénz, az igényes és igazán jó hordók ára is sokszor aranyárban mérhető. (A hordók jelentőségről a későbbiekben részletesebben beszélünk.)

borkatalogus.jpg

Fontos árképző hatása van annak, hogy az alapanyag melyik borvidékről, azon belül melyik dűlőről származik. Vannak borvidékek, melyek neve egyszerűen jobban cseng (lásd, a Tolnai borvidék Szekszárd tőszomszédságában van, hasonló stílusú borokat képes adni), ugyanakkor vitathatatlan, hogy például a Tokaji borvidék nem csak történelmi múltja miatt van jelen a fejekben, hanem egyedi klímája és talaja miatt valóban rendkívül izgalmas borokat képes adni. Tehát a borok címkéjén az ismert borvidékek dűlőit praktikus feltüntetni, melyek magasabb minőséget ígérnek a fogyasztónak, abból adódóan, hogy a talaj összetétel, a lejtésszög stb. izgalmas, egyedi stílust ad a bornak, mely onnan származik.

Végül a marketing erejét is meg kell említeni. Egyes borászok, évek hosszú, kemény munkájával, állandó vagy évről évre javuló minőséggel rászolgáltak, hogy boraik vásárlása egyfajta presztízs értékkel járjon. Sok termelő a versenyeken nyert érmeket, díjakat tünteti fel borán, ezzel vállalva garanciát arra, ami persze sokszor a bor árát is megdobja.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr946471205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.