.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 07. 9. - palackborbár
Miért olcsóbb egyik bor, mint a másik?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Megvan a szitu, mikor ott állsz a közértben a boros polc előtt és nem tudsz választani? És végül az ár alapján döntesz!

Az előző borszerda cikkekben már esett róla szó, hogy milyen a szakmailag jó bor. Ez nyilván sokban hozzájárul egy bor árához.

Első sorban a termelési tényezők határozzák meg a bor árát. Egy sűrű, koncentrált bornak jellemzően az a titka, hogy a termést korlátozzák. Közgazdaságilag is könnyű megállapítani, hogy ugyanarról a területről ha kevesebb bor készül, az bizony drágább is lesz.

Fontos még, hogy milyen szőlőfajtából készül. Vannak fajták, mint például a Furmint, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir, melyek eleve nagyobb potenciállal rendelkeznek. Nehezebb a művelésük, nagy a kockázat például egy Pinot Noirnál, hogy igazán szép lesz-e a bor, mivel a szőlő igazán kényes, ezeket a tényezőket a borász mind beépíti az árba.

Az is logikus, hogy a természetes maradékcukor tartalmú édes borok, legalább októberi vagy novemberi szüretből származó alapanyagból készülnek, melyek megint csak sok kockázattal járnak a borásznak. Arról nem is beszélve, hogy a töppedő szőlő veszít a térfogatából, így azonos mennyiségű szőlőből kevesebb édes bor készülhet, mint száraz. Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy megemlítsük, olyan nem létezik, hogy 2000-2500 Ft-os tokaji aszú! A technológia, a hosszú érlelés, a drága alapanyag és a tény, hogy ez a bortípus nem készül minden évben, mivel sok időjárási tényezőnek kell teljesülnie egy időben. A hungarikum desszertbornak palackja jellemzően 3000 Ft felett kezdődik, az igazán szép példányok pedig 10.000 Ft körül mozognak, vagy akár még drágábbak is lehetnek.

Általánosan a boroknál az sem mindegy, hogy a szőlő kap-e fahordós érlelést, és milyen hordóba teszik. A bor érlelése idő, energia és pénz, az igényes és igazán jó hordók ára is sokszor aranyárban mérhető. (A hordók jelentőségről a későbbiekben részletesebben beszélünk.)

borkatalogus.jpg

Fontos árképző hatása van annak, hogy az alapanyag melyik borvidékről, azon belül melyik dűlőről származik. Vannak borvidékek, melyek neve egyszerűen jobban cseng (lásd, a Tolnai borvidék Szekszárd tőszomszédságában van, hasonló stílusú borokat képes adni), ugyanakkor vitathatatlan, hogy például a Tokaji borvidék nem csak történelmi múltja miatt van jelen a fejekben, hanem egyedi klímája és talaja miatt valóban rendkívül izgalmas borokat képes adni. Tehát a borok címkéjén az ismert borvidékek dűlőit praktikus feltüntetni, melyek magasabb minőséget ígérnek a fogyasztónak, abból adódóan, hogy a talaj összetétel, a lejtésszög stb. izgalmas, egyedi stílust ad a bornak, mely onnan származik.

Végül a marketing erejét is meg kell említeni. Egyes borászok, évek hosszú, kemény munkájával, állandó vagy évről évre javuló minőséggel rászolgáltak, hogy boraik vásárlása egyfajta presztízs értékkel járjon. Sok termelő a versenyeken nyert érmeket, díjakat tünteti fel borán, ezzel vállalva garanciát arra, ami persze sokszor a bor árát is megdobja.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr756471205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása