A címben feltett kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni, mert ugye milyen fok? Celsius, alkohol, Balling? A gyakran emlegetett sörfajták között néhányról már szóltunk, de a szárazanyag-tartalmat illetően tényleg csak említés szinten. Pedig jól emlékszem, mikor először Csehországban jártunk, és a sörösüvegek címkéjét néztük a hipermarketben, igen csak megdöbbentünk, hogy mennyi az annyi! Ekképp aztán néhány alkoholmentes sörbe is balgán belefutva már muszáj volt kiokosodnunk, mely tudást múltkor a Pivo sörözőben járva, egy lapra összegyűjtve mi is lejegyeztünk!
Olvass tovább >>>
Neked plusz egy kattintás, nekünk a függetlenség. A kocsma.blog.hu saját domain-re költözik. És mindjárt kétfelé, témától függően. A friss tartalmak a legnépszerűbb régiekkel karöltve - mint ez - a továbbiakban itt:
https://kocsmablog.hu/
https://alkoholinfo.hu/
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr424908668
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
syandras 2012.11.16. 18:26:26
Én is segítek a témában:
szárazanyag az leginkább cukor, keményítő, fehérje, ami a malátázott árpa és pótanyagok cefrézésekor kerül a sörbe, meg még egy csomó minden más. Az erjedés előtti balling fokot írják rá, az erjedés végén alacsonyabb. Amennyivel csökkent a balling fok, azaz fogyott a cukor, úgy arányosan nőtt az alkoholtartalom is, az alkohol fok. Ami egy százalékos érték, ez az 5% V/V. Minél többet csökken, annál könnyebb lesz a söröd. Viszont ha mindig csak pl. 8-at akarsz csökkenteni, akkor ha magasabbról indul az erjesztés, magasabban is áll meg ugyanannyi keletkező alkoholtartalom mellett. Így lesz 10° és 12°-os ugyanaz a sörfajta. Itthon a jövedéki törvény értelmében az alkohol fok szerint adóznak ("alkoholfokonként és hektóliterenként '1430' forint"), amely a balling fok süllyedéséből kiszámolható. Régen számolták, ma adózáskor bevizsgálják, nem számolgatnak. Meg ki tudja, mennyi volt a kezdeti, ha már mind leerjedt:D
szárazanyag az leginkább cukor, keményítő, fehérje, ami a malátázott árpa és pótanyagok cefrézésekor kerül a sörbe, meg még egy csomó minden más. Az erjedés előtti balling fokot írják rá, az erjedés végén alacsonyabb. Amennyivel csökkent a balling fok, azaz fogyott a cukor, úgy arányosan nőtt az alkoholtartalom is, az alkohol fok. Ami egy százalékos érték, ez az 5% V/V. Minél többet csökken, annál könnyebb lesz a söröd. Viszont ha mindig csak pl. 8-at akarsz csökkenteni, akkor ha magasabbról indul az erjesztés, magasabban is áll meg ugyanannyi keletkező alkoholtartalom mellett. Így lesz 10° és 12°-os ugyanaz a sörfajta. Itthon a jövedéki törvény értelmében az alkohol fok szerint adóznak ("alkoholfokonként és hektóliterenként '1430' forint"), amely a balling fok süllyedéséből kiszámolható. Régen számolták, ma adózáskor bevizsgálják, nem számolgatnak. Meg ki tudja, mennyi volt a kezdeti, ha már mind leerjedt:D
károly szántana 2012.11.16. 19:13:25
A ´ležák´ "magyarul" ´lager´. A két fok között saccperkábé 2,5 a váltószám (egy 12-es sör kb 5 alkoholfokos)
Elijah_Baley 2012.11.16. 19:17:39
jó írás, nem is tudtam, h a szárazanyagtartalmat ezekkel a szavakkal jelölik a cseh sörökön...
aszittem valami marketing bullshit, mint dréher üvegén a minőségi jelző :)
aszittem valami marketing bullshit, mint dréher üvegén a minőségi jelző :)
Anti Anyag (törölt) 2012.11.16. 19:22:03
Nálunk a sör egyfajta üdítő, az átlagsör legyen hideg és ne legyen túl nehéz.
A borban és a pálinkában viszont mi vagyunk profibbak a cseheknél, eleve a kínálat is igen sokféle.
A borban és a pálinkában viszont mi vagyunk profibbak a cseheknél, eleve a kínálat is igen sokféle.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.11.16. 21:55:14
@károly szántana: Mint a cikk is írja nincs bevett váltószám. A nagyüzemi söröknél már csak azért se, mert ott mesterségesen állítják be a Balling-fokot. ún. High Gravity Brewing, azaz egy sűrű "sörszörpöt" főznek és azt tolják fel szódával. Ez a nagy gyáraknak azért is fontos, mert a Balling után fizetik az adót. Normál főzésnél 1-2 tized pontossággal lehet csak belőni a Ballingot. Elképzelhetjük, hogy több millió hektoliternél nem mindegy egy nagy gyárnak, hogy 11,7 vagy 12,0. Támadják is a Pilsner Urquellt (SAB-Miller), mert 11,7-re van belőve a Balling-ja.
A BJCP (a nemzetközi sörbíráló kánon) nemcsak a kezdeti szárazanyagtartalmat (Original gravity OG) írja le, hanem az erjesztés végén lévő szárazanyag (FG - Final Gravity) is szerepel egy sör leírásánál, meg a szín, a keserűség és az alkohol térfogatszázalék.
A BJCP (a nemzetközi sörbíráló kánon) nemcsak a kezdeti szárazanyagtartalmat (Original gravity OG) írja le, hanem az erjesztés végén lévő szárazanyag (FG - Final Gravity) is szerepel egy sör leírásánál, meg a szín, a keserűség és az alkohol térfogatszázalék.
Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2012.11.17. 00:58:18
@Csipyke: Nincs a Löwnebrau-al semmi gond, csak ne azt a fajtát igya amit a Borsodinál főznek. :D
nemértekhozzá(m) 2012.11.18. 16:19:17
@károly szántana: ez frankón így van? mert a bacardi 151° az 75,5% szóval a váltószám 2. akkor ez hogy van?
csehsorfesztival · http://pivo.hu 2012.11.18. 18:48:45
@károly szántana:
Nagyon szépen kérjük, a ležák ne legyen lager! A lager ugyebár azt jelenti, hogy (bizonyos fajta) alsó erjesztésű sör. A Pivo sörvendéglőben is ilyen értelemben használjuk:
http://www.csehsorfesztival.com\Tablazatos\ex.htm
De éppen erről van szó, hogy a cseheknél a jelenlegi sörtörvényük szerint a ležák szó azt jelzi csak, hogy a sör 11° és 12,99°B között van, semmi mást. Tehát pl. az ilyen erősségű búzasör is ležák. (ld. google: Pšeničný ležák) Pedig felső erjesztésű! Nyilván a csehek is gondban voltak az elnevezéssel, nem volt a német Vollbiernek megfelelő, létező szavuk erre a kategóriára.
Ezért nem fordítjuk magyarra a ležák szót, hogy ne zavarjuk össze teljesen az érdeklődőket. Miután magyarul nem léteznek ezek a sávok, illetve a Balling megadása amúgy is pontosabb és csehesebb, ezért mi a Ballinggal adunk tájékoztatást.
Nagyon szépen kérjük, a ležák ne legyen lager! A lager ugyebár azt jelenti, hogy (bizonyos fajta) alsó erjesztésű sör. A Pivo sörvendéglőben is ilyen értelemben használjuk:
http://www.csehsorfesztival.com\Tablazatos\ex.htm
De éppen erről van szó, hogy a cseheknél a jelenlegi sörtörvényük szerint a ležák szó azt jelzi csak, hogy a sör 11° és 12,99°B között van, semmi mást. Tehát pl. az ilyen erősségű búzasör is ležák. (ld. google: Pšeničný ležák) Pedig felső erjesztésű! Nyilván a csehek is gondban voltak az elnevezéssel, nem volt a német Vollbiernek megfelelő, létező szavuk erre a kategóriára.
Ezért nem fordítjuk magyarra a ležák szót, hogy ne zavarjuk össze teljesen az érdeklődőket. Miután magyarul nem léteznek ezek a sávok, illetve a Balling megadása amúgy is pontosabb és csehesebb, ezért mi a Ballinggal adunk tájékoztatást.
csehsorfesztival · http://pivo.hu 2012.11.24. 15:51:26
A fenti hivatkozás így az igazi:
www.csehsorfesztival.com/Tablazatos/Eggenberg.htm
www.csehsorfesztival.com/Tablazatos/Eggenberg.htm
csehsorfesztival · http://pivo.hu 2012.11.24. 15:54:07
bocs, ezt hívják makacs hibának. ÍGY A JÓ:
www.csehsorfesztival.com/Tablazatos/ex.htm
www.csehsorfesztival.com/Tablazatos/ex.htm
.. Utolsó kommentek