.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 05. 14. - kocsmablog
Dreher Tripla komlós

A 2017-es év nagy sikerét követően a Dreher Sörgyárak úgy döntött, hogy még több emberhez és még több eseményre juttatja el tavaly debütált termékét, ami a Sziget jubileumára készült és korlátozottan volt kóstolható. 2018 májusától Tripla komlós néven találkozhatnak a fogyasztók a limitált kiadású termékkel, ami az idei évtől dobozban, illetve a Szigeten túl a DreherFeszten és a FEZEN-en is elérhető lesz.

Egy újabb hidegkomlós Dreher... Számolja még valaki?

Mióta a felfedezés útjára lépett 2016-ban a Dreher és bevezette a hidegkomlózási technológiát, mellyel az aromakomlók fűszeres ízvilágát intenzíven át tudják ültetni a sörökbe, évről évre új komlókkal és ízhatásokkal kísérleteznek. Volt itt már Dreher Hidegkomlós citra, calypso majd megint citra komlóval, Dreher Amerikai komlós colombus komlóval, Dreher Mozaik komlós mozaik komlóval, és most itt van nekünk a Dreher Tripla komlós centennial komlóval.  

Mondjuk a 2018-as limitált kiadású Dreher Tripla komlós nem is annyira új, hisz elődje a tavalyi Sziget fesztiválon debütált és került akkor a köztudatba mint Dreher Sziget sör, vagy hetekkel később úgy is mint Dreher Fesztivál komlós a IV. Dreher Sörgyárfesztiválon. Itt legalább kicsit elhittük a marketing szöveget, miszerint különleges nyári pillanatokhoz alkotta meg a Dreher.

De a különleges nyári pillanatokból mindenkinek több jár egy-egy fesztiválnál - gondolhatták a Dreher Pale Ale felfuttatása után leporolva a tavalyi receptet a termékmenedzsmentnél -, így dobozos kiszerelésben széles körben, már országosan is elérhető.

Séra Péter, a Dreher Sörgyárak sörtermelési főmérnöke a sörről így nyilatkozott:

Az új Dreher Tripla komlós hidegkomlózásos technológiával, valamint Centennial komlóval készül, amelyet előszeretettel használnak IPA sörök készítéséhez is. Ezt a komlót “Szuper Cascade-nek” is szokták nevezni, a másik komlófajtához hasonló aromái, viszont annál kétszer magasabb alfasav tartalma miatt (7-12%). Ez a tulajdonsága teszi kiváló komlóvá nem csak a hidegkomlózáshoz, hanem a főzőházi folyamatokhoz is. Ízlelésekor kellemesen citrusos, virágos aromára számíthatunk.

triplakomlos-fedezdfel.jpg

A komlót sokszor a „sör fűszereként” emlegetik, hiszen csak kis mennyiségben kerül felhasználásra, mégis ez a komponens felelős a termék keserűségéért, egyedi ízéért, aromájáért (nem említve az egyéb hasznos technológiai funkcióit). A sörfőzők számára a komló női tobozvirágzatában található keserűanyagok (alfa- és béta-savak), komlóolajok és gyanták az értékes részek. Ezek összetétele és mennyisége főként az egyes fajták jellemzői, de a termesztés körülményeitől (földrajzi elhelyezkedés, talaj, időjárás) is függenek. Tradicionálisan a szárított komlótobozt használták fel sörkészítésre, manapság viszont ezekből további komlókészítményeket – úgynevezett pelleteket, kivonatokat – gyártanak, melyek hosszú ideig eltarthatók, precízebben adagolhatók, nem utolsó sorban pedig könnyebben szállíthatók és kezelhetők is. Ezáltal a sörfőző mesterek gyakorlatilag a világ bármilyen komlójához hozzájuthatnak.

Ugye milyen jól hangzik? Csak ne a Dreher alapsöréből készítenék, aminek még mindig része a kukoricadara, mondják egytől egyig a hozzáértő sörbloggerek:

- Nemzeti Sörfigyelő: Dreher Tripla Komlós  
- Kontár Komlókutató: Dreher Tripla Komlós 2018

De ilyen a közízlés, kontráznak rá a nagyüzemek, amit az üzleti eredmények újra és újra igazolnak - vagy nem. Ugyanakkor a prémium* sörök piaca nő, és talán csak idő kérdése, hogy a prémium sör fogalmának meghatározása is kitisztul.

*prémium: Előre meghatározott, illetve különleges vagy kiváló teljesítményért adott jutalom.
(Magyar Értelmező Kéziszótár)

triplakomlos-doboz.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6213937918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása