Hányféle komló van a világon és vajon mi inspirálja a sörfőző mestereket a megfelelő fajta kiválasztásakor? A sörfőzés esetében nincs olyan kötöttség, mint a borászatban, ahol általában adott a területen már hagyományosan termő, illetve telepíthető szőlőfajta.
A komlót sokszor a „sör fűszereként” emlegetik, hiszen csak kis mennyiségben kerül felhasználásra, mégis ez a komponens felelős a termék keserűségéért, egyedi ízéért, aromájáért (nem említve az egyéb hasznos technológiai funkcióit). A sörfőzők számára a komló női tobozvirágzatában található keserűanyagok (alfa- és béta-savak), komlóolajok és gyanták az értékes részek. Ezek összetétele és mennyisége főként az egyes fajták jellemzői, de a termesztés körülményeitől (földrajzi elhelyezkedés, talaj, időjárás) is függenek. Tradicionálisan a szárított komlótobozt használták fel sörkészítésre, manapság viszont ezekből további komlókészítményeket – úgynevezett pelleteket, kivonatokat – gyártanak, melyek hosszú ideig eltarthatók, precízebben adagolhatók, nem utolsó sorban pedig könnyebben szállíthatók és kezelhetők is. Ezáltal a sörfőző mesterek gyakorlatilag a világ bármilyen komlójához hozzájuthatnak.
A Dreher három évvel ezelőtt lépett a felfedezés útjára: bevezette az úgynevezett hidegkomlózási technológiát, mellyel sörmesterei a komlók fűszeres aromáját intenzíven, élénken tudják átültetni a sörökbe. Így évről évre új komlókkal és ízhatásokkal kísérleteznek, kiválasztva a legjobbakat a sörgyárban tartott DreherFeszten kóstolhat meg évről-évre először a nagyközönség, majd a legnépszerűbbekből új termék lesz és felkerül a boltok polcaira.
Az eddig piacra dobott hidegkomlózott Dreher sörök körét most ismét egy új, ezúttal az amerikai Mosaic komlóval készülő variáns gazdagítja. Ezt a komlót a tengerentúli sörfőzdék és hobbi sörfőzők is előszeretettel használják, egy nemesített fajta, amely keresztezi a szülők ellenálló képességét (Nugget) és komplex aromáit (Simcoe). A Mosaic 2012-ben jelent meg kereskedelmi forgalomban és azóta széles körben – többek között Amerikában, Új-Zélandon és Lengyelországban is – elterjedt használata bizonyítja egyedi minőségét.
Az új Dreher Mozaik Komlóst kóstolva ismét egy karakteres, gyümölcsös íz bontakozik ki. A kortyot követően citrus, fenyő, áfonya, feketeribizli és levele, zöld levél és kerti gyümölcsös (zöldalma, fehérszőlő, lychee) aromák kavalkádja fedezhető fel, ha nagyon odafigyel az ember - állítja a sajtóközlemény, de hogy-hogy nem, a sörbloggerek megint valami mást éreznek:
- Kontár Komlókutató: Dreher Mozaik Komlós
- Sörfigyelő: Dreher Mozaik Komlós
- Magyar Konyha: Komlóban jó, malátában jellegtelen
- Reset: Amerika meghódítja a nagy magyar sörgyártást is
A termék fél literes dobozos limitált kiadása júliustól vásárolható meg a boltokban, míg csapolva 2017. szeptember 2-án a DreherFeszten lesz elérhető.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Brrrrrrrrrrrrr 2017.09.03. 16:35:16
Ki kellen már ásni az öreget lehet felpofozná a kukorica adagoló állatokat...
.. Utolsó kommentek