.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 07. 26. - kocsmablog
Dreher Mozaik Komlós

A Dreher az elmúlt években számos komlófajtát „fedezett fel” magának és fogyasztóinak. Így a Dreher Hidegkomlóst, amely a könnyed, citrusos Citra komlóval készül, de tavaly a nyers zöld fű és enyhén gyantás ízt hozó Calypsoval is kipróbálták. Azzal párhuzamosan jött ki a Nyári komlós (leánykori nevén: Summer Moment), ahol a komlótípus rejtély, illetve tavalyi eresztés még a Dreher Amerikai Komlós, ami a markáns Columbus komlóval készült. Az idei szezonban a Mosaic-kal „fűszerezett” Dreher Mozaik Komlós jelent újdonságot.

Hányféle komló van a világon és vajon mi inspirálja a sörfőző mestereket a megfelelő fajta kiválasztásakor? A sörfőzés esetében nincs olyan kötöttség, mint a borászatban, ahol általában adott a területen már hagyományosan termő, illetve telepíthető szőlőfajta.

A komlót sokszor a „sör fűszereként” emlegetik, hiszen csak kis mennyiségben kerül felhasználásra, mégis ez a komponens felelős a termék keserűségéért, egyedi ízéért, aromájáért (nem említve az egyéb hasznos technológiai funkcióit). A sörfőzők számára a komló női tobozvirágzatában található keserűanyagok (alfa- és béta-savak), komlóolajok és gyanták az értékes részek. Ezek összetétele és mennyisége főként az egyes fajták jellemzői, de a termesztés körülményeitől (földrajzi elhelyezkedés, talaj, időjárás) is függenek. Tradicionálisan a szárított komlótobozt használták fel sörkészítésre, manapság viszont ezekből további komlókészítményeket – úgynevezett pelleteket, kivonatokat – gyártanak, melyek hosszú ideig eltarthatók, precízebben adagolhatók, nem utolsó sorban pedig könnyebben szállíthatók és kezelhetők is. Ezáltal a sörfőző mesterek gyakorlatilag a világ bármilyen komlójához hozzájuthatnak.

A Dreher három évvel ezelőtt lépett a felfedezés útjára: bevezette az úgynevezett hidegkomlózási technológiát, mellyel sörmesterei a komlók fűszeres aromáját intenzíven, élénken tudják átültetni a sörökbe. Így évről évre új komlókkal és ízhatásokkal kísérleteznek, kiválasztva a legjobbakat a sörgyárban tartott DreherFeszten kóstolhat meg évről-évre először a nagyközönség, majd a legnépszerűbbekből új termék lesz és felkerül a boltok polcaira.

dreherfeszt-1280x653.jpg

Az eddig piacra dobott hidegkomlózott Dreher sörök körét most ismét egy új, ezúttal az amerikai Mosaic komlóval készülő variáns gazdagítja. Ezt a komlót a tengerentúli sörfőzdék és hobbi sörfőzők is előszeretettel használják, egy nemesített fajta, amely keresztezi a szülők ellenálló képességét (Nugget) és komplex aromáit (Simcoe). A Mosaic 2012-ben jelent meg kereskedelmi forgalomban és azóta széles körben – többek között Amerikában, Új-Zélandon és Lengyelországban is – elterjedt használata bizonyítja egyedi minőségét.

Az új Dreher Mozaik Komlóst kóstolva ismét egy karakteres, gyümölcsös íz bontakozik ki. A kortyot követően citrus, fenyő, áfonya, feketeribizli és levele, zöld levél és kerti gyümölcsös (zöldalma, fehérszőlő, lychee) aromák kavalkádja fedezhető fel, ha nagyon odafigyel az ember - állítja a sajtóközlemény, de hogy-hogy nem, a sörbloggerek megint valami mást éreznek:

- Kontár Komlókutató: Dreher Mozaik Komlós
- Sörfigyelő: Dreher Mozaik Komlós
- Magyar Konyha: Komlóban jó, malátában jellegtelen
- Reset: Amerika meghódítja a nagy magyar sörgyártást is

mozaikkomlos2.jpg

A termék fél literes dobozos limitált kiadása júliustól vásárolható meg a boltokban, míg csapolva 2017. szeptember 2-án a DreherFeszten lesz elérhető.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5112693221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brrrrrrrrrrrrr 2017.09.03. 16:35:16

kukoricás mert akkor max klotyót tisztítani jó mint az eddgig összes anti ser...
Ki kellen már ásni az öreget lehet felpofozná a kukorica adagoló állatokat...
süti beállítások módosítása