.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 07. 29. - apuska
Transylvania sörház

Cím: 1114 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 5.
Látogatás: 2017. május 18. 16:10-18:45
Google Maps

Ha felesleges turbómagyarkodás címen nem ver ki a víz a székely zászló látványától, ha nem ráz ki a hideg, hogy a szomszéd asztalnál soha bele nem nyugodva nemzeti tragédiánkba Trianont emlegetik, megkapsz itt mindent, mi szemnek-szájnak ingere.

Telefon: +36 70 777 8778
Facebook: fb.com/Transylvania-Sörház-1718358525042500
Web: -

Vélemény

apuska:

A munkahelyhez közeli sörözők felkutatása a kollégákkal mindig hatványozottan érdekes, mert bennük csak visszafogottan munkálkodik a felfedező kedv, ők minél hamarabb oda akarnak érni, ahol aztán már jó. 19-re lapot húztam, mikor a Kosztolányi Dezső teret elhagyva nem a Budai Parkszínpad felé vettem az irányt, hanem a CsoKIrály mellé, a minden kiülős részt nélkülöző Transylvania sörház irányába, mely évekig egy CBA-nak adott helyet.

2016. szeptember 6-án állt be a koncepcionális fordulat, mikor megnyílt ez a darabka Erdély utánérzés, biztos ami biztos, újabban egy lottózóval kombinálva. Vagyis lassan egy éve figyelem a bejárat fölött a székely rovásírást az egyszerű pesti és budai polgároknak szánt latin betűk mellett, hogy atya gatya, nem hiszem el, itt egy bátor és megosztó arculat, ezt látni kell!

Eljött a nagy nap, és én úgy izgultam, mint ritkán. A kocsmázás előtt a Transylvania Sörház youtube egyvelegével tüzeltem magam, így egy könnyű Demjén - Csík - Omega - Deák Bill - Hobo - P. Mobil - István a király - P. Box - Dinamit - Taurus - Illés - Ismerős Arcok - Kormorán után jöhetett a vadulás, nesze nekem Kárpátia - Egészséges Fejbőr - Hunnia - Magozott Cseresznye - Romantikus Erőszak, hogy aztán a Korál - Piramis - Karthago - Skorpió - Beatrice - Bikini - Waszlavik - Quimby - Kispál - Edda - LGT a földre visszahozzon. Szóval, ha valaki hisz abban, hogy a közös zenei ízlés egy kapcsolatban fontos, akkor érdemes ebből kiindulni.

A kora délutáni órákban kevesen voltak, de asztalfoglalásokat már láttam. Érdekes felosztása van a helynek, a vendégtér egy nagy terem, míg a pult egy külön kis szoba, odabenn 10 sörcsap, vagyis ha az asztalodnál sört rendelsz, nem látod a csapolást. Bánja a kánya, előfordul ilyen máshol is, végül is a vendéglátás alapja, hogy megbízunk egymásban.

A vendégtérben lakkal kezelt deszkákból ácsolt kockás terítős asztalok és padok képviselik az egyszerűséget. Az új, műanyag nyílászárós oldali fehér falon sűrűn vannak kirakva Erdélyben készült színes tájfotók fehér keretben, amit hatalmas művirágcsokrok, festett dísztányérok, hímzések visznek kicsit el a giccsbe, már ha feltűnik, mert földtől plafonig óriásposzterek kerültek a két másik falfelületre. Egyiken a csíksomlyói búcsú, másikon két hegycsúcs és egy völgy, de egy-egy tévékészüléket a tetejükre gondosan ráültetve.

A sörpaletta imponáló! És nem csak Csíki teljes szortimentje van terítéken, ahogy azt elsőre képzelné az ember, itt bizony vannak csehek (Bernard), németek (Bitburger, DAB, Erdinger), írek (Guinness), és magyarországi magyarok (Békésszentandrási), üvegben meg még sokkal főzde (Szarvasi, Palóc, Fóti, Zirci) és nemzet (angol, skót, osztrák, olasz, belga, dán, mexikói, amerikai, orosz) sörei, szóval lehet itt próbálkozni, és sokkal jobb árakon, mint ami a belvárost jellemzi.

Ugyanitt konyha is üzemel, rajta olyan egytálétel specialitások, mint a gulyás, pacalpörkölt, vagy a pincepörkölt, de akár zsíros kenyeret vagy kolozsvári szalonnát is ki lehet kérni lila hagymával és parasztkenyérrel. 

Szóval azt mondom, egyszer érdemes kipróbálni! Ha felesleges turbómagyarkodás címen nem ver ki a víz a székely zászló látványától, ha nem ráz ki a hideg, hogy a szomszéd asztalnál soha bele nem nyugodva nemzeti tragédiánkba Trianont emlegetik, megkapsz itt mindent, mi szemnek-szájnak ingere. A radikalizálódás biztos nem ezen a ponton kezdődik vagy épp ér véget, még ha alkalomadtán tetten is érhető, pl. szervezett ide már nyilvános eseményt, ún. kocsmapolitizálást az Újbudai Jobbik. Igen, ez az a párt, akinek olyan cuki plakátjai voltak legutóbb, véletlenül sem összekeverve a Fideszével, mi szimplán uszító.

vargab:

Nekem összességében tetszett a hely, egy egészen egyszerű sörház, ahol elég komoly hatása van a szélsőjobbos ideológiáknak, de a jelen levő emberek - bár nem voltak sokan - barátságosak voltak.

A név kötelez, a dekoráció „magyaros”, rengeteg székely vonatkozású elemmel. A sör jó volt, szendvicset én mondjuk nem ettem, de gusztán nézett ki. Ár-érték arányban is vonzó helyről van szó, mondjuk nekem fontos, hogy a hely tiszta és rendezett legyen, valószínűleg itt nyertek meg.

patrik:

Székely söröző... Nagy Magyarország a falon, Kárpátia, Ismerős Arcok, rockerek, fekete falak. Na, ez nem az a hely!

Az átlagembernek ezekről a helyekről nem a legjobb kép él az emlékeiben, ha valaha ilyen helyre betévedt, és nem a célközönséghez tartozik. Azért a "népi" motívumok megjelennek, de teljesen diszkréten, kívülről nem is sejti az ember hova csöppen.

A választék teljesen korrekt, találhatunk csíki pálinkákat, sör terén pedig a kézműves kategóriát pártolják üvegben és csapon is, s hál istennek a literes korsó sem ismeretlen számukra. A Transylvánia Gyömbéres sört kóstoltam, de mint kiderült, a legtöbb ilyen sörüket a csapolás során szirup hozzáadásával készítik. Érdemes előre szólni, ha valaki nem szereti túl édesen, mert nálam csak a harmadik korsóra sikerült elérni az optimális ízt. Ja és természetesen „Tiltott Sört” is kapni, de ember legyen a talpán, aki követni tudja most éppen hogyan nevezik.

A székelyek az ember hasát sem hagyják cserben, a sörök mellé kérhetünk pacalpörköltet, kacsamájas kenyeret, házi készítésű pirítóst ajvárral vagy padlizsánkrémmel, kolozsvári szalonnát lilahagymával és kenyérrel…

Ha valaki járt már Székelyföldön és szeretne egy kis nosztalgiát, vagy csak egy kis szelet Erdély után vágyik és tulipános székek között szeretne elfogyasztani pár kellemes korsó sört egy kis szalonnával, akkor uccu a Kosztolányira, nem muszáj 600 kilométert utazni.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Szent András Ogre Pilsner, 490 Ft
Üveges sör: Tiltott Csíki, 590 Ft
Bor (1 dl): Ház borai, 250 Ft
Rövid (5 cl): Unicum, 690 Ft
Üdítő (5 dl): Limonádé, 590 Ft
Meleg ital: Roma Nespresso, 490 Ft
Harapnivaló: Pacalpörkölt, 990 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9912576631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2017.07.29. 17:18:03

Akkor ez most egy nekrológ? Egész friss a hír a Transylvania sörház Facebook oldaláról:

Kedves Barátaink!
Szomorúan tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Transylvania Sörház megszűnik. Naívan, a magyarországi politikai intelligenciát túlbecsülve gondoltunk arra, hogy létre tudunk hozni egy őszinte, mindannyiunk számára kedves és – némiképpen ragaszkodva a gyökereinkhez – egy magyar szórakozóhelyet, ahol politikai állásponttól, származástól, minden etnikai megkülönböztetéstől mentesen együtt tudunk kikapcsolódni. Ez nem jött össze. :(
Ugyanakkor a leghatározottabban elutasítjuk azt, hogy bárki a nemzeti színű lobogó megjelenítéséből félreértelmezett, félremagyarázott, rosszindulatú következtetéseket vonjon le és azzal akár minket, akár embertársait gyalázza.
The show must go on, ezért ugyanitt várjuk Önöket, várunk Benneteket egy kicsit átalakulva, de ugyanolyan nagy szeretettel! Lenke Söröző néven, hamarosan Facebookon is!

2017.07.30. 21:18:14

@kocsmablog: ebből a történetből egy kurva szót sem értek. Hogy jön ide a politika?
A helyet nem ismerem, de a képek alapján a dekoráció inkább gyomorforgató, mint magyaros.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2017.07.30. 23:42:38

@hullajelölt88: A történet nem teljes. Egyelőre bizonytalanságban vagyunk mind, kik a folytatásra is kíváncsiak... Tippjeim vannak, de az kinek nincs?

2017.07.31. 06:37:17

@hullajelölt88:

A dekoráció valóban borzasztó. Az a teljes falat lefedő csíksomolyói búcsú poszter (plusz klímaberendezés, lapostévé, művirág), az valami ocsmány, a falakon a pici képek (senki nem áll fel és néz meg egy ekkora képet sörözés közben), festett tányérok, szőttesek összevisszasága zavaró. Mellé a fehér műanyag nyílászáró...
A kevesebb több lett volna, mert nem vagyok ellene egy ilyen erdélyi, székely étteremnek, sörözőnek, csak ez az összevisszaság, bazári giccs nem tetszik.
A politikai okot el se tudom képzelni, hogy mi lehet.
Lenke Söröző lesz? Remélem nem a Szomszédok Lenke nénijének nosztalgiájára építenek ;)

2017.07.31. 07:23:05

@Colonel H. Stinkmeaner: politikai ok azért nem tiszta, mert az esetleges korrupt gazember helyi illetékes még nem politika, a fideSS meg ugye most nagyon magyarkodós, szóval... passz... kíváncsian várom a folytatást. :)

Vincenzo6 2017.07.31. 08:11:34

@hullajelölt88: A Fidesz addig magyarkodós, amíg nagy a nyilvánosság. Ha a pénzről van szó, szájukba is vennék Sorost és holnap a primitív propagandamédiájuk elmagyarázná a birkáknak, hogy mostantól szeretni kell, mert a komcsik és az aljas Jobbik tették tönkre és a Fidesz tulképp eddig csak védte őt önmagától.

Ziu9 2017.07.31. 09:39:49

Nem jártam a helyen, de gyakran mentem el előtte, feltűnt a nevük. Kíváncsiságból megnéztem a sörlapjukat - és naivan azt gondoltam, a név kötelez, és meg lehet inni egy Ursust, vagy Silva-t, ahogy azt tettem amikor Erdélyben jártam. Korlátolt lennék, amiért "echte román" söröket (is) várnék, miközben amúgy egész Erdélyben ez a mindennapos kínálat?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2017.07.31. 10:28:33

akkor marad a jobbereknek a pestisrácok Bem téri kocsmája az 56-os freskókkal...meg az ipapohárba csapolt csíkilágerrel :D

mpl 2017.07.31. 11:13:59

Rovásírás helyett lehetne helyesen írni, ugyanis latinul Transsylvania, románul írják egy 's'-sel, (Transilvania vagy Ardeal)
És akkor még nem beszéltünk a székely nemzetiségi hovatartozásról.
Ugyanis önálló népcsoport.
Amire amúgy büszkék is.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2017.07.31. 13:23:29

@Pável: Tervben, hogy azt is megszakértem, mi jött ki az 56-os emlékév okán elnyert milliókból... Csak nehogy a balliberális kém billogát süssék rám, mert merek kritikával élni. :)

bonsalty 2017.07.31. 15:49:33

A hely rendben van, sör oké. A bukás oka szerintem nem politikai. Nézzük a hibákat: Ez inkább a bóvli, szocreál Ceausescu és a székely sörkultúra keveredése a magyar metállal. Sajnos Erdélyben is a lemez fut, a tradicionális értékeket felülírva. Arról szól, hogy a giccs és és józan ész határát túllépve minden vackot gyűjtsünk össze és turbózzuk fel tizenöt magyar zászlóval, hogy meglegyen a piaci rés. A vámpírűző fali fokhagymát és keresztet felváltotta a román kergető hungaro-rock stílus. Ha jól értem most a csíksomlyói motívumok kikerülnek. Egy teljesen székely 19-20. századi autentikus stílus lett volna nyerő vagy egy pub jellegű koherens beltér, ami kiemeli a környéki kocsmák túltengéséből, egy medve a bejáratnál és (ál)mestergerendák a plafonon. Egy kezemen meg tudom számolni, hány autentikus székely "pub" létezik, már a székelyek sem tudják, hogy mi autentikus. A Lenke néniből arra következtetek, hogy most a hibákból nem tanulva Magenheim és Vágási Feri képek lesznek a falon. Egyébként a budafoki sajnos túlterhelt utca, a terasz hiánya is problémás, amit csak a Libella tudott megoldani egy nagy üvegfelülettel.

bonsalty 2017.07.31. 15:52:26

@bonsalty: A bocskai ezzel szemben jó lehetőséget nyújt a kiüléshez, itt javasolnám a kinti terasz felállítását.

-kk- 2018.02.26. 22:37:33

@bonsalty: bár bő fél év késésben vagyok a kommenttel, a Lenkét szerintem túlgondoljátok - a szemközti háztömböt hívják Lenke Udvarnak, illetve magát a Kosztolányi Dezső teret hívták a háború előtt Lenke térnek (és egy rövid ideig a Bocskai utat Lenke utcának).

apuska · http://kocsma.blog.hu 2018.03.03. 18:24:31

@-kk-: Hasznos infó. Tény, a kényszeredett keresztelő simulékonyan segítheti beilleszkedésüket, és mostanra már a belső tér sem annyira megosztó: m.blog.hu/ko/kocsma/image/bp_kocsmak/transylvania/lenkesorozo.jpg
süti beállítások módosítása