.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 05. 6. - apuska
Marionett Craft Beer House

Cím: 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4.
Látogatás: 2016. február 15. 17:00-22:40
Google Maps

Mikor voltál utoljára sörözni a korzón?

Telefon: +36 31 789 5245
Facebook: fb.com/marionettcbh
Web: http://marionettcraftbeer.house

Vélemény

apuska:

Mikor voltál utoljára sörözni a korzón? Teljesen jogos a kérdés, amit a pénztárgépre ragasztott matricáról olvastam le. Ezelőtt? Soha. Eszembe se jutott, hogy az ötcsillagos szállodákkal sűrűn benőtt partszakaszon jól szitált turisták közt a múlassam az időt. Úgy gondoltam erre, mint fölösleges úri hóbort, mert a csodás panoráma nem ad nekem annyit, amennyivel többe kerül!

Ekképp a Marionett Craft Beer House megálmodói pont a magamfajtákban látják a célcsoportot. A Budapest Marriott Hotel 2015 májusában Vágj bele életed vállalkozásába címmel hirdetett pályázatot a szálloda aljában 9 éve üresen álló üzlethelyiségének üzemeltetésére, és a 35 jelentkező közül azt a Skanzenből és az Élesztőből ismerős Tóth Imre #Marionett kézműves söröző koncepciója nyerte meg, amihez kapott 40.000 dollárt (kb. 11 millió forint), szakmai segítséget és alkalmazotti státuszt.

A terv, bekapcsolni a Duna-korzót a város vérkeringésébe, hogy felfedezzék és megszeressék a környéken élők és dolgozók, és akkor jönnek velük mások is. És hogy lehet becsábítani a magyarokat? Az Élesztőhöz hasonló árak kiindulásként jók, ugyanakkor túl frekventált helyen van ahhoz, hogy kísérleti helyszín legyen, ergo csak a bevált dolgok kerülnek ide. A Marionett így egyfajta kirakatként működik, hogy az illusztris közönséghez is eljusson a sörforradalom szele, de igény szerint borozni is tudjon.

A kézműves söröző kategóriában ez a normálisabb hely. Persze a Bálna Jónása dettó, de ugye a luxushotel menti fősodorban több a beváltásra váró ígéret, mint egy alaphangon visszafogott partszakaszon.

2015. szeptember 4-én volt a hivatalos megnyitó. Így a nyári szezon végén a terasz kialakítása még nem kapott kellő hangsúlyt, az Élesztőből levetett színes kerti megoldások is inkább funkcionáltak a magamfajta 2-es villamos ablakából a Marionett szálló aljában bejáratot keresőknek egyfajta iránytűként, mint a koncepció komfortos részeként.

Miként a Marriott hotellánc alapítója egy üdítős bódéval kezdte pályafutását, szép párhuzam, hogy a szállodai forgóajtóból kreáltak egy forgópultot, ami aktív időszakait tekintve hol dzsúszbár, hol sörkoktélpult.

A pályázati összeg ebben a léptékben: konyhával, terasszal, 100 férőhellyel igazán nem sok. Ezért ilyen fapados a design, konkrétan minden nyárfából van meg kötélből, és ahogy az idei terasznyitóra elkészült videó is mutatja, még így is egyedi gyártású.

Kis átéléssel a belső tér egy zsinórpadlásos hangulatot áraszt, ahol a bábok akkor pihennek, mikor nincs előadás. A hashtag alakú design bútorok - a zsinóron mozgatható marionett bábut mozgató farudakra lehet asszociáció - mellett a magas bárszékeken elférnek nagyobb társaságok, míg a falhoz fixen rögzített asztalkáknál 5 ember, nem több.

A fal hibáit direkt kihangsúlyozó fehér vakolaton ABBA-dalszöveg, az I’m a Marionette, mi egy direkt bölcselet: mindenki függ valamitől, a zsinórok elkerülhetetlenek mindannyiunk életében.

Ahol a marionett bábuk ténylegesen megjelennek, az a pult. A puppet master pólós pultosok, mikor csapolnak, a csappal összekötve mozgatják a deszkaszínpadon pihenő bábukat, nagyon elegáns, jól ki van találva, egy-egy gesztusukkal szinte kommunikálnak a vendéggel. Minden babának van egy karaktere. Az öreg néni szeme elé teszi a nagyítóját, a fruska megemeli a szoknyáját, a kalapos erőművész a kalapját, a bácsi int a botjával, a szerzetes csak felpillant imájából, a doki óriás injekciós tűvel fenyeget, a huszár bajsza felfelé kunkorodik.

A 18 sörcsapból jórészt magyar, kisrészt külföldi kisüzemi csapolt sörök folynak. A bábok alatt a táblákra 4 decis egységek vannak átlag 1000 forintért kiírva, de ettől még kétdecizni is simán lehet, és az ár egyenes arányban marad. Sör csak csapról van, a kínálatban üveges nincs.

A fényes, fekete metró csempével díszített konyhafal előtt a pulton piros zománcos lábaskák sorakoznak katonás rendben, míg a fanyelű evőeszközök bádogban. Ez a fajta egyszerűség jellemző a konyhára is, amely a Butcher's Kitchen által készített fogásokra épül, közvetlen a termelőtől érkező magas minőségű alapanyagokból. A grillrácsra házi készítésű szalámik, kolbászok és egyéb húskülönlegességek kerülnek, konkrétan a pastrami valami egészen csodálatos - a Bestiáéhoz hasonlatos! Vagy valami furcsa oknál fogva söralapú desszert különlegességre vágysz? Upsz, itt ilyen is van: sörfagyi és sörcsoki.

Szóval a hely egyszerű megoldásai mellett is megvan az a fajta nívó, ami szintlépés a legtöbb kézműves sörözőhöz képest. Ez egy olyan hely, ahova elviheted a kevésbé hippi külföldi arcokat, és ha a környéken andalogsz, személyes használatra sem túl puccos. Így lesz erre vonatkozóan is valós érvényű a másik matricáról leolvasott szlogen, miszerint: kocsmázni nem csak a Kazinczyn lehet, bár ezt én már régóta mondom... 

anyicska:

Szép helyen van, Duna partján. És a mosdó - az ötcsillagos szálloda vécéje - csillagos 5-ös. A kiszolgálás is kedves. Finom sörök, finom kaják. De maga a hely igazából semmi extra. Nem érzem azt a valamit, amivel többet adna egy átlagos kézműves sörözőnél. Sőt, kicsit sötét és nyomasztó a hangulata. Többet ki lehetne ebből még hozni dizájn terén.

A neve egyfajta játékosságot sejtet, amit az asztal mellett ülve hiányoltam. De ízlések és pofonok, hiszen nem a babszínház előadások miatt járnak ide a vendégek, hanem a jó sörök és a kaja miatt. Szóval nem feltétlen baj, ha ettől a két erősségtől semmi nem vonja el a figyelmet. Csak a Duna, jó időben a teraszról, mert bentről, az ablakoktól távol, sajnos a rálátás esélytelen.

 

timi:

Az üres poharak és tányérok elszállítása rendszeres, persze alig volt vendég, talán csak nagyon unatkoztak. Jót ettünk, ittunk. De kicsit kemény volt az ülőalkalmatosság.

Ízelítő

Csapolt sör (4 dl): Flying Rabbit, 1000 Ft
Üveges sör: -
Bor (1 dl): Schiszler fehér, 250 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 880 Ft
Üdítő (2,5 dl): Márka meggy, 290 Ft
Meleg ital: Capuccino, 450 Ft
Harapnivaló: Pastrami szendvics, 1990 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr568630948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása