.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 12. 22. - apuska
Mazel Tov

Cím: 1073 Budapest, Akácfa utca 47.,
Látogatás: 2015. szeptember 29. 17:00-18:00.
Google Maps

Romkocsma környezetbe oltott nívós városi szórakozókert, a budapesti zsidó negyed kultúrmulatója.

Telefon: +36 70 626 4280
Facebook: fb.com/mazeltovbp
Web: http://mazeltov.hu

Vélemény

apuska:

Hazudnék, ha azt mondanám, mély nyomot hagyott bennem az Akácfa utcai Mazel Tov. Mondjuk kevés esélyt adtam neki, konkrétan a Terasz Budapest 2015 sajtótájékoztatónyit, mely versenyt nem mellesleg a szakmai zsűri véleménye alapján megnyert. Egyfajta gratulációként illik most mondani, Mazel Tov?

Talán igen, talán nem. A témát boncolgató netes irományok szerint a héber mazel szó szerint azt jelenti: "csepegtetés fentről". A mazel tov kifejezés ilyen mód "sok szerencsét" értelemben is használatos - innen származik a magyar mázli szó -, de mára átalakult "gratulálok"-ra. Amikor valakinek azt mondjuk, hogy Mazel Tov, tulajdonképpen megáldjuk, de a szórakozással, közös étkezéssel, kikapcsolódással is gyakran összekapcsolódik.

A Mazel Tov étterem és bár 2014. július 19-én nyitott az egykori Sufni G'art'n majd FURIMURI helyén. Egy tengerpartot nélkülöző mediterrán hangulatú hely, mely évszaktól függetlenül működik, nyáron nyitott, télen fűtött kerthelyiséggel, közel-keleti látványkonyhával. Nyitott szemléletű, gasztronómiai és kulturális értelemben meghatározónak szánt, fesztelen hangulatú közösségi tér, egy romkocsma környezetbe oltott nívós városi szórakozókert. A budapesti zsidó negyed kultúrmulatója, amely a sokszínűség és az elfogadás jegyében működik, változatos koncertekkel, kulturális programokkal, egy hónappal a nyitás után már a Zsidó Nyári Fesztivál egyik helyszíne volt.

A kezdeti hajnali 4-ig tartó nyitva tartásból mára visszavettek. Végül is ez egy kulturált étterem és szórakozóhely, ami egy izraeli séf irányítása mellett a Budapesten különlegesnek számító mediterrán ételeivel, minőségi borlapjával akar leginkább kitűnni.

Az utcafront, pont mint a hasonló minőségi megfontolásokat követő Doboz esetén, ijesztően romantikus, de talán egy fokkal kifejezőbb, hogy romantikusan lepusztult. Már akkor szerencsésnek érzed magad, ha nem hullik a fejedre a járdán egy darab vakolat, és hogy jó eséllyel odabenn másra számíthatsz, csak abból derül ki, hogy a járda fölé belógó cégér és lámpabúra alatt az ablakot totál vakságra ítélték egy étel- és itallappal telibe takarva. És hát azon az árak...

A nyers építőelemekig levert falú kapualj egy cikk-cakk égősorral - rímelve a padlóként kirakott téglasorra - vezet be egy meglepően tágas, hangulatos és letisztult belső térbe. A fokhagymafüzér mellett a figyelmesebbek mindjárt szemügyre vehetik a konyha teljes egészét: az előkészítő pultot, a szorgoskodó szakácsokat, a forró sütőlapokat, melyről néha felcsap a grillhúsok izgató füstje, a szomjasabbak meg a hosszú italpultot, melynek csempéi a 0,75 bistroéhoz hasonlóan csodálatosak.

A fehér murva bántóan zörög a talp alatt. A funkció nélküli emeletről futónövények lógnak be és egy a térben egyszerű hasábként is értelmezhető komplex villanykörte-architectura, alatta igényes kivitelben négyzetes presszóasztalkák, és a hátlap mintájában jó ízléssel megtekert fémvázas székek.

A téli időszakra tekintettel a kert vége le volt zárva. Úgy tudom, ott bújik meg az egykori gettófal maradványa, aminek hiányában a számozott tengerparti öltözőfülkék lengőajtajai mögé lestem be, de modell csajokat vetkőzni sajnos nem láttam. Bár az egykori földszinti lakások nem most lettek egybenyitva, legjobb formájukat messze jelen körülmények közt mutatják, és ahogy az aktuál példa bizonyítja, igény szerint A - nyers valójában, szőnyeggel, és B - fehérre meszelve, fa padlóval rendezvényhelyszínként is kitűnően funkcionálnak. Azért a napi akusztikus koncertek egyikére még egyszer visszatérek!

Mazel Tov.

anyicska:

Vegyes érzéseim vannak a Mazel Tov kapcsán. Nekem túl nagy kontrasztban van a romos ház és a puccos berendezés.

Egyébként jó hangulú hely, világos, tágas, sok zölddel, mint egy üde oázis a sötét, koszos nagyvárosban. Bejön a vintage, provance stílus, és mégsem éreztem annyira jól magam. A vasszékek kellemetlenek, a fehér kavicsokon életveszélyes a járás, és a kiszolgálás is barátságtalan, kicsit lekezelő volt a stílus.

Most a Mazel Tov nálam a sznob kategóriába esik. De rá lehet venni, hogy adjak nekik még egy esélyt, talán nyáron, amikor kinyílik a kert is, lapos cipőben, és kis szerencsével, a pultosnak is jobb napja lesz.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Borsodi, 630 Ft
Üveges sör (5 dl): Staropramen, 690 Ft
Bor (1 dl): Ház bora (Fruska), 340 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 980 Ft
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 450 Ft
Meleg ital: Capuccino, 460 Ft
Harapnivaló: Pargit, 1790 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr347875396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása