.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 08. 12. - apuska
0,75 bistro

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 11.
Látogatás: 2015. június 25. 18:00-19:45
Google Maps

A Nullhetvenötben visszaköszön a Palack-séma: megtalálja számítását az ínyenc és a szélesebb közönség.

Telefon: +36 70 370 7474
Facebook: fb.com/075bistro
Web: http://075bistro.hu

Vélemény

apuska:

Budapesten, a Szent István Bazilika mellett, az egykori Laci!Pecsenye helyén, a trendi DiVino-tól pár sarokra a Palack tulajdonosai 2015. június végén új helyet nyitottak. A 0,75 bistro (ejtsd: nullhetvenöt) a nagy fák takarásában elsőre talán fel sem tűnik - talán majd télen, mikor a 7 db boltív lesz a hangsúlyos -, pedig a turistacsalogató helyek között lenne rá oka, hisz koncepciója árban és hozzáállásban is hasonlít a méltán népszerű budai kistestvérhez, viszont a jó minőségű bisztrókonyha kialakítása itt egy merőben új lehetőség a bizonyításra.

Kis pezsgés esténként. Se nem fine dining, se nem romkocsma. Egy közvetlen, laza hely, ahol a magyar termelők legjobb portékáival dolgoznak, izgalmas ételeket és italokat kínálnak kedvező áron és szakértelemmel, mint akik a magyar közönséget is megcélozva hosszú távra terveznek.

A 0,75 központi elhelyezkedése szinte már túl jó, így elkerülhetetlenül sok turistát vonz. A környéken mindenhol vendéglátóhelyek vannak, és ilyenkor tényleg csak oda nem ülnek be, ahol nincsen terasz. De itt van. Egy két részre osztott hatalmas, téliesíthető, ráadásul a kerti bútorok elég menők és kényelmesek, plusz vannak annyira mobilak, hogy ha jön egy nagyobb társaság, 35 embert is le lehet ültetni együtt. És a padló... Az Ikarus buszokról ismert elnyűhetetlen pöttyös gumi. Ami lássuk be, azzal hogy itt is visszaköszön, megmosolyogtató.

Az egyenruhában tetszelgő személyzet gyors, udvarias, érti a dolgát. Tudnak és mernek ajánlani az étel- és itallapról, s míg várunk, a Szent István tér nyüzsgése leköti a figyelmünket, nagy a jövés-menés, álmélkodás, egyik szegletében ifjú házasok, mi meg eljátszunk a gondolattal, most kinek a jobb?

Odabenn a 16 méter hosszú csempézett tölgyfapult tekintélyparancsoló, egyértelműen az a központ. Réz elemekkel. Előtte egyedi bárszékek, fölötte a plafonról három saját gyártású csilláron 132 izzó, melyek fényei tetszés szerint szabályozhatóak. Ahol nincs közlekedő, ott a boltíves ajtókban is asztalok, körülötte jellemzően csajok, nagyon szimpatikus.

A 60-80 féle bor tájegységenként csoportosított. Ugyan a fali táblára nem kerültek fel mellé az árak, de a keményfedeles dossziéba tűzött itallapon ugyanaz a sorrend, ergo az egységnyi másfél deci gyorsan lenyomozható, mi több, a palack árát is látjuk (úgy sem olcsóbb). Figyelem, a poharakon a szintet egy villa jelzi! Ami jó hír, annak ellenére, hogy klasszikus értelemben véve ez egy borbár, a hely annyira nem sznob, ergo itt az sem szentségtörés, ha nem iszol bort. Már csak azért sem, mert a kézműves Kaltenecker sörökből tartanak csapon, és a pultban néhány egészen különleges röviditalt.

A földszint végében kissé külön a fősodortól egy dobogón áll 2 db 10 fős asztal a nagy fehérségben. Érdekes lokál minimalizmus, mely jól kihangsúlyozza a felújítás során a semmiből előkerülő kandallót.

Úton a galérián található VIP-részre, illetve a fantasztikus mosdókhoz, szembe kerül velünk egy hatalmas borhűtő, és a lépcső aljában egy promóciók lebonyolítására tökéletesen alkalmas előtér. A márványlépcsők felett egy káprázatos antik lámpaóriás, majd a fokok tetején jobbra és balra fajsúlyos kiszálló. Jobbra egy disznó. Egy plakáton. Érzékien megvilágítva. Egykoron egy francia filmet hirdetett: Claudie Ossard Delicatessen 1991-ben készült szürreális fekete komédiáját. Vaskos fehér keretben. Beljebb a VIP, ahol a világ tetején az örökségként itt maradt stukkók alatt egy még alig belakott funkcionalitásában korlát-könyvespolc mögött 10-15 fős csoportok teljesen elkülönülve étel-ital élvezkedhetnek, körbeülve azt a rusztikus csodát, amit az egyszerűség kedvéért hívjunk asztalnak.

Vagy mit neked a cicoma, és kimondottan zavar, hogy még a mellékhelyiség se mellék? Talán a programok majd beindítanak. Mert jut abból is elég, a Nullhetvenötben visszaköszön a Palack-séma: borászokkal leszervezett kóstolós borszerdák, kedd-csütörtök hangulatteremtő akusztikus élő zene, esténként házibuli jelleg. Egyszerre kommersz és minőségi. Megtalálja számítását az ínyenc és a szélesebb közönség, s bár külsőségeiben a népszerű budai elődhöz alig-alig hasonlítható, megmaradt a vérprofin felépített szellemiség, és ezt jól bizonyítják azok a palackos törzsvendégek, akiknek a Bazilika közelebb van, és a nyitást követően a 0,75 bisztrót azonnal birtokba vették.

anyicska:

Meseszép környezet, kiváló borok, csodálatos ételek. Ha legközelebb Magyarországon járnak, ide biztos elhozom a családomat.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Kaltenecker Kras Lager, 690 Ft
Üveges sör: Marzen félbarna, 890 Ft
Bor (1,5 dl): Vincellér Zöldveltelini, 550 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 890 Ft
Üdítő (5 dl): Szörp, 350 Ft
Meleg ital: Capuccino, 420 Ft
Harapnivaló: Olívabogyó válogatás pitával, 750 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr557635704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása