.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2012. 06. 29. - apuska
Anker't

Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 33.
Látogatás: 2012. június 27. 18:00-23:20
Google Maps

Budapest belvárosának legnagyobb kerthelyiségét sikerült az Operától néhány lépésnyire összehozni.

Telefon: +36 30 360 3389
Facebook: fb.com/ankertbar
Web: -

Vélemény

apuska:

Ritkán osztja meg a társaságot annyira egy hely, mint a Super 8-cal pontosan egy időben megnyitásra kerülő (2012. 06. 08.), szintén a romkocsma kategóriában induló Anker't, alias az Anker klub nyári megfelelője. Kezdjünk is neki a jellemzésének...

Azt mondja a fáma, hogy az egykori Két Szerecsen utca a bőrösöké volt Pesten. Az 1927-es átkeresztelés utáni Paulay Ede utca 33-at Schneider-háznak, Schneider-udvarnak hívták, mert több szabómester tevékenykedett a falai között. A Pollack Mihály tervei szerint 1833-ban épült ház 1860-ban nyerte el jelenlegi formáját, amikor is Wieser Ferenc ráemelt még egy emeletet. A kétudvaros, hatalmas klasszicista ház immáron két évtizede állt üresen, illetve a 33%-os önkormányzati tulajdonrészben fenntartottak néhány helyiséget az Új Színház számára, és raktárakat a Nagymező utcai Thália Színház számára.

Ehhez képest most? Tény, ami tény, bőven lehetett vele munka, de Budapest belvárosának legnagyobb kerthelyiségét sikerült az Operától néhány lépésnyire összehozni. Csak az egykori Tűzraktérhez hasonlíthatóak méretei, a monumentálisak felületeknek köszönhetően felesleges lett volna a munkát elaprózni, így nyilván ennek is köszönhető a sok-sok fehér színnel operáló minimál dizájn.

Az biztos, hogy az Új Színház melletti hatalmas üres és romos épületbe beköltöző Anker't-nek legkevésbé a környék lakói örülnek, ők már alakítják is a pertársaságot, hisz éjszakai nyugalmuknak oda - garancia erre az Anker (hiper)aktív rajongói köre és a minden nap hajnalig tartó nyitva tartás. Hogy miként adhatták ki az utca lakóinak beleegyezése nélkül 4 évre bérbe a Terézváros legrégebbi, szigorú műemléki védettség alatt álló, az 1830-as évek közepén épült házát ilyen célra? Nyilván voltak feltételei!

A 33-as szám alatt a felállványozott utcafront mögött két udvar, néhány ültetett és cserepes fa, a sréhen lebetonozott nyers fagerendák tetejére kihúzott erős háromszög vásznak, a hiányzó ablakaival szinte szellősnek tetsző és mégis égig érő falak, egy régi büfé(lakó)kocsi, igényes kerti asztalok, egy hosszabb és egy rövidebb pult, pár kanapé, a kb. korlátlan befogadóképességű bringatároló, óriáskivetítő és egy homokos plázs teszik alkalmassá a terepet a nyáresti sörözős meccsnézésekhez és fülledt bulizáshoz. A 800-1000 férőhelyes Anker't zeneileg követi az Ankerban megszokott és bevált sémát, csak itt több eséllyel keríthet a trendi vendég a segge alá szabad széket vagy akár kockát.

A boltíves kapukkal szegélyezett kisebb hátsó udvarban a homokos tengerpartot idézik meg strandfocival, sirályhangokkal és óceán fényfestéssel. Az első nagyobb udvarban van étel-ital, sportközvetítések, koktélok, éjszakai fények és táncparkett. Igen, erre van igény, így mindjárt az átlag fölé is lehet árazni, viszont úgy tűnik, csak így lehet rentábilisan megmenteni a totális pusztulástól valamit, amihez ma már hasonlót sem építenek. Ezzel együtt most mindenki megcsodálhatja! Hála az Anker't építészeinek (Gőz Dorottya, Vizkelety Rita és Lengyel Márton), illetve Szőke Gergely grafikus munkájának, aki az |A| logoból visszaköszönő tipográfiai megjelenéssel egészítette ki a hely arculatát: 'Bykes only, Finally arrived, Disco, Buffet, Shorts, Skirts, We must be together, Better late than never, What would you like to drink?' típusú angol nyelvű feliratok ott vannak a falakon, a pulton, a mosdóban, a táblákon, a poháralátéten, a pólókon mindenhol, ergo minden szinten nagyon megy itt a nyugatosodás.

kalimpa:

romkocsma? ezt még csak annak sem lehetne csúfolni. ez egy minimál erotikával átitatott, trendinek gondolt fekete-fehér kibelezett építmény udvarára hányt valami. az árak az eget nyaldossák, főleg a HUGY SZAR BORSODIVAL, 500.-Ftért. nem az 500.-Ftot sajnálom kifizetni egy korsó sörért, félreértés ne essék, csak ez miért pont Borsodi??

amúgy a kiszolgálás is egy gyenge közepes volt, kissé flegma, kissé leszarom stílusban kaptam mindent, amit kértem.

nem értem. minek ez a felhajtás egy ilyen helyért, mert ugye trendi és már a nyitás után 3 héttel tömve volt a kert, de miért, könyörgöm, mi vonzza ide a népet, ha nem az álszent pucc és divat?!

amúgy a WC rendben volt, ennyi amit pozitív kritikaként tudok írni.

dancsopanza:

Ez érdekes, és mégis semmi különös, ha csak nem a Borsodi aranyára. A körben lévő 'lakások' meg csak úgy vannak.

 

strasszi:

IAI? Ezmiez? Teljesen értelmezhetetlen logó. Az egész környezet olyan, mintha egy romkocsmában szerettek volna egy white-party-t megszervezni. Összeférhetetlen. A sznoboknak ez biztos bejön, hisz annyira lecsupaszított az épület hogy még a vezetékek is ki vannak szedve a falból. Csak a téglák maradtak. A ferdén a padlózatba ágyazott mestergerendák között kifeszített árnyékolok egy lounge-ra akarnak hajazni. Csak az ilyen helyek alatt inkább finom bőrkanapék, vagy rattan fotelek szoktak lenni, és nem a helyi romkocsmaellátó bútoráruházból összekalapolt ezer éves székek meg asztalok. A lelkes közönségnek biztos nagyon „letisztult” meg „szürreális”, hisz a tégla, a vászon, a fém és a nyers fa „minimalista kohéziója” kifejezi, a modern „szimplicitást”. Sehol egy vakolat, nincs festék. Csak azt nem értem, hogy akkor a közönség nagy része miért nem meztelen? Ez lenne a világon az első űber-minimalista nudista romkocsma! Az mekkorát szólna!

Amúgy már látszik, hogy túl sok a romkocsma Budapesten, hisz lassan kezdenek kifogyni a 60-as években gyártott ülőalkalmatosságokból. Itt is már becsúszott egy-egy snassz sörpad. Az is látszik, hogy még a Dobozon is túl akartak tenni sznobságban. Ez az árakban sikerült is. Na jó, üvegpohárban kaptam a sört és az asztalnál is van kiszolgálás, bár ez tömeg esetén biztos nincs így. Azért kicsit dicsérnem is kell: a mosdó végre illik a megcélzott közönséghez, és kellemes chilles zene szólt.

dsila:

Itt aztán merenghetnek az állástalan hipszter fiatalok, bár az állástalanoknak itt hamar felkopik az álluk.

 

bal:

Ankert. Hát, én sokkal többet vártam. Itt voltam a megnyitón is, akkor félkész állapotban, homok- és portengerben caplatva überbunkó biztonságiak között söröztünk, ahhoz képest a helyzet javult, de még most sincs tökéletesen összerakva a hely. A dizájn szerintem jó nagy 1-es, s csak azért nem értékelhetetlen, mert a szabadtéri részen ki vannak terítve ilyen Ozora feeling lepedők. Igazából egy olyan romkerttől (tényleg rom), ahol 500 Ft egy korsó Borsodi, én sokkal több kreativitást várok. Azt már most is tisztán látni, hogy ez is csak egy olyan hely lesz, ami lehúzásra megy (külföldiek, hipszterek), mert hype. Én nem fogok idejárni - a havonta megrendezésre kerülő jutyub diszko ez alól kivétel lehet -, de sokaknak (főleg a tulajnak), jó lesz.

balu:

Belvárosi alkoholista itatóból sosem elég. Chirico szürreális valósága (#01, #02, #03) elevenedik itt meg kizárólag az épületek szintjén, a festő rajongóinak kötelezően ajánlom, de mindenki mást óvva intenék a siralomvölgy meglátogatásától.

dé kapitány:

A 2012-ben rendelt kaja kb. 2013-ra sem érkezett meg, minimum másfél órát kellett rá várni. Köszi, még mindig éhes vagyok!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Borsodi, 490 Ft
Üveges sör: Staropramen, 580 Ft
Bor (1 dl): Varga Olaszrizling, 220 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 700 Ft
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas üdítő, 290 Ft
Meleg ital: Capuccino, 360 Ft
Harapnivaló: Óriás csibeburger, 1090 Ft

Értékelés

3,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr234618954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása