.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2020. 02. 27. - kocsmablog
Michelin-csillagos sörpárosítások

Helyszín: Costes Downtown,
Google Maps

A Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a bor- mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, a tányérok mellé kerülő palackok közül pedig nyolc a MONYO Brewing Co. tétele. A hazai színtér egyik legdinamikusabb fejlődő kraft sörfőzdéje ismét szintet lépett.

A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. A szemléletváltás egyik katalizátora pedig a MONYO Brewing Co. volt, akik itthon elsőként jelentkeztek több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade-nek keresztelt Russian imperial stout vagy a Franky Four Fingers néven futó árpabor. Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítanak a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében szinte magától érthetődik, hogy megtalálták egymást a Costes Downtown étteremmel.

Miguel Rocha Vieira, executive chef, erről úgy nyilatkozott:

Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nem csak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot, és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet.

monyo-costes03.jpg

Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je hozzátette:

Egyetértek, ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A MONYO szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb.

Miguel azt elárulta, hogy kedvenc párosítása a mangalica - karaj és terrin, körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel szervesülésére tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj „choucroute"-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasört kínálják vagy a birsalmával és fahéjjal "feladott" túrógombóc és az ahhoz párosított Anubis nevű mézsör. Az öt-, illetve hétfogásos kóstoló menü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak.

Az ételpárokról készült fotókat Pintér Árpád készítette.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9215494832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.