.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2020. 02. 27. - kocsmablog
Michelin-csillagos sörpárosítások

Helyszín: Costes Downtown,
Google Maps

A Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a bor- mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, a tányérok mellé kerülő palackok közül pedig nyolc a MONYO Brewing Co. tétele. A hazai színtér egyik legdinamikusabb fejlődő kraft sörfőzdéje ismét szintet lépett.

A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. A szemléletváltás egyik katalizátora pedig a MONYO Brewing Co. volt, akik itthon elsőként jelentkeztek több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade-nek keresztelt Russian imperial stout vagy a Franky Four Fingers néven futó árpabor. Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítanak a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében szinte magától érthetődik, hogy megtalálták egymást a Costes Downtown étteremmel.

Miguel Rocha Vieira, executive chef, erről úgy nyilatkozott:

Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nem csak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot, és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet.

monyo-costes03.jpg

Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je hozzátette:

Egyetértek, ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A MONYO szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb.

Miguel azt elárulta, hogy kedvenc párosítása a mangalica - karaj és terrin, körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel szervesülésére tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj „choucroute"-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasört kínálják vagy a birsalmával és fahéjjal "feladott" túrógombóc és az ahhoz párosított Anubis nevű mézsör. Az öt-, illetve hétfogásos kóstoló menü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak.

Az ételpárokról készült fotókat Pintér Árpád készítette.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3415494832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása