A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. A szemléletváltás egyik katalizátora pedig a MONYO Brewing Co. volt, akik itthon elsőként jelentkeztek több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade-nek keresztelt Russian imperial stout vagy a Franky Four Fingers néven futó árpabor. Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítanak a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében szinte magától érthetődik, hogy megtalálták egymást a Costes Downtown étteremmel.
Miguel Rocha Vieira, executive chef, erről úgy nyilatkozott:
Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nem csak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot, és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet.
Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je hozzátette:
Egyetértek, ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A MONYO szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb.
Miguel azt elárulta, hogy kedvenc párosítása a mangalica - karaj és terrin, körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel szervesülésére tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj „choucroute"-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasört kínálják vagy a birsalmával és fahéjjal "feladott" túrógombóc és az ahhoz párosított Anubis nevű mézsör. Az öt-, illetve hétfogásos kóstoló menü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak.
Az ételpárokról készült fotókat Pintér Árpád készítette.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek