.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2019. 03. 15. - kocsmablog
Első Magyar Gin Manufaktúra

Itt az Opera Gin Budapest, az első hazai craft gin! Az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke tizenegyféle fűszerrel, tihanyi levendulával, hazai borókával, grapefruit héjjal és mákkal készül.

Újpest peremén, az 1882-ben alapított egykori gyapotgyár telephelyén, egy elhanyagolt ipartelep raktárépületében található hazánk első olyan szeszfőzdéje, amely kizárólag kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország új prémium kategóriás itala. A patika tisztaságú, modern manufaktúra egyben látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között bárki megismerkedhet a gin kultúrájával, az Opera Gin karakteréhez leginkább illő koktélokkal, az alapítók autentikus tálalásában.

pamutgyar.jpg

Mintha Adyval és a „nyugatosokkal” ülnél egy füstös bárban. Nem csak a gyönyörű réz szeszfőző, a szecessziós berendezés, a hihetetlen cégér nyűgözi le a vendéget, de a helyben tárolt friss fűszerek helyiséget átjáró illata is. A csinos főzde és elegáns bár látogatóközpontként is üzemel.

Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa, eredeti szakmáját tekintve ügyvéd. Először hobbiból képezte magát a szeszes italokkal kapcsolatos szakmai és kulturális tudnivalókból. Idővel új hivatásaként tekintett erre a területre, és beiratkozott az egyik legnevesebb szakiskolába, a Wine and Spirit Education Trust diploma kurzusára. Mára a megszerezhető legmagasabb, 4-es szintű oklevéllel rendelkezik, mellyel hazánkban néhány tucat szakember büszkélkedhet.

Bálint érdeklődése az elmúlt 5 évben a borok mellett egyre inkább a gin felé irányult. Bejárta két kontinens legjobb kézműveseit, meglátogatta London szinte valamennyi gin főzdéjét, de Anglia szerte is rengeteg helyet felkeresett.

Az Első Magyar Gin Manufaktúrát 2018-ban alapította egy családi és baráti közös cég keretében. Az újpesti tűzoltósággal szemben egy ipari ingatlan első szintjén kapott helyet a szeszfőzde, ahol Bálinték valóban manufakturális módszerrel főznek. Saját receptúra alapján állítják elő – a szigorú gin kategorizálás szerinti London Dry típusú – ginjüket, amely a keresztségben az Opera Gin Budapest nevet kapta.

leparlo.jpg

Talán bátran hangzik az Opera név, a Dámosy család korántsem hivalkodásból formál jogot annak használatára. Bálint és felmenői már több mint száz éve a Magyar Állami Operaház közvetlen szomszédságában élnek, a jogászból lett ginkovács az épületre néző konyhájuk asztalán komponálta az Opera Gin első főzetét.

A századfordulós romantika és a kávéházi, illetve mulatói kultúra népszerűsége töretlen, ennek epicentruma pedig ma is az Operaház.

A végleges termék arculatát is ez a korszak ihlette, a szecesszió és a steampunk stílusjegyeivel, aprólékosan kidolgozott részletek tucatjai utalnak a főzőmesterségre, a zenekultúrára, valamint az Operaházra és környékére.

operaginbudapest.jpg

Köztudomású, hogy a gin legfontosabb összetevője a borókabogyó. Fontos szempont volt, hogy a legfőbb alapanyag hazai termésből, magas minőséget kínáló forrásból származzon - aktuálisan a Kiskunsági Nemzeti Parkból. A receptúra kialakításánál a klasszikus gin fűszerek mellett (angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér és grapefruit héj) olyan különlegességekhez nyúltak, mint citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), ánizsmag, levendula és kubebabors.

Ezeken túlmenően mindenképpen szerettünk volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra. Így esett választásunk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemként – kuriózumnak számít.

A gin alapja egy semleges ízű, 96 százalékos gabonaszesz, melybe jellemzően egy éjszakára növényeket áztatnak, majd másodszor is lepárolják, végül desztillált vízzel, esetenként forrásvízzel beállítják a kívánt töménységet.

Az Első Magyar Gin Manufaktúra főzdéjében előállított évi néhány ezer palackkal nem csak a hazai privát és vendéglátószakmai közönség megbecsülését szeretné kivívni, hanem újfajta Hungarikumként célozza a külföldi piacokat is.

Idén 5000 palack értékesítését tervezik, és azzal számolnak, hogy a beruházás két éven belül megtérül. A Hudi Hudi webshopjában egy 0,7 literes palack 45% alkoholtartalmú Opera Gin Budapest ára: 10.000 Ft + ÁFA.

operagin.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2914716489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.07.15. 22:47:53

A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest. A tavaly debütáló és hamar népszerűvé váló magyar kézműves gin márka így már nem csak a Red Dotot érő arculatával, hanem a szakmai elismerést érő ízével is büszkélkedhet, és ezzel elindulhat a világhír felé.

A brandytől a vodkáig minden fontos szeszesital kategóriában külön versenyt hirdetnek a magát mára a világ legnagyobb szeszesital vakkóstoló versenyévé kinövő The Global Spirits Masters keretein belül. A 2008 óta létező rendezvény méretére jellemző, hogy évről évre rekordokat dönt az indulók száma: 2019-ben már csak ginből több mint 300 tétel mérettette meg magát. A koronavírus hatásaként ugyan idén a jelentkezők száma nem érte el az előző évit, de azért a Gin Masters 2020-on így is sűrű volt a mezőny, a maga közel 200 nevezésével. Az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. által tavaly bevezetett Opera Gin Budapest a Premium Gin kategóriában érdemelte ki az aranyérmet, kiemelkedő (80-89 közötti) pontszámokat szerezve a vakteszteken a bíráktól. Mint azt a The Spirits Business szaklap eredményhirdető cikke külön is kiemelte, az Opera „remek textúrájáért” és „elegáns, étcsokoládés jegyeiért” érdemelte ki a figyelmet.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2020.08.10. 19:36:55

Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így nem csak zászlóshajója a hazai gin reneszánsznak, hanem egy csapásra a világ élvonalában landolt.

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest!

Több mint 800 gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel többszáz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

A kóstolás során 100-as skálán pontozzák a mintákat, a 90 fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra vissza-ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy éppen a szakmában csak „az Orr”-nak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de helyet kap számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is.

A vaktesztelés során az Opera Gin a maga kategóriájában a lehetséges 100-ból a London Dry Gin kategória 4. legmagasabb pontszámát jelentő 96 pontot érte el. Az Opera Ginről a bírák alábbi jellemzést adták: Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.
süti beállítások módosítása