.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2019. 03. 15. - kocsmablog
Első Magyar Gin Manufaktúra

Itt az Opera Gin Budapest, az első hazai craft gin! Az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke tizenegyféle fűszerrel, tihanyi levendulával, hazai borókával, grapefruit héjjal és mákkal készül.

Újpest peremén, az 1882-ben alapított egykori gyapotgyár telephelyén, egy elhanyagolt ipartelep raktárépületében található hazánk első olyan szeszfőzdéje, amely kizárólag kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország új prémium kategóriás itala. A patika tisztaságú, modern manufaktúra egyben látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között bárki megismerkedhet a gin kultúrájával, az Opera Gin karakteréhez leginkább illő koktélokkal, az alapítók autentikus tálalásában.

pamutgyar.jpg

Mintha Adyval és a „nyugatosokkal” ülnél egy füstös bárban. Nem csak a gyönyörű réz szeszfőző, a szecessziós berendezés, a hihetetlen cégér nyűgözi le a vendéget, de a helyben tárolt friss fűszerek helyiséget átjáró illata is. A csinos főzde és elegáns bár látogatóközpontként is üzemel.

Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa, eredeti szakmáját tekintve ügyvéd. Először hobbiból képezte magát a szeszes italokkal kapcsolatos szakmai és kulturális tudnivalókból. Idővel új hivatásaként tekintett erre a területre, és beiratkozott az egyik legnevesebb szakiskolába, a Wine and Spirit Education Trust diploma kurzusára. Mára a megszerezhető legmagasabb, 4-es szintű oklevéllel rendelkezik, mellyel hazánkban néhány tucat szakember büszkélkedhet.

Bálint érdeklődése az elmúlt 5 évben a borok mellett egyre inkább a gin felé irányult. Bejárta két kontinens legjobb kézműveseit, meglátogatta London szinte valamennyi gin főzdéjét, de Anglia szerte is rengeteg helyet felkeresett.

Az Első Magyar Gin Manufaktúrát 2018-ban alapította egy családi és baráti közös cég keretében. Az újpesti tűzoltósággal szemben egy ipari ingatlan első szintjén kapott helyet a szeszfőzde, ahol Bálinték valóban manufakturális módszerrel főznek. Saját receptúra alapján állítják elő – a szigorú gin kategorizálás szerinti London Dry típusú – ginjüket, amely a keresztségben az Opera Gin Budapest nevet kapta.

leparlo.jpg

Talán bátran hangzik az Opera név, a Dámosy család korántsem hivalkodásból formál jogot annak használatára. Bálint és felmenői már több mint száz éve a Magyar Állami Operaház közvetlen szomszédságában élnek, a jogászból lett ginkovács az épületre néző konyhájuk asztalán komponálta az Opera Gin első főzetét.

A századfordulós romantika és a kávéházi, illetve mulatói kultúra népszerűsége töretlen, ennek epicentruma pedig ma is az Operaház.

A végleges termék arculatát is ez a korszak ihlette, a szecesszió és a steampunk stílusjegyeivel, aprólékosan kidolgozott részletek tucatjai utalnak a főzőmesterségre, a zenekultúrára, valamint az Operaházra és környékére.

operaginbudapest.jpg

Köztudomású, hogy a gin legfontosabb összetevője a borókabogyó. Fontos szempont volt, hogy a legfőbb alapanyag hazai termésből, magas minőséget kínáló forrásból származzon - aktuálisan a Kiskunsági Nemzeti Parkból. A receptúra kialakításánál a klasszikus gin fűszerek mellett (angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér és grapefruit héj) olyan különlegességekhez nyúltak, mint citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), ánizsmag, levendula és kubebabors.

Ezeken túlmenően mindenképpen szerettünk volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra. Így esett választásunk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemként – kuriózumnak számít.

A gin alapja egy semleges ízű, 96 százalékos gabonaszesz, melybe jellemzően egy éjszakára növényeket áztatnak, majd másodszor is lepárolják, végül desztillált vízzel, esetenként forrásvízzel beállítják a kívánt töménységet.

Az Első Magyar Gin Manufaktúra főzdéjében előállított évi néhány ezer palackkal nem csak a hazai privát és vendéglátószakmai közönség megbecsülését szeretné kivívni, hanem újfajta Hungarikumként célozza a külföldi piacokat is.

Idén 5000 palack értékesítését tervezik, és azzal számolnak, hogy a beruházás két éven belül megtérül. A Hudi Hudi webshopjában egy 0,7 literes palack 45% alkoholtartalmú Opera Gin Budapest ára: 10.000 Ft + ÁFA.

operagin.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1814716489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.