.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 11. 2. - apuska
Elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt

Visszatekintettem a több mint 600 kocsmára, amiről az elmúlt 10 évben írtam. Nagyságrendileg 200-ról bizonyosan tudom, bezárt. Normális?

A XX. század abszolút belátható messzeségben, és ennek ellenére alig tudok említeni pár olyan kocsmát, mi azóta is működik. Főképp borozók, esetenként kisvendéglők, amiket a a legnagyobb jóindulattal ma retró jelzővel illetünk.

Az általam ismert kocsmák többsége ennél újkeletűbb. Persze a hosszú életre esetükben sincs semmi garancia, mert aki biztosra megy ezen a téren, vagy belenyúlt a tutiba, vagy a tetten nem érhető keretek közt lop, hazudik, csal.

Nem hiába, minden férfi álma, hogy egyszer megnyissa a saját kocsmáját. Keveseknek adatik meg. És akinek megadatik, az rövidtávon megtapasztalja, hogy szűk a nyaka a palacknak, amibe a lehetőségeit szorították, Serteperte kitekintésként itt van mindjárt 5 jó ok arra, miért ne legyél kocsmáros!

De a profiknak sem könnyű. Kevesebb pénz van az embereknél, fogy az idejük a kocsmázásra, a költségek elszaladtak, nincs épkézláb munkaerő, és a jogalkotóknak hála a törvények is folyamatosan változnak. Emlékszünk még a 2012-es dohányzók védelmében hozott törvényre? Majd pár hónappal később a nyerőgépek betiltásra? Szó mi szó, letisztult ezzel a mezőny, jobb lett a színvonal, de mégis csak szög volt a kocsmák koporsójába.

A remény mégis él. Hisz álmaiktól vezérelve bátor férfiak mennek újra és újra önként dalolva a csatába, hogy annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, megfogyva bár, de törve nem, legyen talpon elég kocsma e hazán.

john-salvino-397224-unsplash.jpg

 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2814337177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása