.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 12. 18. - apuska
Minden korty ajándék

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Italt venni karácsonyra gyakorta megúszás. De minőségi italt venni, értőknek? A jó szándék jele. A Heti sajtó a témára egyre nagyobb erőkkel fókuszál, ergo most ajándék ötletekért is érdemes lehet a cikkek közt szemezgetni.

Hétszentség'17/50

2017. 12. 11.

Ma már úgy tűnik a mobiltelefon elválaszthatatlan része az életünknek, valószínűleg sokkal többet használjuk, mint az szükséges és még a kocsmai együttléteket is megzavarja a gyakori csengőhang.

Kocsmázz telefon nélkül! (drinkunion.hu)

Mégsem vezetik be a teljes dohányzási tilalmat az osztrák vendéglátóhelyeken 2018 májusától - ebben állapodott meg hétfőn a koalíciós tárgyalásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ez utóbbi nyomására.

Cigizne a kocsmákban? Ausztriában továbbra is lehet (index.hu)

Nemcsak jó helyen van - a Libella kocsmában - és önmagában is igen szórakoztató a Pecsics Mária-Hecker Péter művészpáros új kiállítása, a dolog túlmutat önmagán, amennyiben hőseink új műfajt alapítottak, a randiművészetet. A munkáikat ugyanis fotópapír, vászon vagy falap helyett pólókra vitték föl.

Két magyar művész egy kocsmában mutatta be találmányát, a randiművészetet, vagy date artot, aminek szex is lehet a vége (444.hu)

A Horánszky utcában található egy Fiktiv Pub nevű hely, aminek a műfaji megnevezése különös: gasztro galéria. Evés, ivás, képek, fordíthatnánk le a híres népligeti szófordulattal, egy olyan hely, ahol a finom falatokra és a művészetre egyaránt hangsúlyt fektetnek. Most pedig egy olyan menő kiállításuk van, hogy feltétlenül érdemes betérni erre jártunkban.

Kocsmában még nem láttam ilyen jó kiállítást (Egy nap a városban)

A közelmúltban ünnepelte a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) megalakulásának 25. évfordulóját. 1992-ben a magyar söripar éppen átmeneti időszakot élt meg, holott épp az előtte levő esztendőben, 1991-ben ért el nálunk az egy főre eső sörfogyasztás rekordot.

Sörös jubileum – negyedszázados szövetség (hvg.hu)

A gyümölcsös sörökről a nyári melegben kortyolt kommersz radlerek jutnak eszedbe? Az Édes Érzés és a Fehér Nyúl Sörfőzde sörszemináriuma megmutatta ennek a sörtípusnak a gourmet oldalát is.

A radleren túl – avagy hogyan kerül a gyümölcs a sörbe? (beerporn.hu)

Nem is olyan rég robbant be a First elég jó kis craft söreivel a város köztudatába. Ennyivel nem is álltak meg, ugyanis a jó öreg ex-DOB3 helyén nyitották meg vendéglátóipari egységüket.

FIRST Craft Beer & BBQ (Burger Blog)

Kezdenek ráébredni a nagy márkák is arra, hogy az emberek szeretik a jó sört. Először a Tesco próbálkozott be elég harmatgyenge Finest sorozattal, aztán a Soproni főzött le házon belül egy IPA-t, aminek akkora sikere lett, hogy már a barna lagerüket össze akarják fésülni vele. Most pedig a Lidl újság volt hasznosabb, mint gyújtós, hiszen három saját márkás, kisüzemi jellegű sör képe díszelgett egy lapján. Kipróbáltam, mit is tudnak.

Mit tud a Crafted for Lidl? (szuretlen.hu)

Egy vérbeli sörkedvelő a világot járva biztosan megkóstolja az adott ország vagy város specialitásait. Sőt, az igazán fanatikusok gyakran kifejezetten a folyékony nedűt keresve választanak úti célt. Csakhogy korántsem biztos, hogy a mindenki által ismert és felkapott helyszíneken mérik a legjobb, felejthetetlen ízélményt nyújtó italokat. A Sör mi többel olyan európai nagyvárosokat fedezhetünk fel, amelyekről nem biztos, hogy elsőre a nemes ital jut az eszünkbe. Ma a festői szépségű Brno kerül a terítékre!

Irány Brno: kóstoljuk meg a helyi söröket! (blikk.hu)

A legtöbb magyar családnál a bor az ünnepek itala: a karácsonyi vacsorához is sokan vásárolnak borokat. De milyen bort vegyünk? Mi alapján válasszunk? Mi illik a halászléhez, és mi a sült húshoz? Megkérdeztünk egy szakértőt, és mutatunk konkrét példákat, sőt, árakat is.

Fillérekért árulja a csúcsbort a Lidl: mutatjuk, mit keress a diszkontláncban (penzcentrum.hu)

Újra itt az advent, megnyitottak a karácsonyi vásárok szerte az országban. Biztosra mehetünk, hogy mindenhol lehet forralt bort kapni. De mit válasszunk ha már unjuk a klasszikus ízeket?

Ezeket kóstold meg ha unod a forralt bort! (24.hu)

Már csak kettőt kell aludni, és végre megnézhetjük a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik részét. A film hozzánk hasonló fanatikusainak egy olyan listát állított össze a Food & Wine, amelyben a 13 legfontosabb karakterhez társított borokat, mégpedig aszerint, amit vélhetően a legszívesebb kortyolnának. Mi most ebből megmutatjuk azt a tízet, amelyek beszerezhetők itthon is, kis utánjárással.

Luke-nak vörösbor, Leia-nak pezsgő, Yoda-nak grúz bor dukál (winelovers)

A Star Wars természetesen a borvilágot sem kíméli. A borral és gasztronómiával kapcsolatos Star Wars kütyük, nem utolsó sorban a most moziba kerülő újabb rész, Az utolsó Jedik apropóján, elárasztják a boltokat. Mi most összegyűjtöttük neked a legizgalmasabbakat. A film rajongóinak illetve rajongó ismerősökkel rendelkező, a karácsonyi ajándékvásárlást még halogatóknak kötelező a kattintás.

A 8 legerősebb boros ajándékötlet a Star Wars 8. részéhez (boraszportal.hu)

A világhírű svájci márka egy különleges szórakozóhelyet nyitott Genfben, a saját óraszalonja mellett.

Ha értékeled az órákat, a repülést és a whiskyt, mindenképpen az IWC új bárjában a helyed (player.hu)

Ha eddig is ez volt a kedvenc szeszes italod, akkor most örülni fogsz. Ha eddig valami mást preferáltál, talán ezután többször választod majd a whiskyt.

Van egy tudományos érvünk amellett, hogy miért kellene mindig whiskyt rendelned (player.hu)

Kínában már 2006 óta terjed a robotszemélyzet a menőbb éttermekben. A programozott alkalmazottak nem csak mosogatnak, de felszolgálnak és főznek is. Persze min csodálkozunk, minden digitalizálódik, miért éppen a bisztrók ne tennék? A legnagyobb nemzetközi étteremláncok is keresik a helyüket a technológiai átalakulásban, próbálgatják a napi étkez(tet)ési szokásokba beépíteni a képernyőket, kütyüket, alkalmazásokat, és közösségi megoldásokat, hogy legalább olyan menők lehessenek, mint az élen járó techcégek az Airbnb-től az Uberig. Itthon a belvárosi Petőfi Sándor utcában találkozik a technológia és a szürkemarhaburger, a KAJAHU a világ első digitális étteremlánca szeretne lenni.

Elveszik-e a kínai robotok a magyar pincérek munkáját? (Vivát)

Lévai Balázs a backstage-ek világába kalauzol minket első regényében, a Beállásban. Szexből, drogokból és rock and rollból nincs is hiány, de vajon tényleg beállunk-e tőle?

Mi a sztíló, igyuk vödörből a bourbont? (24.hu)

Amikor a Volánban játszottam, esténként meg a Mátra borozóban bögréztem, sokan mondták: Flórikám, ne most piálj, focizz húsz évig, keress egy raklap pénzt, aztán utána kiülhetsz iszogatni a teraszra. Erre azt mondtam, hogy ok, de én most vagyok szomjas, bazmeg!

Én vagyok az Urbán, és nem csak szeretek, tudok is inni (444.hu)

Negyvenöt éves koromig nem ittam alkoholt. Ha megkínáltak, udvariasan elhárítottam. Még a szagától is rosszul voltam. Aztán öt éve történt valami… Azóta (mértékkel, és ínyenc módon) kifejezetten szeretek alkoholt inni, és ezt egyáltalán nem szégyellem. Csak betartom a játékszabályokat. Ünnepekkor is.

Már nem félek az alkoholtól – így nem is kell (wmn.hu)

 

2017. 12. 12.

Ahogy ráfordulunk karácsony hetére, még a legkeményebb szívek is sorra lágyulnak meg, és telnek csordultig szeretettel. Hát persze. De azért amikor eljön a szenteste, a nagy szeretet közepette lássuk be, vannak olyan családtagok, akiket legszívesebben fellőnénk a Holdra, miközben lágyan szólna a háttérben a Csendes éj.

„A családi karácsonyt csakis alkohollal lehet kibírni” (nlcafe.hu)

A maláta őrlése volt az egyik legelső mechanizálandó feladat és a lovakat választották az erő szolgáltatásához. A középkor óta a malomköveket a víz vagy a szél erejével l forgatták és most beépítették őket a sörfőzdékbe, hogy az óriási mennyiségű malátát megőröljék. A lovakat egy függőleges tengelyből sugárirányban kiálló rudakhoz fogták be, ami a „kereket” alkotta és végtelen körökben hajtották őket, hogy forgassák a tengelyt ami a malmot forgatta.

Lovak a sörfőzés történetében (Serteperte)

A tavalyi nagy sikerű listánk után idén is összeállítottuk azokat az ajándékötleteket, amelyek közül bármelyiket is válaszd, sörkedvelő barátaid vagy családtagjaid garantáltan imádni fogják. Ha végigkattintgatod a listát, könnyen lehet, hogy a végén magadnak is választasz valamit majd!

Íme a 10 legjobb ajándékötlet sörkedvelőknek (beerporn.hu)

A Beyoncé-ról elnevezett sör vagyis a Biëryoncé eredetileg 2016-ban debütált az Oktoberfesten.

Sört neveztek el Beyoncé-ról (noizz.hu)

Magyarországon az évi 8-10 millió palack bort értékesítő áruházláncok 5-7 százalékos bevételnövekedéssel számolnak az idén. Van, ahol a forgalom harmadát hozza az ünnepi időszak.

Egyre több pénzt hoz az áruházaknak a bor (vs.hu)

Rendezvényeket szervez, jótékonykodik és díjnyertes borokat készít egy nem mindennapi társaságban Bolyki János. Egerben jártunk.

Egy borkóstoló borász nélkül? Mint a Dallas Jockey nélkül – A Bolyki pincében jártunk (hvg.hu)

Az angliai The Lakes Distillery céget 2014-ben alapították, azzal a céllal, hogy egy világszínvonalú lepárlót és látogatóközpontot építsenek a Lake District National Park (Tóvidék Nemzeti Park) területén. Idén összeállították karácsonyi kollekciójukat, ami tökéletes ajándék lehet a gin, whisky vagy vodka rajongók számára.

Whisky karácsonyfadísz (Pink Lemur)

whiskey-ornaments.jpg

 

2017. 12. 13.

Csak egy pár italt iszom. Az még rendben van, ugye? - Lehet, hogy igen, de attól még óvatosnak kell lenned. Az alkohol tolerancia nagyon eltérő szinten állhat különböző embereknél. Némelyeknek mindössze pár ital kell ahhoz, hogy lerészegedjenek.

Szex bódult állapotban (kamaszpanasz.hu)

Az Év Söre szavazáshoz hasonlóan én is csalni fogok és minden létező sör bekerül ebbe a versenybe, aminek oka, hogy nehéz lenne mondjuk tíz iható világos sört találni, a barna kategóriában meg összesen nincsen ennyi, hogy az egy szem vöröst már ne is említsem. Tehát a nagy hazai gyárak által készített sörök versenyeznek, amibe beleértendő a licenc alapján gyártottak is.

Hazai Nagyüzemi Top 10 (Sörfigyelő)

Néhány magyar és pár környező országban működő kraft sörfőzde pár hónapja életre hívta a Central European Brewery Associationt, amely pénteken Budapesten meg is tartotta első rendezvényét, egy jókora konferencia formájában. A szervezetről Tony Prior alapítót kérdeztük.

Összehozná a régió sörfőzőit az új Közép-európai kraft sörös egyesület (beerporn.hu)

Idén novemberben padlóig nyomta az innovációpedált a Borsodi, és két olyan fejlesztéssel is kijött, amik messzire sugározzák az újítás és a formabontás üzeneteit. Az egyszeri sörbloggernek mégsem felhőtlen az öröme – tekintsük át, miért nem.

Az ostravai Borsoditól a bőcsi Staropramenig: két illusztráció a sörmultis alternatív valóságok varázslatos világához (Sörbúvár)

2017-ben már hírértéke sincs annak, ha valaki egy különleges sörökre specializálódott helyet nyit, mondhatnánk. De mi van akkor, ha a kínálat több mint háromszáz különféle főzetből áll, a hazai és külföldi komlóvariációk legjobbjaiból? Az online sörboltnak indult BeerSelectionnél ez a helyzet, így muszáj volt megnéznünk magunknak az újonnan nyílt „offline” üzletüket is.

Az egyik legszélesebb sörválaszték a Rákóczinál – BeerSelection (welovebudapest.com)

Tipikus jelenet: tanácstalanul állsz az üzlet többszáz palackos kínálattal rendelkező boros részlege előtt, és fogalmad sincs, hogy mi alapján válassz. Aztán eszedbe jut, hogy majd az ár alapján fogsz döntesz, az úgyis mindig árulkodó. Ki kell ábrándítsunk: ez így nem igaz.

Mitől drága a bor? (winelovers)

Igencsak szoros volt a mezőny az idei Országos Rozé Borversenyen. Végül a 332 beküldött rozé mintából 73 arany- és 190 ezüstérmet érdemelt ki, de sok termelő örülhetett a bronz díjazásnak is. 

Megvan a legjobb 2017-es rozé (hvg.hu)

"Pár éve egy jótékonysági borárverésen kezdtünk el beszélgetni és álmodozni: szerettünk volna egy olyan helyet Székesfehérváron, amely még jobban felpezsdíti a város gasztronómiáját és a borszeretők találkozóhelye lehet. Beszélgetések, tervezgetések, borozások, aztán még borozások következtek, míg most itt állunk a városközpontban, a sétáló utcán, és nézzük, ahogy a helyére kerül a DiVino felirat." Így vált valóra két jó barát, Suralik Attila és Miklós Csabi álma.

Megnyitott a DiVino Székesfehérvár! - mini interjú Miklós Csabival (Juniborbár)

Törökország területének kisebbik része Európában található, nagyobbik része pedig Ázsia délnyugati részén helyezkedik el. A Fekete-tenger és a Földközi-tenger között fekvő Antóliai-félsziget alkotja az ország fő területét. Szomszédjai: északon Grúzia és Örményország, keleten Irán és egy kis részén Nahicseván (Azerbajdzsánhoz tartozik), délen Irak és Szíria, nyugaton pedig az Égei- tenger szigetei, Görögország és Bulgária.

Törökország (Kelet-európai országok borkultúrája)

Görögország a Balkán-félsziget déli végén helyezkedik el, Európa délkeleti részén. Északon Albánia, Macedónia és Bulgári határolja, keleten pedig Törökország a szomszédja. Görögország keleti és déli részén az Égei-tenger található, nyugati partjait pedig a Jón-tenger mossa. Mindkettő a Földközi-tenger keleti medencéjének része, amely sok szigetnek ad helyet. Az ország népessége: 10,8 millió fő, fővárosa: Athén.

Görögország (Kelet-európai országok borkultúrája)

Macedón Köztársaság (FYROM) volt jugoszláv köztársaság, a Balkán-félszigeten található tengerparttal nem rendelkező állam. Szomszédjai: északon Szerbia, északnyugton Koszovó, keleten Bulgária, délen Görögország, nyugaton pedig Albánia. Tagja az ENSZ-nek, KEK-nek, EBESZ-nek és a Nemzetközi Valutaalapnak. A NATO-hoz és az Európai Unióhoz pedig csatlakozási kérelmet nyújtott be.

Macedónia (Kelet-európai országok borkultúrája)

A Bükki borvidék nemrég bemutatót tartott a Magyar Sommelier Szövetség részére. Kellemes meglepetést jelentett a résztvevők számára, hogy végre erről a borvidékről is minőségi termékek érkeznek. Kevesen gondolnák, hogy például Tibolddaróc dűlői a Badacsonnyal azonos értékpontszámmal rendelkeznek. A térség eredetileg a Tokaji borvidékhez tartozott, később Egerhez csatolták, majd végül létrehozták a térség számára a Bükki (korábbi nevén Bükkaljai) borvidéket.

Különleges körülmények között érnek a Mezei pezsgők (borespiac.hu)

Egy denveri szeszfőzde minden évben kiadja limitált mennyiségben készülő, Hópehely névre keresztelt whiskyjét. Annyira bolondulnak az amcsik a nemes párlatért, hogy akár több ezer mérföldet is hajlandóak utazni egy palackért Kolorádó államba.

Magyar tölgyben érik a Hópehely (borsonline.hu)

Ha valamiből, hát koktélkultúrából jó sokáig hiányt szenvedtünk itt, Európa keletibb felén. Most viszont már alig-alig találunk igényes bisztrót vagy bárt saját koktéllap nélkül – ráadásul nemcsak az untig ismételt mojitót vagy pina coladát, hanem izgalmas, merész kombinációkat is egyre gyakrabban látunk rajtuk. Most épp a Pharmából csíptünk el egy príma receptet.

Ilyen a koktél, amiből kettőt iszol, és már nem tudod kimondani a nevét (roadster.hu)

Habár kedvenc Fellininkért és Napbácsinkért valóban ki kell várni a tavaszt, szerencsére a belvárosi teraszok közül sokan akkor sem fújtak visszavonulót, amikor jött a késő őszi eső, szél és télen pedig a mínusz közeli állapotok. Helyette kaptak tetőt, fűtést és forró italokat. Egy szubjektív, 17 szereplős listában összegyűjtöttük, hova mehetünk a 2017/18-as téli szezonban teraszozni.

Kedvenc budapesti téli teraszaink (welovebudapest.com)

Megtaláltuk a tökéletes karácsonyi ízbombákat! Két szuper, könnyen elkészíthető koktél otthonülős estékre és kimozdulós, csajos bulikra.

 

2017. 12. 14.

Trendek és programlehetőségek egy élménygazdag legénybúcsúhoz.

Milyen egy menő legénybúcsú napjainkban? (delmagyar.hu)

Joggal hihetnéd, hogy a következő South Park-epizód tartalmát mesélem, pedig ez a kőkemény valóság: a világnak divatot diktáló New York egyik friss találmánya a becseszve történő jógázás, angol szakkifejezéssel a Drunk Yoga.

Részeg jóga: megvan az a sport, amit bátran bevállalhatsz újévi fogadalomnak (444.hu)

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói megalkották a sachit, az egészséges alkoholt, ami azért egészségesebb és környezetkímélőbb társainál, mert szójából készült tofuból hozzák létre, így tele van antioxidánsokkal, az előállítása során pedig nem képződik hulladék. szójából készült tofuból hozzák létre, így tele van antioxidánsokkal, az előállítása során pedig nem képződik hulladék.

Megalkották az egészséges alkoholos italt (player.hu)

Akár kulcsfontosságú összetevője is lehet a jövő környezetbarát és a fenntarthatóság elvével összeegyeztethető tulajdonságokkal bíró üzemanyagának a sör. A Bristoli Egyetem kémikusai legalábbis megtették az első lépést ebbe az irányba, miután kísérleteik végén előrukkoltak az etanolnál jobb benzinhelyettesítővel. Amihez az alkoholok közül a sör a legjobb alapanyag.

Itt a sörből készült környezetbarát üzemanyag (origo.hu)

HA VALAMI GUSZTUST CSINÁL (délelőtt) az élethez, az a frissen csapolt sör – állította Krúdy Gyula. Márpedig hedonista írónk tapasztalatból tudta, mit beszél! Most akkor bor- vagy sörivó a magyar? Egyáltalán: polgári vagy munkásital a sör? És miért éppen Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Egy kiállításon leltünk rá a habzó válaszokra – a teljesség igénye nélkül kóstoljunk bele a sörtörténetbe!

Legyen a ser a nép itala! (szabadfold.hu)

Budapest belvárosában, illetve a Balaton-parton szép számmal jelentek meg éttermek a gasztroforradalom, ételek, italok pedig a kézművesség jegyében. De hogy ezek valóban felforgatják-e a turizmusra építő szórakoztatóipari egységek életét, vagy csak egy lufiról beszélünk, amely hamarosan kidurran, még nem tudjuk. Mindenesetre a Business Class Magazin feltette a témát érintő kérdéseket a Hedon Kézműves Sörfőzdének, hogy közelebb kerüljünk a válaszokhoz.

Hedonista sörfogyasztás – Merre tart a kisüzem–nagyüzem harca? (bcmagazin.hu)

A felmérések szerint Nagy-Britanniában a megvásárolt kenyér 44 százaléka végzi a kukában. Ettől akadt ki teljesen a Yorkshire-i Wold Top sörfőzde, akik inkább IPA-t és lager sört készítenek a maradékból.

A kuka helyett sörbe megy a maradék kenyér Yorkshireben (beerporn.hu)

Nincs mese, az oroszok találékonysága, ha alkoholról van szó, nem ismer határt. Talán még ma is létezne a Szovjetunió, ha Gorbacsov nem próbálkozik az alkoholtilalommal.

A nagy orosz koktél (drinkunion.hu)

Míg az 1700-as években egy felesnél alig több bort töltöttek egy pohárba, napjainkban már akár fél litert is. A Cambridge-i Egyetem tudósai vizsgálták ezt a fontos kérdést, és arra jutottak, az elmúlt 300 év során a borospoharak mérete meghétszereződött, a növekedés pedig különösen az elmúlt két évtizedben volt jelentős - főleg a borfogyasztás növekedése miatt.

Hétszer akkora lett a borospohár, mint régen (444.hu)

Október végi nyitása óta töretlen a DiVino Kecskemét népszerűsége. Egy kifejezetten jól sikerült zárt körű megnyitó alapozta meg a borbár siker felé vezető útját - Frittman Peti szerint nagyon sokat jelentett, hogy a város vezetősége szép számmal képviseltette magát. "Számomra ez egyenlő volt azzal, hogy a város kiáll a DiVino mellett, bizalmat szavazott nekünk, és hisz abban, hogy hozzá tudunk tenni Kecskemét kulturális életéhez."

Pörög a DiVino Kecskemét! - mini interjú Frittman Petivel (Juniborbár)

Országosan ismert borász Módos Ernő. Ötven éve műveli, és egy ideje tanítja is a szakmát, mint egyetemi docens. Az 1988-ban alapított Alisca Borrend nagymestere, akit nemrég emlékéremmel tüntetett ki a Magyar Bor Akadémia.

Csaknem harminc esztendeje az Alisca Borrend nagymestere (teol.hu)

Nyerspezsgő, champagne vagy habzóbor? Miért számít ma már édesnek a száraz pezsgő? Melyik szexszimbólum volt az, aki nemcsak pezsgővel kezdte a napot, hanem állítólag meg is fürdött benne? Infografikával segítünk eligazodni a buborékok világában.

Tudta, hogy pezsgőfogyasztásban is jók vagyunk? (index.hu)

Már lassan két éve indult a blog, de még mindig nem foglalkoztam behatóbban a japán whiskyvel. Ezt a hiányt bepótolandó, jöjjön egy összefoglaló a távol-kelet elsőszámú whiskynemzetéről!

A Japán whisky - összefoglaló (The Whisky Curator)

Az öreg szeszfőzde 1986-tól a Savanya család tulajdona lett és egészen 2005-ig csak bérfőzéssel foglalkoztak az üzemben. Különleges egyedi szeszfőzde a Sióagárdi, hiszen saját vasúttal rendelkezett. Ez volt az egyetlen szeszfőzde, ahol a pálinkafőzés melléktermékét vasúti sínen, csillével szállították ki az üzem területéről.

„Ott szemben, ott kezdődött minden.” – állunk a Savanya Pálinkaház új épülete előtt Savanya Klárával, a pálinkaház főzőmesterével. (e-Pálinka)

savanya_geza.JPG

 

2017. 12. 15.

A magyar alkoholfüggők körülbelül negyede nő, vagyis legalább kétszázezer ember. Egy részük azonban sosem kap kezelést: nem mer jelentkezni. Vagy ha mégis, otthon azt hazudja, az ortopédiára kell befeküdnie. Az alkohol viszont a négy fal között is ugyanúgy rombol, mint a kocsmákban.

Így iszunk mi – így látja a kórházi terapeuta a női alkoholizmust (nlcafe.hu)

Bármennyire extravagáns, az írónő az utóbbi időben nem ezzel keltett feltűnést; azon kevés magyar hírességek közé tartozik, akik felvállalják alkoholfüggőségüket és a leszokással járó hercehurcákat. Nemrég jelent meg a témáról írt regénye, a Szirén, amitől azonban hiába gondolja az olvasó, hogy megismerheti Karafiáth Orsolya életét, hiszen a könyv jóval több annál.

„Amikor a legmélyebben voltam, akkor sem vette észre a környezetem” – interjú Karafiáth Orsolyával (welovebudapest.com)

Karácsony idején még mértéktartó embertársainkkal is könnyedén megesik, hogy többet gurítanak le a kelleténél, nem beszélve azokról, akik alapból szeretik emelgetni a poharat. Amennyiben nem akarunk az ünnep hátralévő részében fejfájás és émelygés tüneteitől küszködni, jobb, ha megfogadjuk az ausztrál dietetikus, Melanie McGrice tanácsait.

Karácsonyi másnaposság? Van rá gyógymód! (haon.hu)

A BBC piakalkulátora egyszerű, mint az egyszeregy: beírja a megfelelő sör-, bor- és töményértékeket (azt, hogy mennyit ivott a múlt héten), az országot, ahonnan jött, és megnyomja a kék gombot.

Piakalkulátor: helyezze el magát a világ alkoholtérképén (hvg.hu)

Az elmúlt években a svéd sörök téli fellelőhelyén, az IKEA-ban hiába kerestem őket, csak a saját márkást árulták nagy bánatomra. Ezt a mulasztást, most az ALDI pótolja vasárnaptól. Az árak olyanok, amilyenek, de az ünnep közeledtével kicsit többet hajlamos megengedni magának az ember. Főleg, mert külföldi magas minőségű újhullámos sörökkel nem szoktak szolgálni a boltokban.

Kézműves sörakciók (Sörfigyelő)

Zip’séknél zizeg az év vége. A miskolci sörüzem alighanem a szemei előtt rebegteti az ábrándot, hogy bár nem lehet mindenbe beletenni a zip’s sört, de törekedni kell rá. A legutóbbi eredményeik: Zip’s a samponban, szappanban és a szakállolajban, Zip’s a chiliben, Zip’s a Jameson whiskey-s hordóban.

VIGYÁZAT: A külvilág zip’s sört tartalmazhat! – Kreatív Kollaborációk (kocsmaturista.hu)

Bárki tudna otthon, a saját konyhájában iható sört főzni? Miért olyan drágák a kézműves sörök? Tényleg a savanyú sör lesz jövőre a divat? Sörfőző mestert, kocsmatulajdonost, séfet kérdeztünk a kisüzemi sörökről.

Szoktasd magad a gondolathoz: jövőre a savanyú sör lesz a divat (divany.hu)

Teljes pompájában ragyogó ötcsillagos szálloda grandiózus bálterme, estélyi ruhában és csillogó ékszerekben pompázó hölgyek, szmokingos urak, pezsgő a kézben, kiváló társaság, kaszinó és sztárfellépők előadásai a programok között, és az a bizonyos nyolc hazai csúcstétel: összeállt a 13. Magyar Borok Bálja menüje és programja. Minket persze legjobban a bor- és ételsor érdekelt.

Ennél magasabb már nem lehet az élet (winelovers)

A Malatinszky Szőlőbirtok az idei évben ünnepli fennállásának első húsz évét. Az évforduló alkalmából Malatinszky Csaba rendhagyó születésnapra invitálta azokat, akik tanúi voltak az elmúlt húsz évnek. Torta helyett karakteres borkülönlegességek, közhelyek helyett tartalmas pódiumbeszélgetés, ünnepi feszengés helyett közvetlen, baráti hangulat tette emlékezetessé az estét.

Malatinszky Csaba: Különbség van borkultúra és bor-civilizáció között (vinoport.hu)

Rendkívül népszerű téli ital hazánkban a forralt bor, amivel télen gyakran találkozhatunk karácsonyi vásásrokon. Egy borkereskedés szerint három tényező szavatolja a jó forralt bor minőségét: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék és korszerű csapolási technológia.

Forraltbor-figyelmeztetés: már ránézésre meg lehet mondani, melyik a keserű (penzcentrum.hu)

A Cambridge Egyetem új kutatásából az derült ki, hogy rendkívül megnövekedett a boros üvegek mérete az elmúlt 300 évben, ehhez pedig több ok is vezethetett.

Nem fogod elhinni, mennyivel több bor van egy üvegben, mint 300 éve volt, vajon miért? (nuus.hu)

Kaliforniában már januártól lehet iszogatni a THC tartalmú sauvignon blanc-ot, amit a Rebel Coast Winery kezdett el gyártani.

2018 elején érkezik a marihuánás bor (nuus.hu)

Van egy whisky, ami nem skót, mégis előfordul, hogy csak sorsolás útján lehet hozzájutni és Tokyo legfelkapottabb és legjobb whiskybárjaiban sem feltétlenül kapható, esetleg csak a pult alól. Ez a Karuizawa. Ismerjük meg közelebbről a japán whiskyk legkeresettebbjét és legritkábbikát!

Karuizawa - a prémium whisky japánul (The Whisky Curator)

Ha épp nem az Erzsébet tér fűvel borított részén, egy palack IPA-val a kezünkben keressük a hipsztermegváltást, hanem elegánsan felöltözve vesszük nyakunkba a várost, még akár arra is ráeszmélhetünk, hogy itt a legmagasabb az egy főre jutó minőségi koktélbárok száma.

Kozmopolita bár, amibe jutott pár löket őrültség is — Vad koktél a Blue Fox The Barból (roadster.hu)

Bari Nápoly után a második legnagyobb dél-olasz város és bár teljesen sajátos a karaktere, élményvilága, volumenében mégis jobban emlékeztethet Nápolyra, mint a kisebb, nyugodtabb pugliai településekre. Egy városon belül rengeteg életérzés hajtható: marcona óváros, csillogó modern belváros, hosszú tengerpart, nyers kikötői életképek. 10 kocsmát jártam be.

BARI – Puglia régió Nápolya? – 10 kocsma messze délen (kocsmaturista.hu)

kocsmaturista-bari-kocsmai-bar-cicchetto.jpg

 

2017. 12. 16.

Ahány nemzet, annyiféle karácsonyi étel. Az ünnepi fogások mellé pedig egy-egy pohár ízletes sör is passzol a sörnemzetek Európájában.

Sört karácsonyra! – Így lesz a karácsonyi menü szerves része a sör (funzine.hu)

Lehet, azóta, hogy megszületett főztek már jobb pilseni típusú sört Csehországban, de az etalon mégis mindig a Pilsner Urquell marad.

Az első láger (drinkunion.hu)

 karácsony egy végletes, mai kifejezéssel megosztó ünnep. Magányos embereknél ilyenkor hipp-hopp kinyílnak a gázcsapok, felpenderül a jól megcsomózott kötél a mestergerendára vagy egy panelház tetejéről száguld a betonba egy kamikaze ikarusz. Hálistennek van azért pozitív példa is, mint például az enyém, aki kifejezetten szereti - akár egyedül is - ezt az ünnepet.

Hulla pelyhes (Beers & Books) 

A borról szóló könyvekből annyi van, hogy azzal meg lehetne tölteni egy könyvtárat, szóval adódik a kérdés, hogy 1) miért írnak emberek újabb és újabb könyveket a borról, 2) miért írunk róla mi? Eláruljuk.

Megjelent a borkalauz, ami feleslegessé tesz minden borkalauzt (roadster.hu)

Bio, bioorganikus, biodinamikus – fogalmak, melyeket többnyire egymás szinonimáiként használunk, holott nem egészen ugyanazt jelentik, különösen nem a bortermelők számára.

Dinamikus vagy organikus-e a biobor? (gusto.hu)

A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett az utcán árusított forralt borok piacára is az idei téli vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.

Kiderült a jó forralt bor titka (tozsdeforum.hu)

Fenséges borcsokoládéval és egy hatalmas durranással várja Badacsony a látogatókat a hétvégén.

Fenséges borcsokoládéval és egy hatalmas durranással várja Badacsony a látogatókat a hétvégén (origo.hu)

Pezsgőt bárhol, bármikor - így szól a méthode traditionnelle-ampullával beoltottak alaptézise. Ha csak egy italt mondhatnánk, biztos nem találnánk addiktívabbat a pezsgőnél, és ennek a furcsa jelenségnek több oka is van.

Öt pezsgő, ami minden napot ünnepivé tehet (player.hu)

A pálinkák vitathatatlanul sláger italfajtának számítanak. András ma két különleges, díszdobozos, de ízében sem átlagos italt mutat be nekünk.

 

2017. 12. 17.

A legrégibb említés a cseh-morva határon fekvő Polnáról 1242-ből való. A polnaiak viszonylag gyorsan megtanulták örömüket lelni a seritalban, s így 1442-ben saját sört kezdtek főzni. Ez az év a sörfőzde alapításának éve. A világos és vörös sör-, valamint a pálinkafőzés előjogát Hynek Ptácek, a polnai uradalom birtokosa adományozta Polna városának.

A polnai Mestan sörfőzde (Serteperte)

Megtalálni a karácsonyi menühöz tökéletesen illő bort, legalább olyan fontos az ünnepekre készülődve, mint kiválasztani a megfelelő ajándékot szeretteink számára. Hogy kinek melyik jelent nagyobb kihívást, számos dologtól függ, ám hogy a bor-étel párosítással már ne legyen gondjuk, megmutatjuk, melyek azok a borok, melyek könnyedén beszerezhetők, jó áron elérhetők és melyeket még a borszakértő is szívesen ajánl halászléhez, töltött káposztához, vagy éppen diós bejglihez.

Igyon a karácsonyi menühöz tökéletesen illő borokat! (origo.hu)

A gint nevezte meg kedvenc italának a britek majd harmada, az ital forgalma a szigetországban az utóbbi hat évben megduplázódott.

Mi a britek nemzeti itala? Nem a whisky (hvg.hu)

Már minden hozzávalót beszereztél a kedvenc ünnepi desszertjeidhez? Akkor jöhetnek az italok! Mutatjuk a legszebb és legfincsibb koktélokat, amiktől még szuperebb lesz az idei karácsony!

Karácsonyi koktélok, amiket ki kell próbálnod (cosmopolitan.hu)

Állítólag már 30 éve hagyomány, hogy a kensingtoni pub pazar karácsonyi pompába öltözzön, amire a tulajdonosok idén sem sajnálták a pénzt.

90 karácsonyfával és 21 ezer ünnepi égővel díszítették a világ legkarácsonyibb kocsmáját (nlcafe.hu)

Három éve készül az alkoholizmus visszaszorítására szolgáló állami program, egyelőre minden eredmény nélkül. A becslések szerint Magyarországon csaknem egymillió ember fogyaszt alkoholt rendszeresen, a szesztől való függés pedig népbetegségnek tekinthető.

Nyoma sincs a kormányzat alkoholpolitikájának (hirtv.hu)

Van, ahol sokan annyira fölösleges formalitásnak tartják a házasságkötést, hogy az emberek óriási álesküvőkön bulizzák ki magukat.

Talán még nem hallott az új őrületről: kamuesküvőnek hívják (hvg.hu)

fake-wedding.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr813439413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása