.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 12. 13. - apuska
Pubsy - a közösségi kocsmakereső

Kocsmakeresés sosem volt még ilyen egyszerű! Csak indítsd el az appot, és már láthatod is a környékeden lévő kocsmákat. Ha egy kocsmát nem találsz, néhány pillanat alatt feltöltheted!

Kezdetben vala: kocsmakereso.hu

A mögöttes oldal 2010 és 2013 között futott igazán nagyot. Bár voltak a műfajban egyéb próbálkozások (szeszkazan.hu - 2003-2009, kocsma.com - 2004-2006, ittasellato.hu - 2005-től, kocsmakommando.hu - 2006-2008), Magyarország legnagyobb kocsmaadatbázisát ők tudták a magukénak, annak csúcspontján közel 3000 kocsmával. Egyszerű webes felülete kvázi mobil webalkalmazásként is működött, így az okostelefonok hőskorában baromi hasznos segítségnek tűnt, ám elterjedésének egyik akadálya volt a mobilinternet horror ára, illetve a korlátozott webes funkciók. Előnye a mai alkalmazásokkal szemben? A kocsmák a Google találatokban is megjelentek, és az IMDB-hez hasonlóan a Kocsmakeresőre feltöltött kocsmák értékelése is azonnal látszott.

Azóta más szelek fújnak. Mindenki okostelefonnal rohangál, kb. sose szakadunk le róla, és úgy töltjük le a különféle alkalmazásokat a végeláthatatlanul széles választékból, mintha köteleznének rá. Már ha rátalálunk a valós igényeinknek megfelelőre, már ha valóban használjuk azokat a letöltés után.

pubsyapp.jpg

Majd megszületett a Pubsy

A kocsmakereso.hu egyszemélyes kísérleti projekt volt, mi nem váltotta be a hozzáfűzött üzleti reményeket. És itt jött egy nagy szünet. Ebben az időszakban bontogatta szárnyait teljesen új szereplőként a PubHunter, mely a vérprofi hozzáállás ellenére se hozta meg fejlesztőinek a várva várt sikert. 2016-ban ebbe a légüres térbe érkezett vissza a kocsmakereso.hu ötletgazdája, kezdte újra kitalálni a funkciókat és megjelenést, majd rakta össze a Pubsy alkalmazást Androidra és iOS-re.

A Pubsy egy felettébb egyszerű mobilapplikáció, amely segít megtalálni a környék kocsmáit különböző szűrőfunkciók beállításai mellett. Ha hiányzik belőle egy kocsma, néhány egyszerű lépéssel magad is feltöltheted. És pontosan ez a lényeg! Mert a Pubsy kizárólag akkor lehet eredményes, ha felhasználói aktívak, egy komolyan vehető közösségi adatbázist dobnak össze, azt folyamatosan karbantartva, frissítve.

De nézzük meg részleteiben, mert az ördög úgyis ott bújik meg:

pubsylogo.png

A program színei: narancs, fehér, fekete. Telepítését követően egy 6 képernyőből álló gyorstalpalót kapunk a legfontosabb tudnivalókról magyar nyelven. Ügyes!

A címsorok a következők: Mi a Pubsy? Pontok, szintek. Kitűzők. Van egy jó ötleted? Ne igyál egyedül! Aktuális helyed.

pubsy-intro01.jpg

pubsy-intro02.jpg

Majd ott teremsz a főoldalon, felsorolva a környék kocsmái, a lista elején a hozzád legközelebbi, és meg is mondja, hány méterre. Csupán egyetlen bökés rá és kiderülnek a részletek, vagy akár térképen is megnézheted az elhelyezkedésüket.

pubsy-app01.jpg

Te is érdemben hozzátennél? A Facebookon keresztül tudsz a legegyszerűbben bejelentkezni, vagy ennek hiányában regisztrálnod kell. Innentől már sima ügy. Jelölhetőek az olyan extrák egy-egy hely esetében, hogy van-e kiülős része? Elfogad-e bankkártyát? Van-e kézműves sör? Van-e melegétel? Van-e sportközvetítés? Van-e wifi? Kutyabarát, esetleg kerekesszékkel megközelíthető-e? És megadható a nyitvatartás is. Bár ennek módja sokkal kifinomultabb is lehetne.

pubsy-app02.jpg

Ha lövésed sincs, hol vagy, az sem baj. Elég rányomni az útvonal gombra, megmutatja merre az arra, és ha az áttekintő nézet kevés, átdobathatod vele magad a Google Maps-re, az meg jó szokása szerint odanavigál lépésről lépésre.

pubsy-app03.jpg

Tetszik a hely? Értékeld csillagokkal, jelöld kedvencnek! Különböző aktivitásaidért még pontokat is kapsz, amiket be lehet váltani virtuális kitűzőkre. Itt csak halkan kérdem: ha nincs mögötte kézzel fogható nyeremény vagy prémium szolgáltatás, motivál ez bárkit? Legalább egy toplista lenne, a miheztartás végett. Több mint 50 kocsmát töltöttem már fel. Érdekel, van-e rajtam kívül bárki más, aki hasonlóan lelkes?

pubsy-app04.jpg

A szűrési feltételek alakíthatóak maximum távolság és extrák alapján. Ha konkrét helyre keresnél, csak írd be a nevét. Ha idegen városba utazol és előre tájékozódnál, csak változtasd meg az aktuális város nevét. A helyszínen kiderül, hogy az adatbázisban található kocsma időközben bezárt? Nagyon hiányzik innen egy gomb, hogy ezt lehessen egy admin felé jelezni.

pubsy-app05.jpg

És a lényeg csak most jön: a kocsma hozzáadása funkció. A legfontosabb gomb, amivel te is kiveheted a részed a pubsyskodásból, és ami annyira lehet előnye, mint rákfenéje az egésznek. Mert ugye direkt vagy akár véletlen, bárki széttrollkodhatja az egészet - bár egy közönséges véleményezés is a poklok poklát szabadíthatja el. Esetleg szimpla bénaságból duplán töltenek fel egy helyet (van rá példa), rossz nevet/címet vesznek fel hozzá, a térképen rossz helyre teszik - könnyen félrevihet a GPS -, vagy csak szar fotót készítenek róla. Az elsődleges képet nem lehet módosítani. Az elsődleges képből automatikusan készül egy négyzet alakú indexkép, és persze abba se lehet belenagyítani. A feltöltött kocsmáknak nincs gazdája, pedig lehetne a felhasználó, aki feltöltötte. Eleve tök jó lenne más felhasználókkal kommunikálni, ha már közös a hobbi, ez összehozná az embereket. Akár a Wazze mintájára a többi felhasználó helyadatait is mutathatná, ha lenne egy ki-be kapcsolható kocsmázás állapot, mi ezt aktiválja. Akár egyéni kocsmatúrákat is össze lehetne rakni benne.

pubsy-app06.jpg

pubsy-app07.jpg

A Pubsy célja nemes, alapgondolata nagyon szimpatikus. Számtalan közösségi alapon működő alkalmazás ért már el komoly sikereket, közülük az Untappd-ról anno írtam is. De mi kell hozzá, hogy egyik-másik elérje az ingerküszöböt, felkapják, és széles körben ismert legyen? A Google és a Facebook árnyékában van-e esélye bárkinek Magyarországról indulva?

Bízom benne, hogy helyi igényekre szabva, újszerű funkciókkal, igen. A Pubsy közel nem hibátlan, küszködik néhány gyerekbetegséggel, ugyanakkor nincs túlbonyolítva, szerethető. Lehetne belőle tökéletes alkalmazást faragni, csak hova tovább utána? Ha a megtérülés esélye ezúttal is döntő szempont, érdemes-e bele még energiákat fektetni? Aggódom, hogy a 3.2.1-es verzió jelenti a Pubsy  végét, és a legjobb kocsmakereső alkalmazások versenyében csupán egy hiú reményekkel kecsegtető ígéret marad.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2913451355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása