.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 11. 20. - apuska
Alko hol?

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények: 
Aki keres, talál. A Heti sajtó témáit se a legyek hordják össze, de még csak nem is a robotok, szóval legalább annyira becsüljétek meg, mint mi az ingyenpiát.

Hétszentség'17/46

2017. 11. 13.

Hát ez nagyszerű! Egy német kutatás szerint boldogok leszünk, ha sörözünk, egy amerikai egyetemen pedig rájöttek: a mértékletes sörfogyasztás segíthet az érrendszeri betegségek, a diabétesz, a vesekő és a szellemi képességeket érintő betegségek kockázatának csökkentésében is.

Csupa jó hírünk van: boldog és egészséges leszel a sörtől! (beerporn.hu)

Rizmajer József édesapja, sőt már a nagyapja is szikvizes, vagy ahogy ő mondja, szódás volt. Saját bevallása szerint azért lett „sörös”, mert tetszett, hogy a maga ura és nem kell sok emberrel foglalkoznia.

“Minden a szikvízzel kezdődött” – a Rizmajer Kézműves Sörház története 1. rész (hrglobe.hu)

Néhány lapszámmal ezelőtt írtunk a magyar kisüzemi sörök nemzetközi sörversenyeken elért sikereiről. Egy arany, ezüst vagy bronz diploma ugyan örömteli dolog, de igazi értéke akkor van, ha a mögötte álló sör el is érhető a fogyasztók számára, és nem csak itthon, hanem más országokban is. A sörexport azonban egyfajta misszió is, a magyar kraftsör meg- és elismertetésének missziója, amiről Soós Olivérrel, a Hudi Hudi kft. tulajdonosával beszélgettünk.

Budapest Hercege Meghódítja Európát (vendeglatasmagazin.hu)

Ha valamit kifogásolhatunk Prága talán leghíresebb és legismertebb sörözője, az U Fleku kapcsán, az a prágai viszonylatban magas árak, és hogy a hely ma már a turisták áradata miatt, inkább idegenforgalmi látványosság, mint egy jó kis prágai kocsma.

Sörturisták paradicsoma (drinkunion.hu)

Istenek ajándéka, istenek itala: így szokták emlegetni a bort. Gazdag Attila cserfői birtokán bianca, pölöskei és ottonel muskotályok, cserszegi fűszeres fehér szőlők, és vörösbornak való Zweigelt várja évről-évre, hogy leszüreteljék, és néhány hónap múlva palackba kerülhessen. Gondolták volna, hogy a borral is úgy kell bánni, mint egy nővel, hogy végül valóban illatos és zamatos nedűt tölthessünk a poharunkba? Bizony, folyton-folyvást foglalkozni kell vele…

A bor olyan, mint a nő: folyamatosan foglalkozni kell vele (kanizsaujsag.hu)

Szekszárd az egyik legdinamikusabban fejlődő borvidék. Ez egyrészt köszönhető az olyan helyi, fiatal borászok, mint Sebestyén Csabi nyitottságának és közösségi összefogásának, másrészt annak a lelkes és nélkülözhetetlen marketing munkának, amit Sebestyén Csilla végez. A Sebestyén testvérek esetében így többszörösen is igaz a címben szereplő felkiáltás. Együtt nem csupán a szekszárdi borok hírnevét erősítik, de egymás munkáját is tökéletesen kiegészítik.

„Egységben az erő!” - interjú Sebestyén Csabával (Juniborbár)

Borbély Tamás, badacsonyi borász. Fiatal kora ellenére már ötször felmerült a neve az „Év bortermelője Magyarországon” megmérettetés kapcsán, 2012-2016 között ott volt a legjobb 5 között, akik közül kikerült a nyertes. De, mint már tudjuk, ebben az évben sem lesz ez másképp, mivel idén is a jelöltek közé választották. Nem véletlenül. A Borbély Családi Pincészetet több nemzedékes családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban.

A Borbély családi pincészet rózsa- és ékköve (Dekantáló)

A legenda szerint az örmény föld a borkészítés bölcsője, és maga Noé ültette el az első szőlőtőkéket az Ararát-hegy oldalába. Erről a legendáról szinte minden helyi borászat honlapján olvashatunk.

Örményország (Kelet-európai országok borkultúrája)

Van már olyan applikáció, ami a genetikai tulajdonságok alapján bort ajánl a felhasználójának. Egyelőre még inkább csak játékról van szó, de a DNS alapú bor- és étlap itt kopogtat az ajtónkon.

Mutasd meg a DNS-ed, megmondom, melyik bor fog ízleni neked (boraszportal.hu)

„2009-ben a feleségemmel amolyan hirtelen felindulásból indultunk neki a pálinkaház megépítésének. Annak idején itt csupán egy lucernaföld volt”. – kezdjük a beszélgetést Rácz Ferenccel, a Rácz és Rácz Pálinkaház tulajdonos ügyvezetőjével. Azt mondja, hogy gyerekkora óta szeretett kísérletezni, először csak kicsiben a maga örömére. Tizennyolc évesen már megfőzte az első pálinkáját, azt mondj, hogy a nagyapja szerint ekkor és ezzel vált emberré.

Szigetköz Lelke Pálinkaház, Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft (e-Pálinka)

A koktélozás a nagyvilági élet egyik szimbóluma, ez nem vitás, a koktélpartik külön műfajt jelentenek. A legstílusosabb italoknak gyakran érdekes történetük van – mi most négy legendás koktélról mesélünk. Szilveszterre már betanulhatja őket!

A csalóka, a bányász, a vitatott és a kozmopolita: koktélok a világ körül (travelo.hu)

A száraz novembert idén is meghirdették, mi mégis találtunk olyanokat, akik nem tartják. Sőt.

 

2017. 11. 14.

Pablo Escobar - ahogy azt már a Serteperte is megírta - egy kedves unszimpatikus fiatalemberként kezdte a pályáját, majd nagyban játszó drog báróvá vált, aztán lőttek neki. Az Escobeer címkéjén látható "úriembert" ránézésre még egy utcai cipőpucolással sem bízná meg szívesen az ember, nemhogy a házába behívja.

"Előre kurvák, gengszterek" - Escobeer (Beers & Books)

A Budai borvidéknek mára már csak az emléke maradt meg, pedig a Sas-hegy vagy a Gellért-hegy szőlőiből készült budai vörösbor valamikor Európa-szerte ismert volt. A Szentendrétől Óbudán át a Tétényi-fennsíkig tartó Buda–Sashegyi borvidék történetének a 19. század végi filoxérajárvánnyal vége szakadt, de ha figyelmesen sétálgatunk a budai lankákon, ma is ráakadhatunk a szőlőművelés nyomaira.

Ma is érdemes a budai bor nyomába eredni (origo.hu)

Évszázadokkal korábban kezdhetett el az emberiség bort termelni, mint ahogy azt eddig sejtették kutatók. Legalábbis erre utal egy lelet, amit egy grúziai ásatáson tártak fel régészek.

A borkészítés legrégebbi nyomait találhatták meg Grúziában (444.hu)

Van valami a könnyed olasz pezsgőkben, ami a legjobbat hozza ki az emberből, legyen az világhírű zeneszerző, librettista, vagy egyszerű borújságíró. November 7-én az Operaháztól tíz perc sétára, a Borkollégium épületében Krasznai Zsófia vezetésével győződhettünk meg erről magunk is.

Prosecco ária (vinoport.hu)

Betörők kiraboltak egy párizsi whiskyszaküzletet és 673 ezer euró (210 millió forint) értékben 69 palack gabonapárlatot, köztük 100 vagy 200 ezer eurós ritkaságokat vittek magukkal - értesült a francia sajtó.

Itt az igazi nagy whiskys rablás: 200 milliós a kár (atv.hu)

Nagyon sokat beszélünk arról, miért rossz az alkohol, miért káros az alkoholfogyasztás. Pedig legalább ilyen fontos tudnunk, hogy miért jó. Merthogy valami jónak lennie kell benne, ha már egy huszonnégy éves lány is eljuthat odáig, hogy függőnek tartja magát. Névtelen szerzőnk is ilyen. Leírta, hogy neki mit adott az alkohol, de leginkább azt, hogy mit vett el tőle.

Mit ad egy huszonnégy éves lánynak az alkohol? – Önvallomás (nlcafe.hu)

Ray Lewis ABS-ben - azaz autoerejsztési szindrómában - szenved, amely azt jelenti, hogy mindenféle szénhidrátból és cukorból alkoholt állít elő a bélrendszere. Lewis minden nap részeg volt, egészen addig, amíg 2015 szeptemberében diagnosztizálták a betegségét.

Szenved, mert az ételből alkoholt állít elő a szervezete (borsonline.hu)

Karafiáth Orsolya Szirén című, negyedik regénye három generáció nőtagjainak életén keresztül mutatja be, miképpen cipeljük tovább a korábbi nemzedékek terheit, szorongásait és függőségeit. Az írónő kendőzetlen őszinteséggel beszél alkohollal „nyakon öntött” új művéről, hazánk alkoholkezelési stratégiájáról és a #metoo-kampányról.

„Amit az alkohol ad, azt később vissza is veszi” (kortarsonline.hu)

karafiath-sziren.jpg

 

2017. 11. 15.

November eleje óta terjed a neten egy számla másolata a hozzá tartozó történettel. Egy ismeretlen ebben azt írja, hogy angol barátjával ment be a Dob utca elején található Foxtrott Gentleman's Clubba, ahol állítólag két korsó sört ittak, és egy-egy kis zacskó sós mogyorót ettek, majd a számla 39 600 forint volt. A történetnek nem mindegyik része igaz, de ha nem figyel az ember, tényleg fizethet 18 ezer forintot egy sörért Budapest belvárosában.

Hogy kerülhet 18 ezer forintba egy sör a bulinegyedben? (index.hu)

A kézműves sörök között létezik egy, amelyik különlegesebb a különlegesnél. A SHARE közösségi sör, a társadalmi felelősségvállalásért jött létre. Egyik alapítóval, Alvégi Lócival beszélgettünk az indulásról, jelenről és jövőről.

Soha olyan jóízűen nem ittam sört előtte (tudatosvasarlo.hu)

A hazai sörös helyzet fokozódik, újabb nagyüzemi brand szállt fel a trendvonatra.

A Borsodi Nitró az új Soproni IPA? (player.hu)

A családdal jellemzően nem a horvát tengerpartra jártunk nyaralni, hanem például Prágába, Münchenbe, Pilsenbe, és egyszer, amikor Münchenben jártunk valaki mutatta sétálás közben, hogy az ott a müncheni sörfőző egyetemnek az egyik épülete. 12-13 éves voltam akkor, és ezen azért ledöbbentem. Látta a fater is, hogy megfogott a dolog, és kész volt minden költséget állni, ha én odamegyek.

A sör diplomáciai fegyver (dobp.hu)

Ezt egy főzés ellen beoltott legénybúcsús csapat is megoldja, akár pár sör után is! Elrontani lehetetlen és tök finom! Nem másról van szó, mint egy brutálisan sörös és fokhagymás sült kolbászról.

Megmutatjuk a világ legegyszerűbb sörös receptjét! (beerporn.hu)

A kis sörfőzdék termékei jellemzően jóval drágábbak a a nagyüzemi lágereknél. És ez így van rendjén, hiszen kreativitásnak és a sörben megfogalmazódó intuitivitásnak ára van.

Niche-sörök (drinkunion.hu)

Szeptember végén számoltunk be róla, hogy az Őrségi Sörfőzde Pipacs néven indította el első termékét. A Sörfőzde alapítói szentgotthárdiak, Szilágyi Gábor, Kozó Tamás, Nagy Bálint és Nagy Dávid, valamint Csörnyi Róbert indította útjára a márkát. Közülük most Csörnyi Róberttel beszélgettünk.

Regionális márkát szeretnénk építeni (closer.hu)

A magyar borpiacról és a magyar lakosság borfogyasztási szokásairól készíttetett felmérést a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az eredményből többek között kiderül, hogy az alkoholos italok közül a bor elutasítottsága a legalacsonyabb.

A bor általános megítélése pozitív (agrotrend.hu)

Egyre több brit étteremben és vinotékában lehet minőségi magyar borokat kapni. Nem véletlenül: Európa egyik legfontosabb, éves szinten mintegy 38 milliárd fontra rúgó borpiacán azért kaptak rá a kárpát-medencei borokra, mert néhány lelkes magyar kereskedő „megfertőzte” ízlésével a legnevesebb borszakértőket és Michelin-csillagos séfeket.

Nő a kereslet a minőségi magyar borok iránt Angliában (boraszat.hu)

Van olyan magyar bor, ami kiválóan illik a szusihoz, állítja Hideko Maekawa borújságíró, aki három és fél éve él Magyarországon. A szigetországban azonban még egyelőre a koshu és a sócsú a menő.

Mit gondolnak a japánok a magyar borról? (boraszportal.hu)

Skócia és Wales parlamentje 2012-ben fogadott el egy olyan szabályozást, amellyel minimumárat vezetnek be az alkohol tartalmú italoknál. Öt éves jogi herce-hurca végére került pont kedden, amikor a brit legfelsőbb bíróság elutasította a skót whisky-gyártók panaszát. Ezzel a szokatlannak tűnő szabályozással Skócia új eszközt vet be az alkohol elleni harcban, mert a legtöbb országban a magas jövedéki adóval próbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást.

A skótok drága piával a harcolnak a szegények alkoholizmusa ellen (merce.hu)

A Zöld Kancsóba nagyjából tíz éve én is a gyakran jártam, de Kocsmaturista éveimben eddig elmaradt a visszatérés. Sokat változott azóta. Könnyű kizárásos alapon megtalálni.

Mesél a Kocsmamester #1 – Zöld Kancsó, Budapest, Zugló (kocsmaturista.hu)

zold-kancso-jelenet.jpg

 

2017. 11. 16.

Biztosan te is elgondolkoztál már néhányszor azon, hogy miért is kell ebben a rohadt kocsmában üvöltözni ahhoz, hogy a melletted iszogató haverod megértse a mondanivalódat a zavaróan hangos zene mellett. Íme, itt a válasz rá.

Tudományosan igazolt oka van, hogy miért olyan hangos a zene a szórakozóhelyeken (player.hu)

A Minnesota Modell által munkát, barátot és jobb életet is nyertek Debrecenben a szenvedélybetegek. 

Alkoholisták megrendítő vallomásai a Kenézyben (haon.hu)

Érdekes dolog az alkohol. Tulajdonképpen az egyik legerősebb függőséget okozó szer a drogok közül, mégis legális. Sőt, egyenesen kultúrája van hazánkban. Egy pszichológussal beszéltünk arról, hogy miért iszunk.

Száraz November: arról, hogy ki az alkoholista (szabolcsihir.hu)

A végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájára felkerült a Csíki Sör Magyarország Kft. A NAV rendszerében az szerepel, hogy november 12-én a tartozás fennállt. Azóta elvileg meg is szűnhetett, az adatokat ugyanis hetente frissítik.

Végrehajtás alatt: a Csíki Sör felkerült a NAV listájára (hvg.hu)

A békésszentandrási sörfőzde 2014 2013 óta Esthajnal néven mutatja be a szezonális, karácsonyi sörét. A 2013-as még "régi" érában főzött gyümölcsös után, 2014-ben jött a nagyon megosztó lucfenyős, 2015-ben egy kevésbé megosztó darabbal, egy füstös búzával, 2016-ban pedig egy folyékony After Eight-tel, egy mentás-csokis stouttal kezdték meg a söradventet a főzdében. De mit tartogatnak idén a számunkra?

Esthajnal '17 - Earl Grey Porter (Sörbúvár)

Mire kell odafigyelni sörfőzés során és milyen jellemző jegyek határozzák meg az American Pale Ale-t? Az Édes Érzés és a Fehér Nyúl Sörfőzde sörszemináriumán ezek a témák kerültek terítékre.

Sörszeminárium: terítéken az American Pale Ale (berporn.hu)

November közepe van, megjött a nem feltétlenül várva várt hideg, közeledik a Karácsony, a belvárosi utcákon járva óhatatlanul is elér a szaglószervünkhöz a különféle forró téli italok jellegzetesen fűszeres illata. Forralt bor, forró tea, boros tea, puncs, tüzes bólé, forró csokoládé...minden ami édes és markánsan aromás. A mezei sörfogyasztó számára persze rögtön felmerül a kérdés, hogy a sör miért marad ki ebből a jellegzetes téli választékból? Természetesen a sörök hívei számára a hideg sör, a SÖR, de vajon tényleg annyira elvetemült gondolat a maláta-komló levünket forrón elfogyasztani?

Jöhet egy bögre forralt sör?! (Jaromír '68)

A szőlész-borász szakmai önkormányzat reprezentatív piackutatást végeztetett a magyar borpiacról és a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól.

Így választanak bort a magyarok (gusto.hu)

Önök előtt van a kép a különböző színes textildarabokból összevarrt patchwork takaróról? Csak mert ősszel valahogy ehhez hasonlít legjobban a villányi térség, ahol a földutak illesztik össze a színes négyzeteket formázó szőlőtáblákat. Mi októberben két nagybirtokon és egy kisebb kézműves borpincében jártunk, amelyek az életérzés alapú borozásra rendezkedtek be a mediterrán klímájú Villányi borvidéken.

Két borbirtok és egy pincészet, amit Villányban látni kell (travelo.hu)

Hegyekben áll otthon az alma, de nem tudod, mit kezdj vele? Már gondolni sem tudsz az almáspitére, és nyers formájában is unod már? Akkor itt az alkalom, hogy kipróbálj valami egészen egyedit: készítsd el a saját cidered, mégpedig otthon.

Készíts otthon saját cidert! (winelovers)

125 éves Vörös Kutya. Pontosabban, ennyi lenne a Red Dog, ha nem söpri el az alkoholtilalom.

125 éves Vörös Kutya (hvg.hu)

Az Árpád Pálinka, a méltán híres és elismert pálinka manufaktúra a szokásos, de mindettől függetlenül a maga nemében egyedi kisüsti, prémium és exkluzív termékkínálata mellett most egy sajátos, különleges és mindenképpen újszerű ajánlattal készül a közelgő karácsonyra.

Pálinka Sommelier! Új fogalmat vezet be karácsonyra az Árpád Pálinka (hir6.hu)

Eljött a tél. A Kapitány hajóját egy veszprémi szárazdokkba vontatták és tengeri csavargásai helyét átvette a kandalló melletti koktélozás. Marék trópusi gyümölcs karéjában kóstolásra vár egy üveg víztiszta rum, mai vizsgálódásunk tárgya. "A melasz édessége borsos fűszerekkel, kókusszal, banánnal, vaníliával és citrusfélékkel keveredik" - ajánlja gyártója - így a körítés szinte teljesen tükrözi összetevőit.

White Morgan rum (Aperitif)

A Washington állambeli Woodinville lepárlót eladták a Louis Vuitton Moet Henessy-nek (LVMH), ami többek között a skót Glenmorangie és Ardbeg whiskymárkákat is birtokolja. Be is mutattak két újdonságotmindjárt .

Woodinville újdonságok (The Whisky Curator)

Már több, mint egy hónap eltelt a 2017-es Whisky Show óta, amit idén is a budapesti Corinthia Hotelben rendeztek meg. Így már kellőképpen leülepedtek a dramok bennem és hátradőlve elolvashattam az azóta megjelent egyéni és nyilvános kritikákat, beszámolókat, megnézegethettem a fényképeket és végre megírom én is, amit gondolok.

Whisky Show 2017 - Összegzés (The Whisky Curator)

Magyarországot is elérte az úgynevezett kézműves sör forradalom, ami Amerikából indult világhódító útjára. Lehmajer Viktor sörfőző mester ennek kapcsán a kézműves sörökről tartott egy rövid ismertetőt.

 

2017. 11. 17.

Múltkor képernyőre vetettem, hogy egy nappalinak szánt brindisi látogatás után miért döntöttem úgy, hogy maradjak éjszakára és nézzem meg ott, hogy mit mutat a vasárnap alkony után a Dél-Olasz Puglia régióban. A mostani bejegyzés bemutatja, hogy micsoda életet találtam, amikor visszatértem a vasárnap éjszakába, nem mellesleg Brindisiben jegyezve és ünnepelve az 500. kocsmát, 2016 októberében.

Brindisi és kocsmái 2/2 – Az 500. kocsma emlékére (Dél-Olaszország) (kocsmaturista.hu)

Valószínűleg ez lesz az a poszt, amely miatt a magas nemzeti öntudattal rendelkező olvasók majd rituálisan akarják stílusosan egy heinekenes üvegből készült niggerkéssel átvágni a torkomat, hogy vérem lassú kieresztését csíkszentsimoni sörmanufaktúra falaira spricceljék, hogy azzal szenteljék fel a gyáregységet.

Fasz kivan már a Csíki Sörrel (Szíveslátás, vendéghányás)

Még idén februárban kiírt a Krak'n Town egy sörfőző versenyt, melyre elég sok pályamunka érkezett be, de a zsűri messze a legjobb sörnek ítélte Merkl Norbi Barley Wine-ját.

A Házi Sörfőző-bajnok győztes Barley Wine-ja (Sörbúvár)

A fesztiválról röviden: “gyere a kóstolókra, maradj egy hétre”. Ez már el is árulja azt, hogy a rendezvényt először a külföldi látogatók körében próbáljuk meg népszerűsíteni, de persze a hazai kraft arcokra is építünk.

Budapest Beer Week 2018 (Fenékig)

Jártam Szlovéniában és ittam Laško sört is. Jó volt. Semmi különös, de az nagyon tetszett, hogy a nagy nyári melegben még a korsót is hűtőből vette elő a csapos. Akkor ez túlzásnak tűnt, de 10 perc után, a nagy rohadásban is még viszonylag hideg maradt a söröm és ez jó volt. A cég premium termékeivel már csak itthon találkoztam, ami felkeltette az érdeklődésemet, de azért nem vártam tőlük túl sokat.

Paks not dead - 3 premium Lasko sör (Beers & Books)

Gyönyörű, platánokkal szegélyezett allé vezet a Protivín-i sörgyár bejáratához, ahol a Lobkowicz Ale készül.

Az allétól ez aleig (drinkunion.hu)

A Boston Beer Company nagyon be volt sózva leghíresebb söre, a legendásan komplex és rendre tök erős Utopia megjelenése előtt, hiszen az idei a tizedik főzet ezen a néven, és a 2017-es különösen keményre sikerült.

Washingtonban is le van tiltva a 28% alkoholtartalmú sörkülönlegesség (berporn.hu)

Bizony újra nyakunkon a karácsony, és az év végi nagy hajtás közben sokszor nehéz beiktatni a vásárlást a napirendbe. Ebben segítünk most öt kiváló ajánlattal: ezekben biztosan nem fognak csalódni a borkedvelők!

Top 5 karácsonyi ajánlat a bor és a pezsgő szerelmeseinek (blikk.hu)

Nyolc évvel ezelőtt mutatták meg magukat először azok a termelők, akik az "igaz borokban" hisznek, és csak tiszta forrásból merítkeznek. Most szombaton a Millenáris D csarnokában ismét várják azokat a borkedvelőket, akik tényleg szeretnék tudni, mit s honnan tölt a poharukba 11 borvidék 30 borásza.

Mitiszol – csak természetesen (hvg.hu)

A tökéletes élményhez a jó bor önmagában kevés. Az alábbiakban számba vesszük a szükséges kiegészítőket és adunk vásárlási tanácsokat is.

Ha nem vigyázol, már a dugóhúzónál elronthatod a boros élményt (boraszportal.hu)

A Magyar Borszakírók Köre tagjai Szlovákiában, Nagypeszeken jártak, ahol Palik László biotermelő és bioborász volt a vendéglátónk. A panzióban jártunkban inkább éreztük magunkat múzeumban, mintsem vendéglátóhelyen...

400 hektár (bio) csodái a Palik birtokon (Dekantáló)

Tokaj-Hegyalja nagy múltú borvidéke nem véletlenül híres a mézédes aszú, a száraz furmint és a hárslevelű borairól. Településein jó pár éttermet találunk, ahol a különböző borokhoz illő fogásokkal várják a vendégeket. Bőséges villásreggeli, újragondolt házias ebédmenü vagy fine dining borvacsora - a környéken mindezt több helyen is kipróbálhatja. Megnéztük, hogy milyen pontokat kell mindenképp felkeresni Tokaj gasztronómia térképén.

Járja be Tokaj-Hegyalja és környéke gasztronómiai térképét! (travelo.hu)

Kínába utaztak a magyar borok, hogy még több és nagyobb elismerést zsebelhessenek be, mint eddig. A világ egyik legjelentősebb borkiállításán mutathattuk meg, milyen értékekkel és zamatokkal rendelkezik a magyar bor.

A magyar borok meghódítják Kínát (origo.hu)

A homokhátsági bérfőzők többsége elégedett az idei forgalommal. Részben azért, mert korántsem minden kertből vitték el a gyümölcsöt a kora tavaszi fagyok. Kinek-kinek még bősége is volt kajsziból, cseresznyéből, meggyből, szilvából. Ami nem jutott el belőle frissen a piacra, a cefrézőhordókban kötött ki. Jó kezekben semmi sem múlik el haszontalanul.

A hanyagul kezelt, rossz cefrének nem örülnek a bérfőzők (baon.hu)

A tervezők nem tűnnek csúcsprofiknak, de elkötelezettségük a whiskey iránt kétségbevonhatatlan.

Egy férfi, ha lakberendez: whiskey cartel (diningguide.hu)

A sör puhává és fényessé teszi a hajat, a bor pedig a fürdővízbe öntve varázsolja selymessé és feszessé a bőrt, de a vodka is igen sokoldalú csodaszer a szépségápolásban. Sőt, még a ruhádra vagy a cipődbe fújva is nagy hasznát veheted.

Lábszag és lapos haj ellen is jó a vodka - Beválik, ha így használod (femina.hu)

A tavalyi ünnep legextravagánsabb kísérője az „unikorniskönny vodka” volt, a hamarosan bemutatásra kerülő sellős változathoz hasonlóan egy szépen csomagolt, csillámos alkohol, aminek egyébként állítólag semmi köze nem volt a vodkához.

Félre az unikornisokkal, itt a sellős vodka (nlcafe.hu)

Akrobatikus bártendereknek ugyanis nincsenek külön női versenyek, ennek ellenére sok lány is évekig töri a poharakat és szerzi a sérüléseket, hogy olyan gyakorlatokat mutasson be, amit követni is nehéz. Nemzetközi flair bartender versenyt rendeztek Óbudán.

 

2017. 11. 18.

Megbüntették azt az egyetemistát, aki sört hagyott a korsójában…

Szerzetesek és diákok kedvence (szon.hu)

Tizenhét év után, 2018-ban nem lesz Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé. A szervező cég Gyulán grundol kisüzemi sörfesztet, magyar és határon túli főzdékkel.

Nem lesz jövőre Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé (beerporn.hu)

Nem bor, nem sör, még csak nem is pezsgő, mégis remek alkoholos ital. Mi az? Magyarországon valószínűleg kevés helyes megfejtés érkezne erre a találós kérdésre. Pedig a válasz Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Franciaországban, de ma már a világ számos más országában is evidens: CIDER!

Hogyan készítsünk Cidert? (eletforma.hu)

Vissza az 1950-es évekbe. A külpolitikai helyzet feszült, a két világháború után beköszöntött a hidegháború, amelynek főleg az első másfél évtizedében folyamatosan ott lebegett egy lehetséges atomháború rémképe. Ma már szinte felfoghatatlan, hogy az USA ekkoriban naptármodellekkel és csupa földi jóval, többek között egy új koktéllal népszerűsítette az atomfegyverkezést.

A világ legdöbbenetesebb koktélja: Atomic cocktail (diningguide.hu)

Teljesen jól bírom ezt a száraz novembert! Íme az első két hét tapasztalatai. 

2017. 11. 19.

„Függő vagyok. Soha többé nem leszek szociális ivó. Hát, ezek nem könnyű mondatok, de megtanultam kimondani őket. Ezeket a szavakat viszont jó érzéssel ízlelgetem, felépülő nő vagyok” – meséli Ingrid, aki három hónapja egy addiktológiai osztályon gyógyul.

„Volt, aki már egy óra után csomagolt” – Ilyen a „rehab” belülről (nlcafe.hu)

Idén is több ezren csatlakoztak országszerte a Száraz Novemberhez, és vállalták, hogy egy hónapig teljesen leállnak az alkoholfogyasztással. Kinek segíthet ez a kezdeményezés? Szakértőt kérdeztünk.

Kinél életveszélyes az alkoholmegvonás? (hazipatika.com)

Az Európai Unió afganisztáni képviseletének több alkalmazottját azzal vádolják, hogy saját fogyasztásra rendelt szeszesitalokat adtak el a kabuli feketepiacon. Az ügyben vizsgálat indult.

Illegális piakereskedelemmel vádolják az afganisztáni EU-s képviselet több alkalmazottját (444.hu)

Tíz éve 2007 augusztus harmincadikán hunyt el 65 éves korában Michael Jackson. Természetesen nem a pop ikonról van szó, hanem a Yorkshire-ben született újságíróról, akinek köszönhetjük, hogy a sörről már egészen más hangsúlyokkal beszélünk, mint előtte.

A sör Michael Jacksonja (Serteperte)

Az IPA sörök örök jellemzője ugye a magas komlótartalom miatti keserűség, amelyet sokan egyszerűen nem tolerálnak. És erre tudományos magyarázat is van.

Nem ízlik az IPA? Itt a tudományos magyarázat, hogy miért nem (player.hu)

Szereti a cseh söröket és nem tudja hol ihatna egy jó Primátor sört Pesten? Segítünk, hogy tudjon választani, de felhívjuk a figyelmét, hogy a lista távolról sem teljes!

Primátor sörök Pesten (drinkunion.hu)

Ha most kezdene borászkodni, akkor olcsó, édes vagy félédes borfajtákat válasszon és az észak-alföldi kiskereskedőknél árulja, a pincészetét pedig az Eger-Tokaj vonalon létesítse. Az eddigi talán legátfogóbb kutatás készült a hazai borfogyasztási szokásokról. A magyar bor szívügy, büszkeség, de még mindig kevesen értenek hozzá.

Fontos dolgok derültek ki a magyarok nemzeti italáról (napi.hu)

Minden évben izgatottan várjuk, hogy belekóstolhassunk abba, milyen is lesz az aktuális évjárat. A Juniborászok a DiVino Gozsduban gyűltek össze a héten, hogy megmutassák a lehető legfrissebb tételeiket, mi pedig felállíthassuk személes toplistáinkat az újborokból.

Elég jó lesz a 2017-es évjárat! - Újbor nagykóstolón jártunk (Check-in blog)

A mai napig nem tisztázott pontosan, mi is történt az egykori sajóvelezdi Lenin-kocsma tulajdonosával, Horváth Istvánnal. Párizsban ugyanis összeverték, és valószínűleg meghalt, a családja azonban azóta sem tudja, hol temették el a férfit. Lánya a szíve mélyén még hisz abban, hogy apja él, csak nem léphet velük kapcsolatba. Ahogy abban is, hogy egyszer újranyithatja legendás kocsmáját.

Sörhab és tányérsapka - külföldről is sokan zarándokoltak a Lenin kocsmába (mno.hu) 

A vodkát mindenki ismeri, ráadásul a legtöbben nem is kifejezetten az aromája miatt isszák, hanem a hatása miatt. De vajon van-e különbség az ismertebb, mindenhol kapható, hasonló árú vodkák között? András ma ennek jár utána.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1413199825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása