.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 10. 30. - apuska
Beszédközpont jelentkezz!

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Mi mindenre jó az alkohol? A Heti sajtó kincset érő listákat dob hétről hétre, hogy ne igyál céltalanul.

Hétszentség'17/43

2017. 10. 23.

Hatvanegy éve lázadt fel a magyar nép a sztálinista terror és a szovjet megszállás ellen. Ennek emlékére idézzük fel, hogyan is volt az a sörfogyasztással a kommunizmus idején!

Már 1956 előtt megszületett a „Kőbányai” (beerporn.hu)

Különösen a nyugat-európai országokban, Skandináviában, az USA-ban és Ausztráliában, de az utóbbi időben hazánkban is egyre népszerűbb az ún. natural wine – de mit is jelent ez pontosan és mi a megfelelő magyar terminológia? Ebben a témában teszünk most rendet.

Bio? Organikus? Vagy bioorganikus? (winelovers)

Az élelmiszer hamisítás Európában eléri a több millió eurós értéket. Az egyik leginkább hamisított termék a bor. A kifinomult technológiáknak köszönhetően ma már ellenőrizhető a szőlő minősége és eredete, így védve a termelőket és a fogyasztókat.

Hogy lehet egy európai fogyasztó biztos a bor eredetiségében? (hu.euronews.com)

Ne járjunk úgy, mint a nagypapa, kinek halálos ágyát körbeveszi a család. Csak a legkisebb unoka mer rákérdezni az évtizedek óta lebegő dilemmára. Nagypapa! Miért nem vetted meg a literes Dead Head rumot, mikor pedig annyiszor emlegetted? Hát azért mert... - kezdte a bácsi és meghalt.

Aki a kicsit nem becsüli... (Aperitif)

Márkás italok helyett, a helyben készült brandykre és más párlatokra állnak át a whiskykedvelők Dél-Afrikában. A jelenségnek komoly gazdasági hatása van, így többről van szó, mint az ott élők ízlésváltásáról, vagy holmi vásárlói szeszélyről. Elemzések szerint, a whiskyk és a lefordíthatatlan szójátékokra keresztelt helyi párlatkeverékek népszerűsége valójában tünete az utóbbi évek gazdasági recessziójának. De a nagy márkák nem adják csak úgy föl a vezető afrikai piacukat.

A helyi párlatokra állnak át Dél-Afrikában a drága márkák helyett (origo.hu)

johannesburg-kocsma.jpg

 

2017. 10. 24.

A férfi elismerte, hogy valószínűleg nem készítette volna el a mintákat, ha nem öntudatlanul részeg.

Kissé kiakadt a feleség, amikor a férje részegen, arctetoválásokkal állított haza (24.hu) 

Az IMEDIA összesen 40 sörmárka médiajelenlétét vizsgálta 2017 harmadik negyedévében, az elemzésből kiderül: a márkák összesen csaknem 4 000 említést generáltak. Mérésük szerint a sörágazat által három hónap alatt lefedett médiafelületek összértéke megközelíti az egymilliárd forintot. A negyedév „győztese” megjelenésszám, AVE és elérés szempontjából is a Heineken volt, amely főként a kormány támadásainak köszönhetően, több mint 600 alkalommal került a sajtóba.

1 milliárd forintnyi médiafelületet fedtek le a sörmárkák az elmúlt negyedévben (kreativ.hu)

Az első magyar látványsörfőzde Esztergomban épült fel a nyolcvanas évek végén. Talán nem túlzás azt mondani, hogy akkoriban ez volt Európa legszebb sörfőzdéje.

Látványsörfőzde Esztergomban (Serteperte)

Véget értek a komlószüretek, így eljött az ideje annak, hogy a sörfőzdék végigszagolják azokat az újdonságokat, amelyekkel a komlótermesztők igyekeztek idén nagyot dobni. Íme nyolc kevésbé ismert fajta, amelyekről még sokat hallunk majd a jövőben!

Ezek lehetnek 2018 legnépszerűbb komlófajtái (beerporn.hu)

Itt van, megérkezett a sör, amire oly régóta várt az emberiség, az Order of Yoni piacra dobta a vagina sört.

Ezt ki issza meg? P.ncisört csináltak, már árulják is - megmutatjuk, milyen (blikk.hu)

A tudomány nevében.

Így lehet meginni 2 liter sört 40 másodperc alatt egy lombfújó segítségével (player.hu)

A sörmérföld a középkorban annak a távolságnak volt az elnevezése, melyen belül valamely sörfőző városnak kizárólagos joga volt a sörfőzésre és a sör kimérésére.

Sörmérföld, avagy futva sörözni (drinkunion.hu)

A közhiedelemmel ellentétben a sörhas nem a sörivástól alakul ki. A szomorú helyzet az, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyit eléget, a felesleg zsír formájában raktározódik el a testében, vagyis elhízik. Tennél ellene? Akkor elmondjuk, hogyan csináld.

Így szabadulhatsz meg a legkönnyebben a sörhasadtól (player.hu)

A magyar rajnai rizlinget itthon sokkal könnyebb eladni, mint külföldön, ahol viszont menő a bakator és a kéknyelű – vallja Bencze István borász, akinek 2015-ös Venus-a lett az idei Winelovers Rizlingteszt legjobb rajnai rizlingje. Azt is vallja, a borkészítés olyan, mint a főzés.

Bencze István: De hol vannak a ti saját fajtáitok? (boraszportal.hu)

Egy nemzetközi felmérés szerint több évtizedes mélypontra kerül a világ bortermelése.

Baj van: ezért lesz kevesebb bor jövőre? (privatbankar.hu)

Mitől füstös a skót whisky? Mennyi az angyalok jussa? És tényleg csak a hordótól nyeri el színét a végső termék?

Whisk(e)y-kről még (vendeglatasmagazin.hu)

1856, Weston, Missouri. A polgárháború véget ért, az egykori katonák, dezertőrök visszatérnek lakóhelyükre, vagy éppen új lehetőségek után kutatva elindulnak nyugat felé. Keserű kenyér ez, a háború felemésztett minden vagyont, házakat, jószágot.

A holdfény völgye - Platte Valley 100% Straight Corn Whiskey (Sláinte! - A whiskyblog)

A máig népszerű Erzsébet királynéról – s nem mellesleg osztrák császárnéról – elnevezett koktéllal diadalmaskodott a koppenhágai nemzetközi mixerverseny szuperdöntőjének győztese.

Sissy a koktélok királynője is (hvg.hu)

sissy-koktel.jpg

 

2017. 10. 25.

A Heinekennel vívott „szabadságharcáról” és kisüzemi söreiről elhíresült csíkszentsimoni cég megvásárolná a holland sörmulti romániai és magyarországi gyártóegységeit, valamint a Hargita sörmárkát is – erősítette meg a Világgazdaságnak Lénárd András, a székelyföldi vállalat tulajdonos-cégvezetője.

Heineken-gyárakat vásárolna a Csíki (vg.hu)

Árpát a trópusoktól a sarkkörig termelnek, de az éghajlatváltozás miatt világszerte északabbra tolódik a termesztés területe, itthon pedig egyre inkább az őszi betakarítás a megbízhatóbb.

A klímaváltozás miatt előtérbe kerül az őszi árpa (beerporn.hu)

A sörözés már régen nem a kocsmapult támasztásról szól. Újfajta sörkultúra alakult ki, és a sörözés kifejezetten divatba jött. A múltat pedig múzeumba zárták, összekapcsolva a jelennel egy fölöttébb érdekes kiállítás keretében.

A kumisztól a sörgyárig (hvg.hu)

Itt az ideje, hogy pótoljuk a hiányt, hogy megrajzoljuk a csillagképekre jellemző kocsmai viselkedésformákat. Ön magára ismer sörhoroszkópjában?

Sörhoroszkóp (drinkunion.hu)

Ha hiszik, ha nem, borozgatni sárguló szőlőtőkék között is remek dolog – pláne, ha egy helyen kínálják meg az embert őszi díszlettel felszerelt szállással, korai naplementével és gyönyörű panorámával. Mi például legutóbb vendégházakkal és kilátóval felszerelt birtokokon jártunk, ahol meggyőztek a Káli-medencét ölelő szexi domborulatok, miközben három olyan borásszal is találkoztunk, akik egészen sajátos élményt kínálnak boraik mellé.

Három balatoni borász, akiknek birtokát egyszer látni kell (travelo.hu)

Annak, aki szereti a minőségi, igazán jó, emlékezetes borokat, már nem kell vagyonokat otthagynia az üzletekben. Ha szerencsénk van, már ezer forint alatt is találhatunk kedvünkre való italt az üzletek polcain, igaz, ez azért ritkán fordul elő. De megesik, épp ezért érdemes elidőzni a diszkontáruházak és hipermarketek boros részlege előtt. Idén ősszel például kiváló borokat vásárolhatunk fillérekért az Auchanban, a Tescóban, a Lidlben és az Aldiban is.

Ezeket a filléres csúcsborokat keresd a magyar áruházakban idén ősszel (penzcentrum.hu)

A Nighthawk: Breakfast Bar kínálatában tipikus reggeli fogásokat ehetsz vacsorára - nem kevés alkohollal felturbózva.

Rumos tej vacsorára? Van, ahol ez is lehetséges! (nosalty.hu)

Egy új kutatás szerint az alkohol segíthet abban, hogy az ember folyékonyabban és jobb kiejtéssel beszélje az általa ismert idegen nyelvet. A kutatók úgy vélik, hogy a kulcs az elfogyasztott alkohol mennyisége.

Aki alkoholt iszik, jobban beszél idegen nyelven (24.hu)

borralkoccint.jpg

 

2017. 10. 26.

Tavaly komoly tömegeket mozgatott meg a Száraz November: több ezren vállalták, hogy egy hónapon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. Nem az volt a cél, hogy végleg absztinenssé váljanak, hanem hogy jobban megismerjék magukat, illetve az alkoholhoz fűződő viszonyukat.

Újra jön a Száraz November: te kibírod egy hónapig alkohol nélkül? (444.hu)

A FIRST Craft Beer & BBQ-ban minden a sörről szól, még a burgerek bucijába is kerül egy kis maláta. Ott jártunk, megkóstoltuk a hambit, és egy deci sört elkortyolgattunk.

Főzdefriss sörök és angusburger malátás buciban - A FIRST Craft Beer & BBQ-ban jártunk (nosalty.hu)

Egy legenda szerint az eisbock, vagyis a jeges baksör úgy keletkezett, hogy a feledékeny inasok elfelejtettek bevinni egy hordó sört a főzde udvaráról, így az szétfagyott az éjszakai hidegben. A dühös sörfőzőmester mérgében arra utasította a mihaszna inasokat, hogy büntetésképp igyák ki a jégkristályok között megmaradt, koncentrálódott sörlevet, legyen nekik is legalább egy kicsit rossz.

A sör fagyos lelke (Zabhegyező)

Laposa Bence: Globális szemléletváltásra lenne szükség.

A nullához képest tényleg jól állunk (vinoport.hu)

Arról már mi is sokszor írtunk, hogy ha valaki minőségi, igazán emlékezetes borra vágyik, annak nem kell vagyonokat hagynia az üzletekben. Ezt neves sztárséfek is megerősítik, akik éttermeikben is kínálják kedvenceiket: egyikért sem kell tízereket fizetni.

Világhírű sztárséfek vallottak: potom pénzbe kerül kedvenc boruk (penzcentrum.hu)

Borral főzni? Simán! Sörrel főzni? Lazán! Pálinkával főzni? Ööö... mármint, hogy nem megiszom, hanem az ételbe teszem? Biztos? Naná! Ha lusta vagy kísérletezgetni, akkor itt egy kis segédlet az alapoktól, hogy érthetővé váljon a gasztronómia ezen titkos (nem, nem az) szeglete!

Pálinka a konyhában (Párlat vezetés)

konyhalang.jpg

 

2017. 10. 27.

A Trafónak a kezdetektől fogva nagyon erős zenei profilja van, a válogatásnál nem a különféle stílusok számítanak, hanem az, hogy minél kortársabb és jelenidejűbb legyen a produkció. A színházterem különleges helyszín és évente kb. húsz koncert van csak, ezért mindenki nagyon szeret itt játszani. Intim a hangulat, és a legtöbbször nagyon sokan kíváncsiak a koncertjeinkre. Igazi konkurenciánk nincs, de persze egy-két helyszínnel azért vannak átfedések.

Klubkörkép – Trafó Kortárs Művészetek Háza (Recorder)

A furcsa lány a színes parókákban. Egy ideig ez ugrott be az embereknek Karafiáth Orsolyáról, és ezért hívták szívesen a tévékbe. Aztán lassan bevésődött az is, hogy író, költő, és hogy szokatlanul őszinte. Aztán jött a szintén tőle tudott információ: alkoholbeteg. Méghozzá azon kevesek közül való, akik egyáltalán nem isznak. Immár nyolc éve. Most egy egész könyvet szentelt ennek a problémakörnek.

„Láttam, hogy ez működik. Úgy, ahogy a szülőktől is ezt láttam” (nlcafe.hu)

„Nem tudom megmondani, mikor váltam függővé. Annyi biztos, még az utolsó utáni percben is azzal áltattam magam, hogy ura vagyok én a helyzetnek, még bőven a szociális ivók táborához tartozom, na jó, a nagyivókéhoz, de nincs nagy baj. Pedig volt. És még akkor sem szólalt meg a fejemben a vészcsengő, amikor a gyed utolsó éveiben már napközben is ittam” – kezdi történetét Ingrid.

„Egyszer az éjszakai kocsmatúráról melltartó nélkül tértem haza” (nlcafe.hu)

Nevét elhallgató szerzőnk huszonnégy éves, és saját bevallása szerint három éve alkoholfüggő. Még akkor is, ha kilóg az általában alkoholfüggőknek tartottak csoportjából. Felejtsd el a sztereotip képet!

12+1 tévhit az alkoholistákról – egy alkoholista lánytól (nlcafe.hu)

Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor a túl sok alkohol gátolja a romantikus éjszaka kiteljesedését. Az orvosok megállapították, mennyi sörnél kell megállnia annak, aki még akar folytatást!

Ennyi alkohol után léphet fel merevedési zavar a férfiaknál (life.hu)

A Dóm tornyok melletti sörözgetést itt ki lehet pipálni!

Vitrin Kávézó és Sörkert (Szegedi kocsmák)

Két nap alatt mintegy 300 féle bor került a szakértők keze alá, akik gondos odafigyeléssel állították fel a legjobb száz listáját.

Így választották ki Magyarország TOP 100 borát (duol.hu)

Azt már tudjuk, hogyan lehet jól elkészíteni egy izgalmas bor és sajt összeállítást, hogy melyik ételhez, milyen bor dukál, de azt nem, hogyan kerül kapcsolatba a szőlőből készült nedű és a csokoládé. Vajon megfér ez a két dudás egy csárdában, pontosabban egy palackban?

Teljes döbbenet az új borkülönlegesség (origo.hu)

360 féle bor, színvonalas ételek, szakértő kiszolgálás – mindez együtt Budapest legújabb borbárjában. A Dohány utcai Veritasban jártunk…

Az légy, aki vagy! (borsmenta.hu)

Egy jó bor sok helyzetet megment, talán még a Halloweennel járó fáradalmakat is orvosolja. A Vivino nevű borász portál most adta közre a szokásos, minden évben megjelenő édesség-bor párosításainak táblázatát. Hozzáállás kérdése, hogy jó vagy rossz hírnek tekintjük, de az összeállításban a tokaji bor is helyet kapott.

Tokajival jobban csúszik a Snickers – bizarr borpárosítások Halloween közeledtével (diningguide.hu)

Talán nem korszakalkotó felfedezés, de mindenképpen érdekes: a sörben olyan összetevők találhatóak, amelyek boldoggá teszik az embert, mivel az agy dopamin receptorait aktiválják.

A sörfogyasztás boldoggá tesz (vital.hu)

Valakinek a piszkos munkát is el kell végeznie. Hónapok óta próbálom rávenni magam, hogy megkóstoljam a Balatoni Világost. Eljött az idő, az üveges mellett a dobozosba is beleittam, plusz összekóstoltam a legolcsóbb Lidl- és CBA-versenyzővel.

 

2017. 10. 28.

Lecce, a számomra egyik legvonzóbb dél-olasz város miatt örökre hálás maradok a budapesti Pizzica szeletbár Enricojának. Miután ajánlására ellátogattam a szülővárosába, eltökélten továbbajánlom mindenkinek, aki Puglia régióban járna vagy oda készül. A dél Firenzéjének becézik, és intenzíven hatott rám is a szépségével, de Lecce kocsmai vendéglátásáról is csak jót mesélhetek. A két tényező együttes ereje távozás közben visszatérített félútról, hogy maradjak inkább még egy napot. Nem bántam meg!

Ahova távozás előtt tértem vissza – A dél-olasz Lecce és kocsmái (kocsmaturista.hu)

Bolti lopás miatt vádat emeltek egy 38 éves amerikai férfi ellen, akit egy szupermarketben zártak be véletlenül a hűtőbe. A férfi zárás előtt szorult a hűtőbe, és másnap reggel 5:50-kor engedték, és a vád szerint fizetés nélkül távozott.

Egy amerikai férfit véletlenül bezárták a sörhűtőbe, ezért jobb híján másnap reggelig sörözött (index.hu)

A honi sörpiacot a rendszerváltás tájékán még – vagy már? - jellemzően hét sörgyár kínálata jellemezte. El kellett telnie jó néhány évnek, hogy ha nem is egy csapásra, de bővüljön, változzon a kínálat, beleszóljanak a „nagyok dolgába” a kisüzemiek is. Mára sörissza legyen a talpán, amelyik kiigazodik a választékban.

Tanuljuk a sört (hvg.hu)

Nyáron sört, télen bort igyunk? A múltban sokak vélték úgy, hogy a sör kizárólag a melegebb időszak, és elsősorban a nyár itala, míg a hideg beköszöntével a bor kerülhet az előtérbe. Ennek a véleménynek hajdanában, mikor még a hazánkban elérhető sörválaszték kizárólag a kommersz minőségű komló alapú levekre korlátozódott volt némi alapja, de már a helyzet teljesen megváltozott.

Nyáron sör, télen bor? Aligha! (Jaromír '68)

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a töksör kultusza Amerikából indult el és eredetileg semmi köze nem volt a Halloweenhez. Sokkal inkább ahhoz, hogy a sör a főzése során elpusztulnak a baktériumok, így a sör mindig is egészségesebb volt, mint a gyakran fertőzött kútvizek.

A Helloween söre (drinkunion.hu)

Ez a díj nem rólam, hanem Szekszárdról és az egész magyar borkultúráról szól – mondta Heimann Zoltán tegnap este, amikor ünnepélyes külsőségek között átvette a lengyel Magazyn Wino által alapított Év Borásza díjat Varsóban…

Heimann az Év Borásza Lengyelországban (borsmenta.hu)

Húsz évvel ezelőtt egy kis borászattal indult minden, ma viszont már 4000 palack bor születik óránként Soltvadkerten. „Jó korban születtem” – vallja Schiszler Péter, akinek inkább szerelem volt a pálinka, ám erre épülő álma egyre inkább kiteljesedik.

Schiszler: a kisüstivel tarolunk! (boraszportal.hu)

A whiskysznobok szerint bűn jeget tenni bele, legfeljebb egy kis sima vizet bír el, ez emeli ki a zamatát.

A tudósok végre kikutatták, hogyan kell inni a whiskyt, tisztán, jéggel, vízzel? (nuus.hu)

A skót identitás leginkább talán két dologhoz köthető: egyrészt természetesen a whiskyhez, másrészt pedig nemzeti költőjükhöz, Robert Burnshöz.

Egy poétikus whiskyt kóstoltunk (gusto.hu)

Mi a magyarok nemzeti szeszes itala? Hát, persze, hogy a pálinka. És a mexikóiaké? Igen, jól mondjátok, a mezcal, a tequila. És a franciáké? A konyak, valóban. Amerikáé? A bourbon; nagyszerű. És az oroszoké? Nem, nem a vodka. Tévedés.

A nap, amikor kiderült: nem a vodka az oroszok ősi itala (24.hu)

polugar.jpg

 

2017. 10. 29.

A filmekben nem egyszer láttuk már, hogy a szerelemi bánattól szenvedő hősnő azonnal maga elé kap egy literes jégkrémet, és addig meg sem áll, míg nem látja a vödör alját. Ez a jeges desszert jóval kisebb, de ebből nem is kell több: az alkoholtartalom majd gondoskodik a jó hangulatról.

Minden bánatra gyógyír az alkoholos jégkrém (origo.hu)

A cseheknél, bár még mindig magasan a legtöbb sört isszák Európában, a fogyasztás szerkezete jelentősen átalakul. Ennek egyik érdekes vonása, hogy a kocsmai fogyasztás aránya a teljes fogyasztáson belül jelentősen visszaesett. Annak ellenére van ez így, hogy gyakorlatilag a kocsmák-sörözők száma nem csökkent, sőt sorra nyílnak kisüzemi sörfőzdék is.

A törzsvendégek alkonya (drinkunion.hu)

A Felvidékre látogató magyarok az éttermekben előszeretettel rendelik a megbízható Zlaty Bazant mellé, a legeredetibb szlovák ételnek vélt sztrapacskát.

A szlovák sörkorcsolya (Serteperte)

A pálinkafőzési idény hamarosan véget ér. A főzdékben megmutatkoztak a szélsőséges nyári időjárás következményei. A pálinkafőzők többsége szerint idén jóval kevesebb pálinkát lehetett főzni, mint tavaly.

Idén kevesebb pálinka készül (pannonrtv.com)

palinkafozes.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7013085120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása