.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 10. 9. - apuska
Sört, bort, békességet!

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Az emberek nem azért isznak, mert van mit inni, hanem fordítva. Azért van mit inni, mert ez egy olyan szükségre válasz, melyet csak az ital fedezhetett. A Heti sajtó erről szól.

Hétszentség'17/40

2017. 10. 02.

Biztosan előfordult már veled, hogy három liter sör tüskével sem tudott odaverni neked, és tuti, hogy voltál már te is annyira csíra, hogy két sörtől megalakultál. De nem csak azért lehetsz vállalhatatlanul részeg attól a két sörtől, mert éhgyomorra toltad a kortyolgatást.

Ezért rúgsz be néha nagyon hamar (player.hu)

A kormány megakadályozná, hogy a nagy sörgyártók termékeik kizárólagos árusítására kötelezzék a vendéglátóhelyeket – derül ki a kereskedelmi törvény módosítását célzó előterjesztésből.

A kormány véget vetne a nagy sörgyártók uralmának a kocsmákban (index.hu)

Nincs többé szar sör, még a legvacakabb mexikói sört is feljavíthatja, ha sózza a sörét. A módszer persze az ezerforintos söröknél nem biztos, hogy célravezető.

Javítsd fel a sörödet sóval! (drinkunion.hu)

Világszerte trend, hogy – miközben tök népszerűek a tripla IPA-k és az imperial stutok – az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök kerülnek előtérbe. Hogyha pedig spontán erjedéssel készülnek, még inkább megmozgatják a sörkedvelők fantáziáját. Ezért kell beszélnünk a meertsről.

Trendbe illeszkedik a lambic könnyített verziója (beerporn.hu)

Az arcbőr és a haj minden évszakban rengeteg külső ártalomnak van kitéve, amit nem könnyű kompenzálni. Akadnak azonban olyan hétköznapi csodaszerek a konyhában, amelyek igen sokoldalúan felhasználhatók: az egyik ilyen hasznos szer - bármilyen meglepő is - a sör.

Gyorsan eltünteti a pattanásokat a sör, ha így használod: szérumot is készíthetsz belőle (femina.hu)

Hosszú távú együttműködésre lépett a Cinema City a Borsodi Sörgyárral, ennek részeként a Stella Artois alkoholos és alkoholmentes változatban, illetve a Borsodi Friss márkák alkoholmentes termékei kaphatók az összes Cinema City mozibüfében egy éven keresztül.

Már sörözni is lehet plázamozikban (kreativ.hu)

Az Asia Wine Trophy, nem csak Ázsia legnagyobb és legfontosabb borversenye, de egy nagyszerű lehetőség is, hogy a kiváló magyar borokat a világ távoli részeivel is megismertessük.

Nagydíjat nyert egy magyar bor Ázsia legnagyobb borversenyén (kormany.hu)

A világ borainak a kínai konyhába történő beillesztése volt a célja az első Bor és étel konferenciának a kínai Fangshan-ban. Utánanéztünk, milyen a magyar borok fogadtatása Kínában. Van tanulságunk az itthoniak számára is: ne féljünk kínai vacsoránk mellé egy megfelelő magyar bort kinyitni!

A magyar bor úgy viszonyul a kínai konyhához, mint a somlói pezsgő a savanyított csirkelábhoz (vinoport.hu)

Izgalmas nyalánkság felnőtteknek.

Szereted a fagyit és a vodkát is? Akkor ezt imádni fogod! (nlcafe.hu)

Jég dupla whiskyvel? Szerinted jó ötlet? Íme, néhány tipp, ha igazi hozzáértő módjára szeretnéd inni a whiskyt!

Három tipp whiskyrajongóknak (24.hu)

Te hogy iszod a whiskyt? Vízzel, tisztán, vagy szódával? Most megtudhatod, mit tesz a víz a whiskyvel a szakértők szerint!

Hiszed vagy sem, így kell inni a skót whiskyt! (24.hu)

Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Ava Gardner – néhány híresség, akik a whisky elkötelezett rajongói voltak. Az „élet vizének” nevezett karakteres ízű whisky a mai napig a könnyed elegancia megtestesítője Hollywoodban.

Híres emberek, akik a whiskyre esküsznek (24.hu)

Már adtunk hírt a bárok világáról, ami egyre érdekesebb és egyre szerteágazóbb kezd lenni Magyarországon. Többnyire a bártender szakmában dolgozók valahogyan férfiak, de bizony vannak nagyon tehetséges bártender lányok is, akik lenyűgöző eredményeik miatt méltán megérdemlik az ismertséget. Koroknai Klárit ültettük „mikrofonunk” elé, kinek szakmai sikereire mi is kíváncsiak voltunk.

Minden alkalomra van egy koktél (Foodyny)

Volt idő, amikor a művelődési házak jelentették a világ közepét, és nem csak a kerületi lakosoknak. A pesterzsébeti Csili Művelődési Központ Budapest egyik legrégebbi kulturális központja, amely idén ünnepli 100. születésnapját, nem is akárhogy. És nem, a nevét nem a csilipaprikáról kapta.

Ahol hajnalig lehetett bulizni a 60-as években – 100 éves a Csili Művelődési Központ (welovebudapest.com)

Vége a jó világnak, mégsem elégedett minden lakó. Elmagyarázzuk, mit tehet az önkormányzat Belső-Erzsébetvárosért, és mit nem, és hogyan néz majd ki a kerület jövő nyáron.

Tegye össze a két kezét, aki eddig jól járt a bulinegyedben (24.hu)

bulinegyed.jpg

 

2017. 10. 03.

A nagyvásznon is imádnak sörözni, íme a 25 legjobb gif, melyek bizonyítékai annak, hogy a mozikban is a sört szeretik a legjobban.

25 gif, ahogyan a sört isszák a mozikban (Hetedik sor)

Nem csalódtunk: a Mad Scientistnél a név kötelez, és szeretik megragadni az alkalmakat ahhoz, hogy tényleg őrült vegyészekként szerepeljenek. Sörfesztiválokon például rendre köpenyben és védőszemüveggel szerepelnek, így a pultnál úgy érezhetjük magunkat, mintha egy Breaking Bad rész kulisszái mögött lennénk. Továbbfűzték ezt a szálat, saját mini sörbárt nyitottak a Szimpla Kert emeletén, ahol a romkocsmaérzés mellett régi kémiaórákon érezhetjük magunkat. Csak itt most nem a kálium-permanganát sósavval történő reakcióját vizsgáljuk, hanem a jobbnál jobb kisüzemi nedűket.

Lombikban mérik a sört a Szimpla Kert új Laborjában (welovebudapest.com)

Ha valaki még mindig úgy gondolja, cipőt a cipőboltból alapon, hogy a kocsmába csak sörért megyünk, és a léhűtők csupán folyékony kenyeret fogyasztanak, szellemi táplálékot nem, éppen ideje, hogy revideálja az álláspontját.

Könyv és kraft (hvg.hu)

Az újlipótvárosi Beers and Books az irodalomkedvelő sörbarátok Mekkája, az online és az offline világ különleges találkozási pontja, ahol a vendég nyugodtan rábízhatja magát a tulajdonosra: Gombkötő György mindkét területen jó kalauznak bizonyul…

Sörök és könyvek (borsmenta.hu)

Most már hiába is céloznánk be a müncheni Theresienwiese sörcsapjait, az utolsó literes korsókkal koccintanak a bajorok a szeptember közepétől idáig tartott népünnepélyen. Sebaj, most jövünk mi.

Oktoberfest mifelénk (hvg.hu)

6-8 évvel ezelőtt a Budavári Borfesztivált a kezdetekben még igazi csodavilágnak számított nekem, a minőségi borokkal komolyabban ismerkedni kezdő borkedvelőnek. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok változás történt a borkultúra terén is. A borvilág ajtaja ugyanis szélesre tárult, egymást érik a kóstolók, fesztiválok, tömegével nyíltak a borbárok, a nagyvilág borai is egyre könnyebben megtalálják útjukat az egységsugarú fogyasztóhoz. A Budavári Borfesztivál már nem A FESZTIVÁL a borrajongók a számára, még ha az exkluzív környezet a turisták számára komoly hívószó is marad.

Budavári Borfesztivál 2017 (Borrajongó)

A manapság divatos social media felületek, többek között az Instagram is jelentősen befolyásolja az étkezési, ital- és borfogyasztási szokásinkat.

Mutimitiszol, avagy az Instagram hatása az italfogyasztási szokásokra (boraszportal.hu)

Nemrég a legbizarrabb ételeket gyűjtöttük össze, most az italokon a sor. Sajnos ez a cikk sem kíméli majd a gyomrod, úgyhogy ha nem vagy elég erős, kérlek, kivételesen ne olvass tovább. A sátán itallapja következik.

Gyomorforgató tételek a sátán itallapjáról (winelovers)

A 0,75 Bistro… Nullahetvenöt Bistro: már a neve is utal arra a tematikára, amit létrehoztak. Hiszen aki egy kicsit is jártas a borok világában, tudja, hogy a palackok űrtartalma általában ezt a mértéket követi. Gondolkodásmódjuk bororientált vendéglátást takar, ami a 0,75 kistestvéréből, a Palack Borbárból indult.

Kikapcsolódás és jó bor a belvárosban (Foodyny)

A vermutok, vagyis az ízesített és növelt alkoholtartalmú borok régóta velünk vannak. Néhány - főképp olasz eredetű - márka, mint a Martini és a Cinzano fontos itala volt a rendszerváltozás előtti Magyarországnak, az akkori szűkösebb lehetőségek közepette ezek a vermutok fogyasztásuk közben mintegy idevarázsolták a szabadabb, nyugatiasabb, édesebb életet. Talán nem véletlen, hogy épp olasz italmárkák lettek ilyen ismertek, hiszen a 60-as, 70-es évek itáliai filmgyártásának ikonikus darabjai hozzánk is eljutottak, így az igazi 'Édes élet'-ről bennünk kialakuló képhez hozzátartoztak a fenti gyártók termékei.

Mindenki ismeri a vermutokat. Vagy mégsem? (Aperitif)

Egymillió körül lehet az alkoholisták száma Magyarországon, a szenvedélybetegség terjedéséről már száz évvel ezelőtt írtak tanulmányt. Hiába súlyos probléma, ma is tele vannak a kocsmák: mi vidéki egységekbe ugrottunk be szombat reggel.

Már reggel nyolc órakor tele van a falusi kocsma - a stressz miatt isznak a legtöbben (delmagyar.hu)

A ceglédi kocsmatúrára Horváth Gábortól, a “Porból lettem, sörré leszek” című Facebook oldal sörbloggerétől kaptam tiszteletbeli meghívást 2017 júliusában. Legelső alkalommal jártam a városban. Nyolc italvárat sikerült bevennünk egy nap alatt. Kettőt nappal, hatot este-éjjel! Nézzük először a délelőttöt!

Cegléd nyolc kocsma után – 1. rész – A vasúti bódé és a piac (kocsmaturista.hu)

Mit tehet az író, akinek túl sok pofont osztott ki az élet meg egy belbiztonsági őrnagy? Halálra issza magát. Nem lehet rá méltóbban emlékezni, mint végiginni egy napot a kedvenc helyein, amelyekre talán már rá sem ismerne.

Félelem és reszketés Debrecenben (24.hu)

A képviselők szavaztak. Az eredmény: majd lesz népszavazás a kerületben a jobbikos képviselő javaslata alapján, de egyelőre nem tudni, hogy mikor. Megszavazták a közbiztonsági és köztisztasági változtatásokat és beruházásokat, illetve több pénzt a rendfenntartásra. És nem szavazták meg az éjfélkor zárást.

Népszavazás fog dönteni a bulinegyed sorsáról (index.hu)

Hol vannak már azok az idők, amikor puszta szájhagyomány útján megbeszélt vélemények alapján futott fel vagy fuccsolt be egy-egy étterem? Persze működött a vendégkönyv is, de házon belül. A mostani vendégkönyv a Facebook és a többi értékelő oldal, ha valahol kicsit elsózták a rendelt ételt, már percekkel az eset után megy a lepontozás és sajnos sok esetben a cseppet sem kíméletes kommentár is, még akkor is, ha eddig csak jó tapasztalatunk volt a helyen és természetesen ezt a méltatást sosem írtuk meg nekik.

Ha öröm ér, elhallgatom, ha panasz, megírom a Facebookon – kis vendéglátós kommentetika (welovebudapest.com)

Véget ért az Oktoberfest.

 

2017. 10. 04.

Épp a minap jöttem haza egy csajos hosszú hétvégéről, így még élénken élnek bennem az emlékek arról, hogy milyenek is a barátaim, mikor a kelleténél valamicskével több alkoholt fogyasztanak. Azt pedig, hogy hogyan viselkedik egy három éves, pontosan tudom, hiszen együtt élek eggyel. A hasonlóság pedig valóban megdöbbentő.

20 dolog, amiben a háromévesed pont olyan, mint a részeg barátod (Babeez On Board)

Az nem derül ki a tudósításból, hogy mi volt az idegenek célja az időutaztatással.

Megmagyarázta az ittas vezetést: 2048-ből küldték vissza az UFO-k, és ehhez fel kellett tölteniük a testét alkohollal (444.hu)

Öt dolog nehéz nekem a józanságban: 1, Hello Betti 2, Unalom 3, Eszközhasználat 4, Egyensúly 5, Azért jó lenne néha inni… Ne csodálkozz. Ne zárd be az ablakot. Mindjárt megérted.

Mi a legnehezebb számodra a józanságban? (soberjump.hu)

A csendrendeletet követelő egyesült házmesterek élére a laza, fiatalos és korszerű LMP helyi embere állt, míg a Fidesz védi néhány kocsmatulajdonos érdekét a lakossági indulatok szokásos szítása helyett.

A Bulinegyed-ügy tanulsága: Ráhel, jöjjön el a te országod (hvg.hu)

A kormányzat egyes körei úgy módosítanák a kereskedelmi törvényt, hogy megtiltanák: a vendéglátó helyek valamelyik magyarországi sörgyárral kössenek kizárólagos szerződést. A multik ellenállása ellenben azt eredményezhetné - s feltehetően ez is a cél -, hogy végül kialakítanák a Nemzeti Sörözők hálózatát.

Nemzeti kocsma (nepszava.hu)

Elhiszem én, hogy lehetségesek politikai elemzői, pszichológiai, vagy addiktológiai magyarázatok az esetre. Ám mély meggyőződésem, hogy Lajosunk szimplán berúgott, mint az albán szamár és ez állapotában jó ötletnek tartotta spray-t ragadni.

Az ital és a nagy ember (gondola.hu)

A hajnali sötétségben egyetlen korán nyitó kocsma, a Lordok háza ablakai világítottak, ott látták el kávéval, rummal a tér korai tüsténkedőit. Ez a Karácsony Sándor utca sarkán álló kocsma azzal érdemelte ki a Lordok Háza elnevezést, hogy nappali törzsvendégei a közeli Dobozi utcából, az éjjeli menedékhely jobbára állandó lakói közül, kerültek ki. Ők voltak a lordok.

Lordok Háza (Serteperte)

Ön tudja, hogy miért neveznek el egy sört a kedves énekesmadárról? Legalábbis eddig azt hihettük, hogy a világos és sötét sörök keverékének a rigó a névadója.

Rigó, de nem énekesmadár (drinkunion.hu)

A Balaton-felvidék egyik vulkáni kúpján található Dörgicse és a térség egyik legjobb borászata, a Pántlika Pincészet. A hét elején ízelítőt kaphattunk, milyen borok érnek és készülnek a pincészet „boszorkánykonyháján" Márton napra és az utána következő időszakra.

Meglátogattuk Dörgicse Pántlikáját (origo.hu)

A 10 legmenőbb sörivó.

 

2017. 10. 05.

Kedden szavazott az önkormányzati gyűlés a bulinegyed szabályzásáról. A testület döntött: semmilyen nyitvatartási korlátozás nem lesz. Újabb nyilvános WC-ket és több, hatékonyabb takarítást ígértek. Nem gyakran csinálok ilyet, de ezúton köszönöm azoknak az olvasóknak, akik egy lájkkal jelezték: nem szeretnék, ha egy progresszív kezdeményezést szétcsesznének, csak mert a maroknyi nyuggerhorda szerint régemmminnejobbvót. Ezt a sikert most részben nektek köszönhetjük!

Megmentettük a bulinegyedet a kommunistáktól és az LMP-től! (Tibi atya)

Nem egészen másfél évvel ezelőtt új szereplő jelentkezett a hazai sörforradalom színpadán, a Mad Scientist. A hobbifőzők alapította vállalkozás már az első, minden létező kategóriából kilógó söreivel olyan pályára navigálta magát, ahonnan csak előre vezet út, a közönség a minél „csavarosabb” söröket várja tőlük. A főzde egyik alapítójával, Szilágyi Tamással beszélgettünk.

„A határokat feszegetjük” (Zabhegyező)

Százhetvenöt éve, 1842. október 5 én kezdték meg az egyik legnépszerűbb sör, a pilzeni előállítását.

175 éves a Pilsner Urquell (ujszo.com)

Ha valaha is gondolkoztál azon, vajon milyen lenne vagányul-lazán szabadon hagyni az egyik kezed sörnyitás közben, akkor nem kell tovább várnod. Létezik ugyanis az egykezes üvegnyitó, amellyel könnyedén lepattinthatod a koronazárat, ráadásul 3D nyomtatóval magad is elkészítheted.

Kéne egy egykezes üvegnyitó? (winelovers)

Melyik a helyes írásmód? Tulajdonképpen mindkét változat helyes, de az Írországban és az USA-ban készült párlatokat whiskeynek írjuk, míg a Skóciában és más országokban készült italok esetében a whisky írásmód a használatos.

Whisky vagy whiskey? (vendeglatasmagazin.hu)

Egy kellemes, kóstolással egybekötött koktélozásban volt részünk a belváros egyik whiskybárjában, a Good Spiritben. Első pillanatban talán egy kissé fura párosnak tűnhet a koktélozás és a whiskykóstolás egy mondatban leírva, de kiderült: nagyon is jól megférnek egymással.

Nem kell jég a dupla whiskybe (origo.hu)

Üldögél az ember elegánsan felöltözve egy esős őszi napon egy bárban, koktélt iszogat, ellazul, mindenféle gondolatok járnak a fejében, beszélget a barátaival, és közben a csuklóján megvillan egy elegáns óra.

Koktél a csuklón (Gazdagisztán)

Általában nem verem nagydobra, mert láthatóan provokálom vele a körülöttem élőket, de én nem iszom alkoholt. Akkor sem, ha szórakozni megyek. Legszívesebben soha nem tenném, ha rajtam múlna, az egész életet el tudnám tölteni szesz nélkül, mert semmilyen vonzódásom nincs hozzá, csak ezt nem engedhetem meg magamnak. Az illendőség kedvéért néha muszáj. Vagy azért, hogy békén hagyjanak.

Nem, én tényleg nem iszom alkoholt. És igen, jól érzem magam így is (wmn.hu)

 Radlerek vs. jogsi.

 

2017. 10. 06.

Vannak helyzetek amiket az ember nem felejt el. Ilyenek közé sorolom a nyolc évvel ezelőtti pálinkafesztivált is amit a Budai Várban tartottak. Súlyos este volt minden tekintetben, szerintem lábon kihordtunk egy combos alkoholmérgezést, de megérte és hát a sztori sem mindennapi.

8 éve volt egy erős bulika (Szíveslátás, vendéghányás)

Már pörög a kocsmasportok bajnoksága, november végéig csütörtökönként összemérik erejüket a csapatok dartsban, csocsóban és biliárdban. Bárki nevezhet, méghozzá pofonegyszerűen, úgyhogy irány az aréna!

Van benned eredendő férfiasság? Itt bizonyíthatod (player.hu)

Az egyik nagy hírportál cikke nyomán találtunk rá a parkoló domainek széles tárházára és mivel rémlett valami pár hónappal ezelőttről (lentebb az illusztrációnk), nyilván – szigorúan közszolgálati jelleggel – rákerestünk a sörös témába vágó lehetőségekre is. Hátha valaki most indítja be a minden elsöprő bizniszét.

Életed lehetőségei (fenekig.com)

A Maisel&Friends sörcsaládot a Bayreuth-i Maisel sörfőzde craft sörei alkotják. Nem a klasszikus főzdében, hanem az újonnan épített főzőházban készülnek a sorozat darabajai.

Bayreuth craft sörei (drinkunion.hu)

Vajon az alföldi borok tényleg másodrangúak? Tud-e versenyezni bármelyik dunántúli nedűvel egy kunsági bor? Szombati Máté cserkeszőlői borászt faggattuk e kérdésről.

Egy jó kis alföldi bor bizony nem száll olyan könnyen a fejünkbe (szoljon.hu)

Mit gondol a majdani utód, a fia borairól Bock József? És mi a különbség a toszkán és a bordeaux-i Bock Cuvée között? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre válaszol az interjúnkban a Bock Pincészet alapító-borásza, miközben felidézzük vele azokat az időket is, amikor még KGST-palackba fejtette le a borait.

Bock József: „Nekem most már nyugalom kell” (boraszportal.hu)

Ugye ön is előszeretettel bont ki egy üveg bort a fárasztó hétköznapokon, amely általában egy-egy pohár elfogyasztása után a hűtőben végzi? Szeretné napokkal később is a felbontott bor minőségét élvezni? Íme a megoldás!

Így őrizheti meg a felbontott bor minőségét (vincemagazin.hu)

Minden sújtotta idén a francia szőlőtermést, ami csak lehet: Bordeaux-ban a tavaszi fagy, Champagne-ban a nyári viharok tépázták meg a szőlőket, emiatt a szakemberek idén közel 20%-os visszaesést várnak a borpiacon - írja a Bloomberg.

Nagyapáink idején történt utoljára ilyen a francia borokkal (portfolio.hu)

Aranyló fürtök, lágyan barnuló levelek, narancsban úszó naplemente és mindez a tőkék fölött egy domb tetején, kezünkben pohárral. Idilli őszi kép amit már csak a poharunk tartalma tehet teljessé. Milyen párlatok kerülhetnek bele, ha a szőlő van a középpontban?

A szőlő reinkarnációi (Párlatvezetés)

Vagyis friss, tiszta, egészséges hozzávalókból, de semmiképpen sem a „maradékból”. Ismerjük azt a mondást ugye, mikor a jó pálinka ismérvét az öreg falusi bácsika úgy határozza meg, hogy mehet bele minden: az összes rohadó gyümölcs, ami másba, máshova úgysem jó, ágastól, levelestől, magostól, de elbírja a rozsdás láncot és a traktorgumit is, mert attól még jobban fog majd „ütni”. Nos, mint azt Gazdag Attila, a pálinkafőzés szakavatott ismerője elmondta: ütni lehet, hogy fog, sőt, még a sebek fertőtlenítésére is kiváló, de hogy élvezeti értéke nem lesz, az biztos.

Úgy készül a minőségi pálinka, mint egy jó húsleves (kanizsaujsag.hu)

A londoni Savoy Hotel American Barja lett idén az első a The World´s 50 Best Bars listáján. London és New York hegemóniája továbbra is folytatódik: előbbi kilenc, utóbbi hét bárt delegált a legjobbak közé, a TOP 5-be pedig most sem tudott más város bekerülni.

Az American Bar lett a világ legjobbja (Koktél blog)

american-bar.jpg

 

2017. 10. 07.

Mindegyik tulaj esküszik, hogy az övé nyitott a legrégebben.

Bemutatjuk Anglia legöregebb pubját. Négy van belőle (player.hu)

Fura dolog az idő, a közhelyek pedig még furcsábbak. Az erős kezdés után persze egyből alkalmat ragadnánk, hogy kicsit ünnepeljük magunkat; 2013-ban ezen a napon köszöntünk be és azóta is itt vagyunk.

A negyedik év (fenekig.com)

1842. október 5-én főztek először pilzenit. A dolog úgy kezdődött, hogy jópár cseh sörszerető, akik nem ismerték a tréfát, 36 hektoliter gagyi sört öntöttek ki Pilzen főterén. Ezen a hétvégén ünneplik a Pilsner 175. születésnapját a sörgyárban.

175 éves a Pilsner Urquell (beerporn.hu)

Folyt a sör 1853-ban Buda várában, az osztrákok Ferenc József császár személyes jelenlétében ünnepelték Heinrich Hentzi szobrának avatását. Ő ismertette meg Pest polgárait a terrorbombázással – feltehetően itt szakadt meg valami a magyarokban.

Új eredmény: ezért nem koccintunk sörrel (24.hu)

Nagyban megy a vernyogás, hogy most aztán kibasszuk a kocsmákból a multikat és aztán jöhet a Matolcsy féle Pécsi Sör, vagy a Lázár "Sörnemissza" János által preferált Már Nem Igazi Csíki és persze az összes munkásember is a Mad Scientist, a Gólem és a többi "kraft főzde" söreit fogja inni.

Kézműves sör kétszáznyolcvanért (Serteperte)

mister-sorozo.jpg

 

2017. 10. 08.

Közhírré tétetik: 2017. október 9-e, hétfőtől október 15-e, vasárnapig újra Sörgasztronómiai Hét lesz. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a szövetséges éttermek, (országosan 14 darab), különleges, ezen alkalomra megalkotott sör-étel kombó menükkel várják az érdeklődő látogatókat.

Támad a II. Sörgasztronómiai Hét – vidéken is! (kocsmaturista.hu)

A popkulturális élmények szilárdabb integrációt eredményeznek, mint a magaskultúra.

A sör és az összetartozás-tudat (mno.hu)

A cseh sörök magyar barátai aggódva szemlélték a krumlovi sörgyártás végéről szóló híradásokat. Jó hír lehet számukra, hogy ismét van a városnak működő sörfőzdéje.

Pernštejn, Eggenberg, Krumlov (drinkunion.hu)

Nemrég megnyílt Budapest legújabb és legnagyobb borbárja, a VERITAS WINEBAR, ahol két szinten 380-féle borral várják a vendégeket, ráadásul egy folyamatosan cserélődő, 60 tételes szelekciót poharazva is kínálnak, mindezt Német Alíz sommelier közreműködésével. Külön érdemes odafigyelni a Tőkés Dániel és Jakab Attila séfek vezette konyhára is, ahol elsősorban a magyaros, bisztró stílus dominál. Remek alkalom lehet kipróbálni a helyet a havonta két alkalommal megrendezett tematikus borvacsorákon, legutóbb például a tokaji Disznókő Pincészet és a szekszárdi Vida Pincészet tételeit párosították igen jó érzékkel a borbár ételei mellé.

Disznókő - Vida borvacsora (Koktél blog)

A borfelismerés világbajnokságaként elhíresült Championnat du monde de dégustation-nak idén a Dijon közelben található Jean-Claude Boisset birtok lesz a házigazdája. A francia szervezésű borfelismerő-verseny keretében idén közel 30 nemzet csapatai mérik össze tudásukat és tapasztalatukat. A kihívók között lesz a magyar csapat is.

A hétvégén rendezik a Borkóstoló VB döntőjét (borespiac.hu)

borkostolo-vb.jpeg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3712893646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása