.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 04. 28. - apuska
Kék Ló

Cím: 1084 Budapest, Víg utca 28.
Látogatás: 2017. március 6. 18:00-19:45
Google Maps

A Kék Ló az, hogyha bemész, vagy érted, vagy a zavart örökkön emészted.

Telefon: +36 70 631 1623
Facebook: fb.com/KekLoPub
Web: -

Vélemény

apuska:

Sárga elefánt, zöld zsiráf, kék ló - egy színvaknak mindegy. De miért rugaszkodik el a természet adta színektől egy kocsma névadója, aki a színekre amúgy sokat ad?

Aztán eszembe jutott Ló Szerafin, a Négyszögletű Kerek Erdő lakója, a csodaló, a szélvész, akit Mikkamakka szívatott. Ergo az Én kicsi pónimon innen is van annak kultúrtörténeti alapja, hogy valaki egy kék lóra asszociáljon, és ehhez az expresszionista festő, Franz Marc kék lovait sem kell feltétlenül ismerni. Ja, hogy egy lófejű próbababa tehető ezért felelőssé?

A kék ló, ösztönöket, intuíciót, fantáziát, féktelenségesét és különcséget szimbolizál. Ezek a tulajdonságok jellemzik Tóth Virág saját tervezésű ruháit, melyek bemutatását ő nem egy hétköznapi ruhaboltban képzelte el, hanem egy olyan szíves vendégváró helyen, ahol bárpult is van - összehozva a divatot és az éjszakai életet.

A névválasztás abból a szempontból egyébként tökéletes, hogy könnyen megjegyezhető, semmivel össze nem téveszthető, karakteres. Ha egy Budapesten ismerős fiatalnak azt mondod, Kék Ló, nagy valószínűséggel a pályafutását 2010-ben megkezdő Kazinczy utcai fashion pub jut az eszébe, ami csak azért bajos, mert 2016 februárjában a megújult Rákóczi tértől pár lépésre, a Déri Miksa - Víg utca sarkára, egy gyönyörű erkélyekkel megáldott régi társasház aljába költöztek, ahol azelőtt egy régi vágású borozó, majd egymásután két különböző kis közért volt.

vigutca.jpg

kép forrása: itt ivott

A költözést az indokolta, hogy a Kazinczy utca bulinegyeddé való alakulásával egyre több gond akadt a közönséggel. A Kék Ló nem a legénybúcsús partiarcoknak lett kitalálva, a Kék Ló szökni akart a taxiszmoggal körített, lófejgyűjtő nyomorból. A régi törzsvendégek fokozatosan lecserélődtek, a hozzáadott kultúrérték és divatvonal másodlagossá vált, mi egyértelművé tette, hogy innen menni kell, egy nyugodtabb környéken jobb helye lenne, amit itt a Víg utcában meg is találtak.

Még szék költöztető esemény is volt! Gyalogszerrel hordták át a vendégek a berendezés egy részét, vagyis ha elemeiben tetten érhető a régi Kék Ló az újban, akkor az normális.

A ruhakocsma szellemisége átmentésre került, de a ruhákat eltérítették Berlinbe. A német fővárosban nyilvánvalóan nagyobb az igény az egyedi öltözékekre, cserébe az új, józsefvárosi helyszínhez jár egy pince, ahol végre minden elfér és még koncertprogramokra is van lehetőség.

Sajnos a pincébe nem tudtam lemenni, mert épp lomtalanításra készülődtek - úgymond cserélgetni. Mert a lomok itt újrahasznosításra kerülnek, ha úgy tetszik, ez egy klasszikus romkocsma, annak minden velejárójával, kicsit szedett-vedett, bárhova nézel, leköti a figyelmed valami, ezzel együtt otthonos, csak ne kéne folyamatosan azon izgulni, kitörik-e a lába annak a széknek, amin ülsz?

Persze nincs két egyforma szék vagy egyforma asztal, és ha részleteiben nézed, a dekoráció is egyedi. Ahogy a kocsmaturista megjegyezte: Sok minden kék és sok minden ló!, melynek legszembetűnőbb jelei a festett kék lovak, de hasonlóan hangsúlyosak a lámpáról lógó kanalak és villák, amik árnyékvetésben drága csillárokat hazudtolnak meg, vagy a testrészeit véletlenszerűen szétszórt próbababa.

Bár a Kék Lóban a sör- és borkínálat szerény, tudatosan válogatott és felettébb igényes, ahogy a pálinkasor is. A konyha a közeli Macskáéhoz hasonlóan vegetáriánus, és aki kóstolta, aszerint ízletes, a Neked nyolc? blog szerzői délben próbálkoztak a napi menüvel, s bár az ebédjükre sokat vártak, és a ház kutyáival kicsit muszájból is barátkoztak, elégedetten távoztak.

Mivel a földszinti helyiség alapterülete nem túl nagy, a Kék Ló fölfelé is terjeszkedett 1,7 méteres embermagasságig egy ülőgalériával, ott csendben meg lehet bújni, lenézni az alvilágra, és kicsit távolabbról szemlélni. Jelzem, volt egy pillanat, mikor én is szerettem volna ezzel élni, mikor 3 jól szituált, de hangos cigány férfi betért, teát kértek borssal(!) és forró almalevet, majd egyikük leült a zongorához, és anélkül hogy rákérdeztek volna, érdekel-e bárkit a muzikalitásuk, énekszóval megkísérve teli torokból belekezdtek. Ki vagyok én, hogy rájuk szóljak? De hogy a pultban sincs senki, akinek lenne erre joga és/vagy mersze? Rehabilitáció ide, 4-es metró alatta, nagyon sokszínű még ahhoz ez a kerület, hogy néha ne legyen valakinek kellemetlen.

Egyébként mindennél jobban jellemzi a Kék Lovat az egyik vendég véleményére adott admin jogú válasz:
- Fura hely. Nagyon. Nem tudtam eldönteni, hogy jó vagy rossz értelemben.
- A Kék Ló az, hogyha bemész, vagy érted, vagy a zavart örökkön emészted. A jó és a rossz pedig relatív.

kalimpa:

Nyócker, fellendülés, művészet, piac, kis kocsmák. Ez is jellemző erre a környezetre, ennek ékes példá(ny)ja a Kék ló is.

Romkocsma romok nélküli ruhában, házilag felturbózott bútorok és csinos díszítések mindenütt, jó arányérzékkel, hogy még elférjen az inni vágyó közeg. Van itt csapon házisör meg éppen aktuális finomságok édes és sós kivitelben, jó zene, ami néha élőben szól, néha meg konzervből.

A kiszolgálás nagyon kedves és segítőkész, akár helytörténeti, akár s kínálat tekintetében kérünk eligazítást.

Bármikor szívesen betérek egy kávéra vagy egy kis fröccsözésre, nekem bejövős a hangulata a maga egyszerűségével.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Hekkelberg, 480 Ft
Üveges sör: Primator IPA, 750 Ft
Bor (1 dl): Folyó, 220 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, ...
Üdítő (2 dl): Szörp, 180 Ft
Meleg ital: Capuccino, 450 Ft
Harapnivaló: Csilis bab, 700 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2012371885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2018.11.06. 23:39:17

A bezárás réme fenyegeti a pacit. Mondjuk annak alapján, hogy 2018. november 1-én kikerült a Facebook hírfolyamukba az alábbi szösszenet, ami nem kecsegtet sok jóval:

Kedves Lóbarátok!
Az önkormànyzat - lakossàgi panaszokra hivatkozva - december 31-ei határidővel felmondja a bérleti szerződésünket. Ez azt jelenti, hogy még két hónapig lehetünk a mostani helyen, aztán új megoldást kell találnunk... Kérünk mindenkit arra, hogy ha tud valami jó bérleményről, ahova költözhetnénk, illetve támogatókról, akik biztosabb fedezetet tudnának rakni költözésünk mögé, jelezze nekünk minél hamarabb a keklopub@gmail.com-on, vagy a +36705244264-es telefonszámon, mert egyenlőre a Kék Ló jövője kilátástalan.
A helyzet tehát nem túl jó, de igyekszünk megoldani. Aki esetleg megteheti, addig is támogasson minket a 11600006-00000000-66102175-es (Víg utca ABC Kft) bankszámla számon. Aki nem teheti meg, hasznàlja ki a maradèk időt, támogasson minket puszta jelenlétével! Gyertek a koncertekre, programokra, támogatói bulikra!
Szép hosszú hétvégét nektek és legyetek hangosak!
süti beállítások módosítása