.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • HozzászóláSoma Következő: Az utolsó előtti képen Menyhárt Jenő szódázik egy női személlyel. (2020.12.26. 12:45) Pesti pinceszerek
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • balkon-úr: A kisüzemű sörgyártók, majd biztosítanak poharat is a sörhöz, mert elég komikus lenne nagyüzemű sö... (2020.12.18. 12:47) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 04. 14. - kocsmablog
XI. KSE Sörverseny

Helyszín: Miskolci Galéria
Időpont: 2016. április 13.
Google Maps

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete húsz éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Az idén közel 150 nevezés közül hirdettek eredményt.

A hagyományosan Miskolcon tartott verseny az elmúlt évtizedek alatt a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. Az első megmérettetéseken jellemzően negyvennél kevesebb sört neveztek három kategóriába a sörfőzdék, 2012-ben már hatvanhat, két évvel később pedig közel kilencven nevezés érkezett öt kategóriába.

Ezen a két legutóbbi versenyen már egyértelműen lehetett érezni az Amerikai Egyesült Államokból kiindult sörforradalom hatását, mert nem csak több, hanem többféle sörrel is jelentkeztek a versenyzők. Épp ezért a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – felismerve a változtatás szükségességét – a 2016-os versenyt már a BJCP (2008) típusbesorolásai alapján hirdette meg.

A versenyre idén minden eddiginél több, közel százötven nevezés érkezett, nemcsak Magyarországról, hanem Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és Csehországból is. Külön érdekesség, hogy az idén egy hazai nagy sörgyár is beszállt a versenybe, a kőbányaiak a Dreher Bakot nevezték. A BJCP (2008) 24 fő, és ezeken belül több altípust különböztet meg. A kisüzemi sörfőzés változatosságát szépen illusztrálja, hogy ezek közül 21 fő- és 45 alkategóriába érkezett nevezés. Legtöbb az utóbbi évek kedvenc típusába, az IPA-ba, de szép számmal voltak búzasörök, porterek és pilsenik is.

kép forrása: http://minap.hu/

A bírálatot 35-36 fős zsűri végezte hat csoportra osztva. Az értékelés és a pontozás némileg eltért a BJCP rendszerétől, az elérhető maximális pontszám 20. A legalább 17 pontot elérő sörök arany-, a 14-et ezüst-, a 11-et elérők pedig bronzérmet kaptak, és így fordulhatott elő, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmet nyert. Gyémántdiplomát a kategória legmagasabb pontszámát elérő aranyérmes sör kap.

A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végezték, tehát nem tudták, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak azt, hogy melyik kategóriába nevezték. Ezért is volt fontos, hogy a sörfőzdék a megfelelő kategóriába nevezzék söreiket, mert legyen az bármennyire jó, ha nem felelt meg az adott típus jellemzőinek, a zsűrinek kötelezően hátra kellett sorolnia azt.

Végeredmény

A bírálatok végeztével, és a pontszámok összeadása után helyben meg is lett az eredmény: idén a nevezettekből 53 sör ért el bronz, 39 ezüst és 36 arany fokozatot. Az utóbbiak közül a három legmagasabbra értékelt sör kapott gyémántdiplomát:

- Bereczki István – Zentus Par-Celsus balti porter 20 pont
- MONYO Brewing – Flying Rabbit amerikai IPA 19,85 pont
- Guri Sörfőzde – Pompeii amerikai pale ale 19,76 pont

A részletes eredmény a hihetetlen lendületű Beerporn.hu közölte először az alábbi formában, onnan vettük át mi is.

kse_arany_2016.jpeg

kse_ezust_2016.jpeg

kse_bronz_2016.jpeg

A hivatalos díjátadó 2016. április 20-án 15 órakor a Legenda Sörfőzde Centerben lesz.

Update helyszíni beszámolók: Sörbúvár, ...

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr778630068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása