.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 12. 1. - kocsmablog
Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete

Ahogy a nagyüzemiek érdekeit szem előtt tartva működik a Magyar Sörszövetség, úgy a kisüzemieket is képviseli egy szervezet, melynek teljes neve: Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesülete. És ez nem valami új keletű dolog.

Címerében árpa, komló, korsó és egy évszám: 1993. Bár az egyesület szervezése tényleg 1993-ban kezdődött, hivatalosan csak 1994. február 1-én lettek bejegyezve 18 sörfőzde részvételével, alapítóhelye Kerekegyháza, ami a helyiek által szívesen fogyasztott Domján Sör szülőhelye.

kisuzemilogo.jpg

A kezdetektől a magyarországi sörfőzdéket képviselik. Taglétszámunk a 90-es évek közepe táján már 140-re növekedett, majd mikor a sörfőzdék száma a "házi sörök" adójának nagyokéhoz hasonló emelése miatt drasztikusan csökkent, az egyesület taglétszáma is megfogyatkozott. Jelenleg a működő sörfőzdék kb. 80%-a az egyesületük tagja, oldalukon 31-en vannak konkrétan megnevezve.

A kibontakozás első éveiben a KSE segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett, és jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.

A sör minőségének javítása és megtartása érdekében a gyártók igénye szerint, az egyesülettel szoros kapcsolatban működő szaklaboratóriumok szolgáltatásokat nyújtanak részükre. Együttműködési kapcsolatunk van a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (MÉTE) Söripari Szakosztállyal, ezzel is elősegítve a szakmai továbbfejlődésünket.

Támogatják a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub rendezvényeit.

Az elmúlt 21 évben a kisüzemi sörfőzés hagyományait felélesztették Magyarországon. A kezdeti nehézségek ellenére, főzdéik minőségi színvonala már megfelel az elvárásoknak, és söreiket egyre többen fogyasztják. A sörgyártáshoz javarészt hazai és mindig természetes alapanyagokat használnak. A hazai sörpiac volumenét tekintve helyük szerény, de törekszenek arra, hogy sörkülönlegességeikkel elnyerjék a fogyasztók tetszését.

Az egyesület 2006 márciusától Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, folytatja és fejleszti a magyar gasztronómia hagyományait. 2008-tól nemzetközi sörös konferenciákat tartanak a Miskolci Egyetem Bölcsésztudományi karával, ahol az érdeklődök izgalmas előadásokon ismerhetik meg a múltat, fejtegetik a jelent és keresik jövőbeli helyüket.

Az egyesület első elnöke, Domján István. 2012. októberében 23-án 70. születésnapja alkalmából Életfa-kitüntetést kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

A konferenciák alkalmával a kisüzemi sörfőzdék tagjainak sörfesztivált és minden páros évben országos sörversenyeket szerveznek, ami további minőségi fejlesztésére ösztönözi a gyártókat. 20 éves jubileumának alkalmából a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete 2014-ben "hazai környezetben" Miskolcon rendezte meg a X. Nemzetközi Sörversenyt, melyre 83 tétellel magyarok, csehek, szlovákok, ukránok, lengyelek és angolok is neveztek, a végeredményt tekintve 3 sör kapott gyémánt diplomát, 22 arany-, 34 ezüst-, és 18 bronzérmet.

zsurizes-19-aj-600x400.jpgkép forrása: boon.hu

Az egyesület jelenlegi elnöke Vaskó György, az 1992-ben alapított Serforrás tulajdonosa.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr848086758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása