.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 12. 18. - apuska
Zsiga bár

Cím: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 14.
Látogatás: 2015. szeptember 2. 18:00-21:50
Google Maps

Egy újabb állati ivó, ahol izgalmas a pivo.

Telefon: +36 70 633 3478
Facebook: fb.com/ZsigaBarBudapest
Web: -

Vélemény

apuska:

Eszel, iszol, mulatsz! Ez a rövid leírás a Facebook-on magukról. De álljon itt egy hosszabb is az én tollamból, mert a Zsiga bárnak hála Józsefváros közepén nem csak akkor pezseg az élet, mikor lomtalanítás van.

A kitelepített növények sűrűjében már a szomszédos udvar előtt megjelentek a csatasorban a nyugágynak is beillő összecsukható csíkos székek, majd a házfal mellett kis presszóasztalok mellett még néhány szedett-vedett. A járda túloldalán egy sufni, a kettő közt az átjárhatóság gondosan megteremtve. Persze a sufni igazából fedett terasz, egy áttetsző műanyag lapokkal és nyáron dróthálóval elhatárolt közösségi ketrec és dohányzásra kijelölt hely, ám itt nem annyira harc, mint béke uralkodik és szeretet, ezért a lyukakba művirágokat is be-betűztek. VIII. ker., Csarnok negyed - áll a konkrét városrész meghatározás a belső utcatáblán. Már ezt is tudom. Meg felfüggesztve mindenféle díszek, színesben világító napocskás-holdas fröccsöntmények, az asztalon meg az egykoron fröccshöz kijárt szódás üvegpalackok, cserepes majomkenyérfák, giccses porfogók, gyerekjátékok, könyvek, nincs nagy rend, nem is igény, mint a nagymamánál a téli kertben, a székeken párnák, a fotelen pléd, az asztalokon terítők, a padlón szőnyeg. Baromi nyugis, sehol egy autó, nincs forgalom. A környéken a legjobb választás napsütésben egy kávéhoz, két sörhöz, vagy épp a házi koszthoz, mikor Virág cirka 30 emberre főz.

Még nincs itallap, mondták - hihetetlen volt az egész, hisz 2013 decemberében kezdtek. Az árak nagyságrendileg voltak kiírva odabenn egy táblára, pl. rövidek:780-840, gondolom forint, gondolom 4 cent, a pultra közkíváncsiságra visszatéve az elhíresült adománygyűjtő papírdoboz, amit egy NAV bírság után raktak ki április végén, és amiről páran akkor kis színesben cikkeztek a Zsiga bár facebook posztját átvéve: "Hello NAV, hello tavasz, kezdjük egy kellemes hűsítő bírsággal a terasz idényt! Mo., én is szeretlek!"

Sör van? Épp csak félbarna, mert a világos még nem ért ide a Keletinél tüntető migránsok miatt - kaptuk akkor választ, a helyzet abszurditását tovább növelve. A fröccsből hiányzott a buborék, de legalább a bor gyaníthatóan minőségi, ha már folyóként becézve decijét 330-ért mérték.

A névadó Zsiga a tulaj kutyája, aki egy tacskóféle. Ha nem akarod kutyául érezni magad - sok csalódás után boldogan vakkantva mondja egy másfél perces animációs filmben, ergo ez egy kutyabarát hely, a tálka is elő van készítve valahol az ebnek. Nekem nagyon úgy tűnt, kevesen tévednek be ide a körúton kívülre véletlenül idegenek, főként helybéliek látogatják, és közülük lesznek sokan törzsvendégek.

Férj, feleség és kutya együtt adnak (gyűjtő)szellemiséget a Zsiga bárnak. Ez egy lakáskocsma. Festményekkel, nippekkel, éjjeli lámpákkal, kézzel varrt babákkal, úri antik huncutságokkal, a feszület, a szentek, a régi portréfotók, fedetlen keblek, múlt századi plakátok megférnek egyetlen vörös tapétás falon. Ha a vörös nagyon bebúgat? A mélyben fekete-kék fokozza a fokozhatatlant, én elképzelni se tudom, mi itt összegyűlt, az sok érdekes kacat, vagy értékes holmi, de hogy sikerül vele megidézni egyféle nosztalgikus múltat, az tuti.

És amikor a terasz egyik felébe beköltözött két cigány muzsikus? Az egyik szintetizátoron játszott, a másik a hegedűt nyúzta. Mondanám, csak a szokásos, és egy kis pénzért a te dalodat is elhúzza, de manapság kocsmában ez ritka. Az első strófák alatt fürkésztem a megdöbbent arcokat, nem értette a közönség, mi van.

Az egyik asztalkánál két külföldi nyugdíjas - hogy a viharba keveredtek ide? - egészen ráérzett a bulira. Miután a koncert lement, és a teákat elszürcsölték, ők is távoztak, mi meg kicsit sokára, egy cinkos magyarázat kíséretében kaptuk meg a piát: "Bocs, csak geciztek a holland nyanyák." No para.

Egy söralátét volt a számlánk alapja, amin egy helyütt indokolatlan 3 vonalkát találtam. Ezt követően szó szerint a következő párbeszéd hangzott el:
- Neked három sör volt, ugye?
- Nem. Kettő.
- Bazmeg.

A baz+ magának szólt, nem nekem. A végösszeget korrigálta. Tényleg pont úgy kezelt és beszélt hozzánk, mintha országos cimborák lennénk évek óta, dehogy sértődtem meg, vicces volt, mintha egy házibuliba mentünk volna a lakásukba.

Ha tetszik a közvetlen stílus, nem zavar a személyeskedés, a Zsiga bárt, ki ne hagyd! Ebben a lesajnált kerületben a Macska, a Hintaló és a Gólya után ez egy újabb állati ivó, ahol izgalmas a pivo - ó, anyám, egy jó kínrím, de szar.

kalimpa:

kellemes kis teraszos kocsma a 8. kerület szívében a harminckettesek terétől pár lépésre a szent józsef templom árnyékában, csendes, nyugis, meghitt helyen.

pici földszinti belső, most már megtoldva egy nagyobb lenti résszel, a terasz pedig fedve az esőtől és széltől.

kiszolgálás a pultnál, de alkalomadtán az italokat ki is hozzák asztalhoz.

általában youtube klasszikusok szólnak emberi hangerővel, amolyan hangulat aláfestés gyanánt, de ezúttal egy élő mulatós blokkba sikerült beleszaladnunk.

a pultosok mindig kedvesek és figyelmesek, ajánlják az épp aktuális napi kínálatot, hátha igény van rá.

mindenkinek bátran ajánlom, ne tántorítson el senkit a nyócker, nagyon élvezhető helyen és térben talált magára a Zsigabár.

anyicska:

Nagyi lakás, vagy párizsi bohém. Megidézett századforduló, régi szép idők. A kiszolgálás ehhez mérten kedves és barátságos.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Dudák 11°, 600 Ft
Üveges sör: -
Bor (1 dl): Folyó, 330 Ft
Rövid (4 cl): Ballantines, 780 Ft
Üdítő (5 dl): Limonádé, 490 Ft
Meleg ital: Capuccino, 400 Ft
Harapnivaló: Nógrádi ropi, 150 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr397875414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2018.08.29. 13:33:36

2018. június 16-án jött a hír, hogy "mivel a józsefvárosi önkormányzat nem ad részemre továbbra sem terasz engedélyt, ezért be kellett zárnom a zsigát, nem tudom így fenntartani. remélem egyszer valahogy, valahol lesz kedvem újrakezdeni... jó volt veletek, külön köszönöm mindenkinek a tegnap estét, puszi! virág"

Ahogy ez ilyenkor a meseszerű lényekkel lenni szokott, egyként állt ki a közönsége a Zsiga mellett, esetenként a segítségét is felajánlva, és ezek a reakciók június 24-én fordítottak egy újabbat a kockán: "Hamarosan visszatérek, visszaadtátok a hitemet! a Zsigát egyszerűen NEM LEHET bezárni. virág"

Kíváncsian várjuk a folytatást.
süti beállítások módosítása