> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe.Ha már vasárnap itt a nőnap, beszéljünk a hölgyek szerepéről a borszakmában.
Nők, nők, nők.. Mindenütt ott vannak, minden szakmát meghódítanak, és mi férfiak talán csak ha péniszmodellnek állunk, akkor nem kell vetélkednünk a gyengébbik nem tagjaival. Sokáig mondták, a borászkodás kifejezetten férfias szakma, de újonnan egyre több női borászt ismerünk meg, és a szakmai elismerések is mutatják, bizony van keresnivalójuk ezen a területen. Bor témában persze sokféle karriert be lehet futni. Beszéljünk először tehát a borász hölgyekről.
Míg korábban a család női tagjai be sem tehették a lábukat a borospincébe, manapság sok helyen már ők uralják azt. Dél-Amerikában vagy Dél-Afrikában nagyon hangsúlyos a női borászok szerepe. Ez Franciaországban, Olaszországban is egyre inkább így van, és immár Magyarországon is egyre többen jelen vannak a piacon. A teljesség igénye nélkül egy-két példa: Iványi Zsófia (Villány), Luka Enikő (Sopron), Bodor Nóra és Nyilas Ilona (Mátra), Katrin és Birgit Pfneiszl (Sopron), Csetvei Krisztina (Mór), Matolcsy Sára (Etyek-Buda), Osváth Fruzsina (Tokaj). 2013-ban Gálné Dignisz Éva személyében Magyarország első női Év Bortermelőjét is megválasztották.
Katrin és Birgit Pfneiszl, kép forrása: mindennapszamit.hu
Persze vannak olyan pincék is, ahol a régi mondás érvényesül, miszerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Ékes példája a St. Andrea pincészet, melynek borásza Dr. Lőrincz György felesége Tóth Andrea után nevezte el a pincéjét. Andrea biológusként végzett, de a családalapítás miatt a karrierje is véget ért. Egy idő után egyértelművé vált, hogy nincs más lehetősége, csak hogy együtt dolgozzanak, és férjét támogassa. Bár nagyon sokan mondják, hogy nem jó, ha férj és feleség együtt dolgozik, náluk működik, mindenki teszi a dolgát. Hasonlóan kevesebb rivaldafényt kap Heimann Ágnes, Heimann Zoltán felesége, aki szintén sok területen kiveszi részét a Heimann Pince munkájából. Sok hölgy azonban beleszületik a borok világába, és abban nő fel. Ilyen második generációs borászhölgyek többek között, Bodri Orsi (Szekszárd), Árvay Angelika (Tokaj), Gere Andi és Jekl Flóra (Villány). Arról nem is beszélve, hogy a bor elkészítésénél nem ér véget a hölgyek növekvő szerepe.
Jekl Flóra, kép forrása: avirid photography
Jancis Robinson, szakmai körökben nemzetközi ismertségnek örvend. A hölgy az egyik leghíresebb Master of Wine. Hogy kik a Master of Wine-ok? Jelenleg talán a legnagyobb boros tudással, kóstolási gyakorlattal rendelkező emberek, afféle bor jedik. 1953 óta összesen 366 ember teljesítette a Master of Wine vizsgát a Földön. Jelenleg 92 női Master of Wine jár-kel és kóstolgat közöttünk. Igaz magyar Master of Wine még nincsen. Három férfi mellett Herczeg Ágnes is a Master of Wine titulus előszobájában toporzékol. És azt tudjuk-e, ki volt az alapítótagja és évekig a Magyar Sommelier Szövetség elnöke? Káli Ildikó, bizony egy hölgy. És ha most szeretnénk elkezdeni tanulni a borokról, iratkozzunk be az első magyar boriskolába, melynek alapítója Mészáros Gabriella. Azt pedig észre sem vesszük, hogy az esti vacsorához is lassan már a párunk választja mindig a bort.
Herczeg Ágnes, kép forrása: kalibuli.hu
Mivel a nők másképp is vásárolnak bort: ők inkább fogyasztani szeretik (egy felmérés szerint az amerikai borfogyasztók 64 százaléka nő), semmint tartogatni. Az értékes palackok pincében rejtegetése inkább a férfiak sajátja, ők nem egyszer azért vásárolják az értékes nedűket, hogy eldicsekedhessenek vele a szomszéd borbarátnak. Nem tudjuk, hogy van-e összefüggés a nők borfogyasztási szokásai és azon tény között, hogy a nőknek kifinomultabb az ízlelőrendszere, de bizton megállapíthatjuk, hogy sokszor megfeledkezünk a gyengébbik nem borszakértelméről. Pedig a tények azt igazolják, hogy komolyan kell venni a hölgyek jelenlétét a bor készítői és fogyasztói oldalán is.
(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek