.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 12. 10. - palackborbár
Mit igyunk a karácsonyi menühöz?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. A karácsonyi menü mellé jól fog esni a bor. Ha számít a harmónia, fontos, milyet vásárolunk.

Közelednek az ünnepek, ez vitathatatlan. Ha az ember betéved egy bevásárlóközpontba, és szemellenzővel közlekedik, akkor is sejti, hogy a boltok már kőkemény karácsonyi lázban égnek. November 20. körül betették a karácsonyi mix-et a plázarádióba, és az egy négyzetméterre jutó emberek száma is hatványozottan nő.Két dolog kapcsán mi is kitérünk a bor és karácsony kapcsolatára. Egyrészt a bor kiváló ajándék. Másrészt az ünnepi asztalra sokféle étel kerül, ami mellé különböző borokat kóstolhatunk.

A kinek milyen bort vegyünk ajándékba nyilván szubjektív és ízlés kérdése. Amiben segíthetünk, hogy milyen stílusú boroknál tapogatózzunk, ha azokat az ünnepi menü tételei mellé szeretnénk párosítani. Bort két szempont alapján választhatunk étel mellé. Vagy a hasonló ízeket keressük (pl.: Sauvignon Blanc - spárga, egres, Rosé - eper, meggy) vagy éppen az ellentétek vonzzák egymást elve alapján történik a párosítás (pl.: édes desszert bor - kéksajt). Alapszabály, hogy a bornak egy picit mindig túl kell tennie az ételen: ha az étel édes, a bor legyen kicsit édesebb, és ne fordítva. Persze az is alapvető, amit már korábban is hangsúlyoztunk, hogy ha főzéshez is használunk bort, akkor csak olyan bort használjunk fel, ami magában is szívesen fogyasztanánk - egy rossz, hibás bor tönkre fogja tenni az ételt.

christmas-dinner-table.jpg

És akkor első körben a leves. Jellemző a halászlé az ünnepi asztalon. Alapvetően hal mellé könnyű, friss élénk savú fehéret ajánlunk, de ebben az esetben a fűszeres, paprikás lé dominál. Így inkább egy testes karakteres fehérbor jöhet szóba, mondjuk egy érlelt somló juhfark vagy tokaji furmint. De még szebb párost alkothat, egy teltebb szekszárdi sillerrel és a vörösbor pártiaknak fűszeres kadarkát vagy zweigeltet ajánlok. Bajai és szegedi halászléfőző fesztivál sem volt még csongrádi vagy hajós-bajai kadarka nélkül, ugye-ugye, nem hiába.

Halnál maradva, sokaknál rántott hal kerül az asztalra krumplisaláta körettel. Itt lépnek színre az olajos fahordós fehérborok. Egy komoly barrique chardonnay, szürkebarát vagy rajnai csak nyerő választás lehet. A magyarok kedvence a székely- és a töltött káposzta. Sós, ásványi jegyekben gazdag fehérbort válasszunk mellé. A tüzes, érlelt somlói borokkal nem nagyon lehet mellényúlni. Mi azért egy testesebb rosét is el tudunk képzelni, akár fröccsben is. A pulykasült, esetleg gesztenyével töltve megint csak klasszikus. Itt a fűszerezés nagyon fontos. Ha nincs speciális fűszerezés, akkor egy könnyed rosé, de még inkább egy olaszrizling az ideális választás. És ha már szárnyasok, a sült kacsát se hagyjuk ki a sorból. Ami sötétebb húsa miatt a pinot noir-ban jobban úszik, abból is a gyümölcsösebb kevésbé érlelt, de persze a rosé sem lehet elhibázott döntés.

A desszertek előtt jól esik a magyar unikum, de a kocsonya mellé mit innál? Ha minket kérdezel, akkor a zsírosabb jelleg miatt egy fahordós fehéret válassz, mondjuk egy chardonnay-t. Klasszik sütink pedig a bejgli, diós és mákos kivitelben. A diós mellé, ha mazsolát is tartalmaz egész biztos, hogy egy aszúsodott későit édeset kell keresnünk. A mákosnál kicsit mi is bajban vagyunk, a keserű ízvilág miatt. De egy tokaji fordítással nem járunk messze az igazságtól. A fordításban ugyanis, a speciális eljárás miatt a törköly kesernyéje is megjelenik az édes bor lezárásaképpen. Ha pedig kevésbé vagyunk édesszájúak, a püspökkenyér mellé fogyasszunk egy félédes vagy édes muskotályt. Pazar élmény lesz az is.

Jó étvágyat!


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr626972603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása