.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 11. 12. - palackborbár
Az újbor ünnepe

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jeles dátumon vagyunk túl: november 11. Márton nap, ergo újbort mindenkinek!

November 11. Márton napja a liba és az újbor ünnepe. Komoly vallási töltete van, mivel Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap. Ekkor tehát még megengedett a nagy evés-ivás. Tradicionálisan erre a napra ezért rengeteg bált, fesztivált és nagy lakomákat rendeztek. Ezeknek pedig elkerülhetetlen kelléke az újbor és a libaételek.

Több időjárással kapcsolatos jóslat is fűzödik Márton napjához. Egyrészt ha aznap esik a hó, akkor mivel "Márton fehér lovon jön" enyhe lesz a tél. Más népszokások szerint, ha aznap jeges eső esik, az korai tavaszt jelent. A libának is funkciója van az időjárás jövendölésben. A sült liba mellcsontját megtisztították és abból jósolták meg milyen lesz a közelgő tél. A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részébõl. Innen ered „püspökfalat” szavunk is. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek.

martonlud_big.jpg

Na, ebben mi is egyet értünk, és ezzel át is nyargalunk az újbor témakörére. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg. A technológiai fejlődéssel, az acéltartályos hűtött erjesztésű reduktív borok megjelenésével, és persze nem kis piaci nyomás hatására az újborok egy része már november 11. előtt megjelenik. Gondoljunk csak a Varga pincészet Csabagyöngyére, mely az év első borának hirdeti magát. Augusztusban szüretelik a szőlőt, és szeptember elejére már megtalálható a boltokban.

Az újborról általánosan azt mondhatnánk, hogy minden egy évnél fiatalabb bor újbor, míg azok melyek túlvannak első születésnapjukon, óborok. Borászati szempontból ugyanakkor azt a bort hívjuk újbornak, mely teljesen kierjedt, de nulla érlelést kapott. Ebből kifolyólag hiányoznak belőle a másodlagos érlelési aromajegyek. Az elsődleges gyümölcsös aromák jellemzik, melyek a szőlőből származnak. Sokszor nem tükrösek, opálos, zavaros színben pompáznak. Újbort minden színben kóstolhatunk (fehér, rosé, vörös), de a frissen palackozott újborok egyiket sem javasoljuk otthon érlelni, ezek nagy része hónapokon, de maximum egy éven belül fogyasztandó.

Az újbor nemzetközileg legismertebb típusa a francia Beaujolais Nouveau (ejtsd: bozsolé núvó), amelyet Burgundia déli végében készítenek, Beaujolais vidékén a gamay (ejtsd: gámé) nevű kékszőlőfajtából. Ennek megjelenése megegyezés alapján november harmadik csütörtöke. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy Franciaország más területein is készítenek újbort, amit összefoglalóan „vin de primeur”-nek neveznek. A legismertebb újbor készítési technológia az úgynevezett szénsavas maceráció, amelynek az a lényege, hogy az ép szőlőszemen belül kezdődik el az erjedés, így a borba nem kerül sok a sértetlen héjban lévő tanninokból. A végeredmény egy könnyed, kifejezetten gyümölcsös vörösbor.

Végül gasztronómiai ajánlásunk következik. A libából készült leveshez és a lúdkásához fehér vagy rosé újbort érdemes fogyasztani. A libasült a rosé mellett már a vörösbort is szívesen fogadja. Ugyanakkor az ekkortájt szintén az asztalra kerülő hízott libamáj mellé inkább egy késői szüretelésű édesbort javasolnánk, lehetőleg magas maradékcukorral és kellő olajossággal. A krémes kavalkád, ami a szánkban ezáltal létrejön, igazi gasztronómiai orgazmus.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr256891533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemértekhozzá(m) 2014.11.14. 05:27:26

jobbak lennenek a regi kocsmatesztelos cikkek, ezek is erdekesek, de full nem erdekel senkit, bocs, hogy ezt mondom, nem sertes akar lenni!

syss · http://sysblog.71.hu 2014.11.17. 18:26:01

Engem nagyon érdekel,mert kultúrával,történelemmel,hagyományokkal,és magyarországi jelképekkel-hungarikumokkal van tarkítva,és borágazattal fűszerezve, á'la sommelier! :)
süti beállítások módosítása