.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 10. 29. - palackborbár
Borhamisítás

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Most a borhamisítás leggyakoribb változatait mutatjuk be!

A borhamisítás gyakorlatilag egyidős a borkészítéssel. Több évszázadban és a világ több bortermelő országában robbant már ki borhamisítási botrány. A tradicionális bortermelő országokban, így Magyarországon is, a borkészítést törvény szabályozza.

Sokan nem is gondolnák, de az EU-s jogszabályokhoz képest a magyar bortörvény kifejezetten szigorú. Minden bor, amely úgy készül, hogy ennek a törvénynek nem felel meg, borhamisításnak minősül.

Leggyakoribb formái a borhamisításnak az adalékanyagok használata, a hamis címkézés, és amiről a legtöbben hallanak, a nem szőlőből készült borok. Kezdjük is ezzel.

Ennek is két formája van. A jobbik eset a "lőré", mely úgy készül, hogy a must kiforrása után a hordó alján maradt seprűt (szárazanyagban és aromában még nagyon gazdag) vízzel felöntik, majd cukor hozzáadása után újból kierjesztik. A rosszabbik formája a tablettás bor. Tudjátok, a Gondűző, Barátok bora, Csövidinka és még sorolhatnám. Ezek a csodák szőlő nélkül, kizárólag a fentebb ismertetett adalékanyagok vegyítésével készült bor utánzatok, ahol már a csomagolás és címkézés is árulkodó.

Ízében pedig? Bátraké a szerencse, és a puding próbája az evés. Már ha 20 év fölött az embernek van hozzá gusztusa. Kellemetlen vagy teljesen visszafogott szagú "borok" ezek vízszerű jelleggel. Hosszú kesernyés, nyers hússzerű utóízzel.

Elsősorban fehérbor-utánzatokat állítanak így elő. A sárgás színt régebben szalma- vagy kukoricaszár beleáztatásával érték el. Jellemző "termőhelye" többek között a Soltvadkert-Kecel-Kiskőrös magyar Bermuda háromszögnek nevezett térség, bár a szocializmushoz képest jelentősen visszaszorult az arányuk, ne legyenek illúzióink, ma is születnek ilyen borok. Persze felmerül a kérdés, hogy ezek miért lehetnek mégis a polcokon a mai napig? Jó kérdés. Nevezzük ezt legalizált borhamisításnak. Persze ezen "borok" címkéin nem is szeretnének hazudni nekünk. Jellemző származási helyük az Európai Közösség Országai. Alkoholtartalmuk pedig ritkán éri el a 10%-ot.

koccintos.jpg

Az adalékanyagok hozzáadása a borhoz szintén borhamisításnak minősül. Sokan például a bor természetes glicerintartalmát növelik utólag hozzáadott tiszta glicerinnel. Ezzel teszik testesebbé a bort, hogy így váljon olajosabbá. A savpótlás vagy cukoremelés uniós törvényben szabályozott módon kirívó évjáratokban bizonyos mértékben megengedett. Értelemszerűen minden ettől eltérő módon borhamisításnak minősül. A technológiák fejlődésével a mesterséges színanyagok, a tanninpor, sőt már a borra jellemző illatokat, ízeket kísértetiesen visszaadó aromaanyagok is megjelentek. Természetesen ezek használata is a borhamisítás hatályába esik.

Végül ejtsünk szót a hamis címkézésről. Ez akkor fordul elő, ha az eladott bor származási helye, termelője, évjárata vagy fajtája a valóságban nem egyezik meg a címkén feltüntetett információval. Az olcsó olasz szőlőből készült borok pl. nagy mennyiségben érkeznek be az országba, és amint azokon nem jelenik meg hiteles leírás a származásról, máris borhamisításról beszélünk. Ez a manipuláció úgy is történhet, hogy az eredeti bort valamilyen arányban keverik egy gyengébb minőségű borral.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr446843727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

welovewine 2014.10.30. 12:02:32

"könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat"-
Csak így tovább!!! De hol vannak a jó borok??

Túrós (törölt) 2014.10.30. 12:17:24

Jövőre úgyis rábasznak majd egy adót erre is
süti beállítások módosítása