.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Kovács G. Maláta: Csak szólok, hogy Budapesten ezen a hétvégén sem fogjuk élvezni a kocsmázás örömét! serteperte.blo... (2020.05.15. 13:13) A pesti borozók világa
  • Ezüstvándor Arion: Milyen kár, hogy ezekből a régi borozókból alig-alig maradt már. szerettem a hangulatukat. Néha b... (2020.05.02. 00:00) A pesti borozók világa
  • Örömhernyó: Faterom sose ment be egy kocsmába se. Mert azt vallotta, hogy oda csak züllött, lecsúszott alakok ... (2020.05.01. 13:48) A pesti borozók világa
  • Csöncsön: Kitűnő poszt. Bennem (bár nyilván éreztem mindig is) igazából csak most tudatosult az, amiről az u... (2020.05.01. 09:38) A pesti borozók világa
  • szép új világ...: jó szöveg, visszaadja a hangulatot. Grat (2020.05.01. 06:46) A pesti borozók világa
  • kocsmablog: 10 millió forintért a tiéd lehet: player.hu/auto-motor-2/kocsma-ikarus/ (2020.03.30. 14:56) Bus Pub
  • Utolsó 20
2014. 07. 2. - palackborbár
Hogy készül a rosé?

Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azt pl. tudjátok hogy készül a rosé?

Hát, nem rosé szőlőből és nem is vörösbor meg fehérbor összeöntésével. A helyes válasz: kékszőlőből fehérboros eljárással.

Ez azt jelenti, hogy a kékszőlőt szüret után bogyózzák és pár óráig hagyják a héjon ázni (a vörösbornál a héjon ázás több hétig tart), mivel a színanyag onnan oldódik a mustba. Ezután préselik és feldolgozzák.

rose.jpgMagyarországon jellemzően fahordós érlelés nélkül palackba kerül, így őrzi meg a friss, gyümölcsös jegyeit. Ebből kifolyólag a magyar rosékat kevés kivétellel fiatalon egy éves kora előtt érdemes fogyasztani, mivel idővel elveszíti azt a frissességét, ami miatt szeretjük. Tehát idén már ne vegyél le a polcról 2012-es rosét, akármilyen jó áron is kínálják! Nem lesz az igazi, még fröccsben sem. :)

Népszerű rosé alapanyag hazánkban a Kékfrankos. Egyrészt mert a legelterjedtebb kékszőlőfajta, másrészt mert jó savtartalma miatt igazán üde, ropogós rosét lehet belőle készíteni. Gyakorlatilag, szinte minden kékszőlőből készíthető rosé. Az igazán pikánsak és izgalmasak Syrah-ból, Cabernet Franc-ból, Pinot Noir-ból készülnek. Mivel ezek a szőlőfajták drágábbak, kevesebb ilyen roséval találkozunk, és ezek ára az átlagnál magasabb. A rosék illatban és ízben jellemzően eper és málna aromajegyeket mutatnak. Ha ezekkel a jegyekkel találkozunk, jó rosé van a poharunkban és révbe értünk!


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr246405251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.