> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azt például tudjátok, hogy melyik szőlőből készíthetőek jó borok és miért?
Fontos leszögezni, hogy nem minden szőlőfajta alkalmas minőségi bor készítésére.
A világon több ezer szőlőfajta létezik, melyeket csemege és borszőlő kategóriába oszthatunk. Az előbbit esszük, az utóbbit inkább bor formájában fogyasztjuk.
Megmagyarázom. A bornál fontos a sav, alkohol, test egyensúlya. A jó csemegeszőlő savban szegény ezért nem alkalmas, hogy bor készüljön belőle, mert nem lenne harmonikus és rendkívül gyorsan öregedne. Aztán vannak szőlőfajták, amik a határon mozognak. Az illatos szőlőfajták mint az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Chasselas (Saszla) csemegeszőlőnek sem utolsó, és könnyed, alacsony savú, viszont gyorsan öregedő bor is készül belőle. Persze a klasszikus borszőlők is ehetők, kicsit savanykásabbak, de miért ennénk meg, ha jó bor is készülhet belőle.
A borszőlőn belül is több család létezik. A latin nevén Vitis Vinifera családba tartoznak a minőségi bort adó szőlőfajták. Többek közt itt kell megemlíteni a Chardonnay, Merlot, Kékfrankos, Olaszrizling, Furmint fajtákat és így tovább. A boltok polcain csak ilyen szőlőfajtából készült borral fogsz találkozni. Az Amerikából származó Vitis Labrusca családba tartozó szőlőfajták, az ún. rókaszőlők vagy direkt termők. Ide tartozik az Otelló és a Nova is, melyeket nagyapánk boraként ismerünk. Sajnos ezek nem adnak minőségi bort, sőt nagy mennyiségben mérgező is, mivel etil-alkohol mellett metil-alkoholt is tartalmaznak, ezért kereskedelmi forgalomba hozataluk törvényileg tiltott. Végül léteznek az ázsiai fajták (Vitis Amurensis), az Amur folyó menti szőlőfajták. Ezek jellemzően fagytűrő borszőlők, de nagyon nem terjedtek el a világban, mivel ezek sem tartoznak a legjobb minőségű fajták közé.
(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek