.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 06. 18. - palackborbár
Milyen a jó borszőlő?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azt például tudjátok, hogy melyik szőlőből készíthetőek jó borok és miért?

GrapesInGlass.jpgFontos leszögezni, hogy nem minden szőlőfajta alkalmas minőségi bor készítésére.

A világon több ezer szőlőfajta létezik, melyeket csemege és borszőlő kategóriába oszthatunk. Az előbbit esszük, az utóbbit inkább bor formájában fogyasztjuk.

Megmagyarázom. A bornál fontos a sav, alkohol, test egyensúlya. A jó csemegeszőlő savban szegény ezért nem alkalmas, hogy bor készüljön belőle, mert nem lenne harmonikus és rendkívül gyorsan öregedne. Aztán vannak szőlőfajták, amik a határon mozognak. Az illatos szőlőfajták mint az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Chasselas (Saszla) csemegeszőlőnek sem utolsó, és könnyed, alacsony savú, viszont gyorsan öregedő bor is készül belőle. Persze a klasszikus borszőlők is ehetők, kicsit savanykásabbak, de miért ennénk meg, ha jó bor is készülhet belőle.

A borszőlőn belül is több család létezik. A latin nevén Vitis Vinifera családba tartoznak a minőségi bort adó szőlőfajták. Többek közt itt kell megemlíteni a Chardonnay, Merlot, Kékfrankos, Olaszrizling, Furmint fajtákat és így tovább. A boltok polcain csak ilyen szőlőfajtából készült borral fogsz találkozni. Az Amerikából származó Vitis Labrusca családba tartozó szőlőfajták, az ún. rókaszőlők vagy direkt termők. Ide tartozik az Otelló és a Nova is, melyeket nagyapánk boraként ismerünk. Sajnos ezek nem adnak minőségi bort, sőt nagy mennyiségben mérgező is, mivel etil-alkohol mellett metil-alkoholt is tartalmaznak, ezért kereskedelmi forgalomba hozataluk törvényileg tiltott. Végül léteznek az ázsiai fajták (Vitis Amurensis), az Amur folyó menti szőlőfajták. Ezek jellemzően fagytűrő borszőlők, de nagyon nem terjedtek el a világban, mivel ezek sem tartoznak a legjobb minőségű fajták közé.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr96298181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nenii 2014.06.19. 12:21:31

A mazsolát csemegeszőlőből nyerik,vagy van kifejezetten erre is egy szőlő fajta?

palackborbár 2014.06.23. 13:41:38

@Nenii: A mazsolát mag nélküli vagy legfeljebb egy magos, nagy szemű csemegeszőlőből készítik. Ezek közül a legjellemzőbbek az Alexandriai muskotály (Törökországban), a Malaga-szőlő (Spanyolországban) és a Rozaki-félék (Görögországban). Ez a három ország egyebek iránt a legnagyobb mazsola exportőr is a világon.
süti beállítások módosítása