> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ittál már édes bort? Ne szégyelld magad miatta!
Természetesen létezik olyan, hogy édes bor.
Ha a szőlőcukor nem alakul át teljesen alkohollá erjedés alatt, akkor a borban maradékcukor lesz. A cukor és alkohol olyan mint a libikóka két oldala. Édes bornál, mely több mint 45 gramm cukrot tartalmaz literenként értelemszerűen az alkohol alacsonyabb (pl.: aszúknál 11% körül mozog, egy eszencia mely 400g/l körüli cukorral rendelkezik csak 4-5%!).
A maradék cukor mennyiségétől függően egy bor lehet száraz, félszáraz, félédes és édes. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A bor répacukorral való édesítését a törvény tiltja Európában. Mustsűrítménnyel viszont lehet javítani a cukorfokot, ha az indokolt.
Figyelem!
Magyarországon az éghajlati adottságok miatt nagyon ritkán lehet természetes úton édes minőségi vörösbort készíteni! Szóval, ha valahol félédes vagy édes magyar vörös borral kínálnak, kezdhetsz gyanakodni :)
Édes fehér boraink azonban világszerte ismertek, ezért egy tokaji borvidékről származó késői szüretelésű vagy desszert bort, netán egy Észak-Balatonról származó édes rizlinget vagy jégbort, de még egy móri töppedt szőlős ezerjót is érdemes megkóstolni. A legjobb egy finom gyümölcsös, habos desszert mellé!
Természetesen fehérbornál is előfordulhat mesterséges cukorjavítás, ilyenkor elsősorban az ár lehet árulkodó, minőségi édes boraink kiskereskedelmi áron legalább 2500, de inkább 3000 Ft-nál kezdődnek.
(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek