.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 06. 11. - palackborbár
Létezik olyan, hogy édes bor?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ittál már édes bort? Ne szégyelld magad miatta!

Természetesen létezik olyan, hogy édes bor.

Ha a szőlőcukor nem alakul át teljesen alkohollá erjedés alatt, akkor a borban maradékcukor lesz. A cukor és alkohol olyan mint a libikóka két oldala. Édes bornál, mely több mint 45 gramm cukrot tartalmaz literenként értelemszerűen az alkohol alacsonyabb (pl.: aszúknál 11% körül mozog, egy eszencia mely 400g/l körüli cukorral rendelkezik csak 4-5%!).

sweetwine.jpgA maradék cukor mennyiségétől függően egy bor lehet száraz, félszáraz, félédes és édes. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A bor répacukorral való édesítését a törvény tiltja Európában. Mustsűrítménnyel viszont lehet javítani a cukorfokot, ha az indokolt.

Figyelem!

Magyarországon az éghajlati adottságok miatt nagyon ritkán lehet természetes úton édes minőségi vörösbort készíteni! Szóval, ha valahol félédes vagy édes magyar vörös borral kínálnak, kezdhetsz gyanakodni :)

Édes fehér boraink azonban világszerte ismertek, ezért egy tokaji borvidékről származó késői szüretelésű vagy desszert bort, netán egy Észak-Balatonról származó édes rizlinget vagy jégbort, de még egy móri töppedt szőlős ezerjót is érdemes megkóstolni. A legjobb egy finom gyümölcsös, habos desszert mellé!

Természetesen fehérbornál is előfordulhat mesterséges cukorjavítás, ilyenkor elsősorban az ár lehet árulkodó, minőségi édes boraink kiskereskedelmi áron legalább 2500, de inkább 3000 Ft-nál kezdődnek.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr366220182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása