.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 06. 4. - palackborbár
Mit nevezünk bornak?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Kezdjük az alapoktól! Egyáltalán mit nevezünk bornak?

A magyar bortörvény szerint bornak nevezzük azt az elsősorban (más gyümölcsökből is készülhet, mint például eper, meggy, alma) szőlőből készült alkoholos italt, melynek alkohol tartalma 7 és 16% között mozog.

A kipréselt szőlő leve a must. Alkoholt még nem tartalmaz. Amikor erjedésnek indul, népiesen murcinak nevezzük. A bor pedig ezzel a folyamattal, a szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül.

ezmegmi2.jpgA borkészítés nagy múltra tekint vissza. Már az időszámításunk előtti 5. évezredből előkerült kerámiaedények is utalnak arra, hogy a korabeli civilizációk borkészítéssel foglalkoztak.

A más gyümölcsökből készített alkoholos italt gyümölcsbornak hívjuk. Továbbá megkülönböztetünk likőrbort is, melynek alkoholtartalmát valamilyen égetett szesszel megnövelték. Ezek híres nemzetközi példái a sherry, a madeira, a vermut, a marsala és a portói.

 


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr896259273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása