> Sommelier (vagyis ~ borszakértő) bárkiből lehet, akinek van egy kis érzéke a borok ízvilágához, és tud szárnyalni a képzelete, hiszen rendszerint ők még Münchausen bárónál is nagyobb mesemondók.
Például: ha ezt a bort megkóstolod, érzed benne az őszi hulló falevél zörejét, amit földet ér! Vagy egy másik kedvencem: a brettes borokra (ami egyértelmű borhiba szerintem) az istállóból kiáramló, a nemes lovak fésülésekor a szőr alól kikandikáló illat!
Természetesen kell érzék a fűszerekhez az illatokhoz az ízekhez, ha párosítani akarjuk ételekhez a borokat (amit egy sommelier rendszeresen megtesz). Természetesen nem csak ebből áll ez a munka. Ha valaki ezt komolyan szeretné csinálni, rengeteget kell tanulnia ahhoz, hogy magas szinten művelhesse a borról való bölcselkedést. A világ borainak felismerése, ezek termőterületei és termelőinek felismerése igen komoly feladat, nem beszélve a borok évjáratának, valamint a szőlőfajták pontos ismeretéről. Tehát nem is olyan egyszerű nagyon jó sommeliernek lenni. Rengeteg tanulás, tanulás, tanulás, és KÓSTOLÁS, KÓSTOLÁS, KÓSTOLÁS. :)
(x) A VinVin Borpercek szerzője Kúcs Gyula, borász, a VinVin online borbolt szakértője.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.04. 13:13:02
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek