> A csapolt sör megítélése változó. Íze egyrészről azon múlik, mit töltött a sörgyár a hordóba, másrészről nem mindegy, miként kerül a korsóba.
A gyártó hiába tölt tiszta, minőségi, ízletes sört a hordókba, ha a nem megfelelő csapolás vagy a higiéniai szabályok be nem tartása miatt a fogyasztó ezt nem érzi.
A hordót olyan helyen kell tárolni és csapra verni, ahol a környezeti hőmérséklet 10-22°C között van. Az így tárolt sört a sörhűtő minden esetben tökéletesen le tudja hűteni, és a bontott hordóban lévő sör minősége is kevésbé károsodik ezen a hőmérsékleten.
A csapoló rendszert a kellő gyakorisággal muszáj tisztítani, különben az a sör ízére, illatára és látványára is negatív hatással lesz.
A tökéletes csapoláshoz ügyelni kell a korsó tisztaságára. A sörtiszta korsó áttetsző, nincsenek rajta vízkő foltok vagy ujjlenyomat az oldalán, a mosogatáshoz semleges illatú vegyszert használnak, és a szennyezett edényektől elkülönítve géppel vagy mosogató tálcában tisztítják. Mosogatás után TILOS a korsókat szárazra törölni! Az elmosott korsókat lefele fordítva, rozsdamentes tálcán hagyják lecsepegni és megszáradni.
Csapolás előtt a korsót hideg zuhannyal kell kiöblíteni. Ezzel a művelettel benedvesítik és előhűtik a korsót, ez megakadályozza, hogy meleg korsóba érkezzen a hideg sör, ami túlzott habzáshoz vezetne, ráadásul a korsó belső falára szénsav buborékok tapadnának, ami esztétikailag nem megengedhető.
Csapoláskor, azt a néhány cseppet (ún. cseppsör), ami az előző csapolás után a toronyban maradt, ki kell engedni. Csapoláskor a kifolyócsap csöve nem érhet bele a sörbe, illetve a habba! Ezt a szabályt higiéniai okokból mindenképpen be kell tartani, mert a kifolyócsőre száradt sör élesztőtartalma miatt kedvez a baktériumoknak.
A korsót a kifolyócsappal szemben, 45 fokos szögben kell tartani. A kifolyócsap kompenzátor karjával be lehet állítani a sör optimális kifolyási sebességét a csapon, addig folyatva a sört, ameddig eléri a korsó peremét. Ezután a korsót függőleges helyzetbe kell állítani, feltölteni sörrel a kalibrációs vonalig, így a sör szintje pont a vonalon lesz, és annak tetejét 2-3 cm-es hab fogja díszíteni. A csapoló kar hátranyomásával további habot lehet a sör tetejére varázsolni.
Interaktív oktató anyag
Miután zárt rendszerről van szó, az már csak tévhit, hogy a csapolt sört vizezni lehet.
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek