.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 08. 2. - kocsmablog
Sörcsapolási fortélyok

 

> A csapolt sör megítélése változó. Íze egyrészről azon múlik, mit töltött a sörgyár a hordóba, másrészről nem mindegy, miként kerül a korsóba.

A gyártó hiába tölt tiszta, minőségi, ízletes sört a hordókba, ha a nem megfelelő csapolás vagy a higiéniai szabályok be nem tartása miatt a fogyasztó ezt nem érzi.

A hordót olyan helyen kell tárolni és csapra verni, ahol a környezeti hőmérséklet 10-22°C között van. Az így tárolt sört a sörhűtő minden esetben tökéletesen le tudja hűteni, és a bontott hordóban lévő sör minősége is kevésbé károsodik ezen a hőmérsékleten.

A csapoló rendszert a kellő gyakorisággal muszáj tisztítani, különben az a sör ízére, illatára és látványára is negatív hatással lesz.

A tökéletes csapoláshoz ügyelni kell a korsó tisztaságára. A sörtiszta korsó áttetsző, nincsenek rajta vízkő foltok vagy ujjlenyomat az oldalán, a mosogatáshoz semleges illatú vegyszert használnak, és a szennyezett edényektől elkülönítve géppel vagy mosogató tálcában tisztítják. Mosogatás után TILOS a korsókat szárazra törölni! Az elmosott korsókat lefele fordítva, rozsdamentes tálcán hagyják lecsepegni és megszáradni.

Csapolás előtt a korsót hideg zuhannyal kell kiöblíteni. Ezzel a művelettel benedvesítik és előhűtik a korsót, ez megakadályozza, hogy meleg korsóba érkezzen a hideg sör, ami túlzott habzáshoz vezetne, ráadásul a korsó belső falára szénsav buborékok tapadnának, ami esztétikailag nem megengedhető.

Csapoláskor, azt a néhány cseppet (ún. cseppsör), ami az előző csapolás után a toronyban maradt, ki kell engedni. Csapoláskor a kifolyócsap csöve nem érhet bele a sörbe, illetve a habba! Ezt a szabályt higiéniai okokból mindenképpen be kell tartani, mert a kifolyócsőre száradt sör élesztőtartalma miatt kedvez a baktériumoknak.

A korsót a kifolyócsappal szemben, 45 fokos szögben kell tartani. A kifolyócsap kompenzátor karjával be lehet állítani a sör optimális kifolyási sebességét a csapon, addig folyatva a sört, ameddig eléri a korsó peremét. Ezután a korsót függőleges helyzetbe kell állítani, feltölteni sörrel a kalibrációs vonalig, így a sör szintje pont a vonalon lesz, és annak tetejét 2-3 cm-es hab fogja díszíteni. A csapoló kar hátranyomásával további habot lehet a sör tetejére varázsolni.

 

Interaktív oktató anyag

 

Miután zárt rendszerről van szó, az már csak tévhit, hogy a csapolt sört vizezni lehet.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr13117279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása